Το πρώτο “Wine and Art Festival” στην Αθήνα είναι γεγονός και πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Όπως συμβαίνει πολλές φορές και στις ανθρώπινες σχέσεις, αρκεί μια στιγμή, ένα βλέμμα ή ένα άγγιγμα για να καταλάβεις πως με αυτόν που έχεις απέναντι σου υπάρχει χημεία.
Κάπως έτσι ένιωσα με το που πέρασα την πόρτα της έκθεσης. Ήξερα από την πρώτη ματιά ότι το Wine and Art Festival θα μου ταιριάξει, θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες του και θα συζητηθεί.

Έφτασα αρκετά νωρίς, κι έτσι είχα το χρόνο να απολαύσω τον ιστορικό αυτό χώρο χωρίς πολύ κόσμο και να αφουγκραστώ, μέσα από τους ήχους της κλασικής μουσικής που εκείνη την ώρα πλημμύριζε την αίθουσα, την τέχνη που είχε ανθίσει εκεί. Αυτή τη φορά όμως η τέχνη συνοδευόταν από τη μαγεία του κρασιού. Από την αρχαία ακόμα Ελλάδα, το κρασί ήταν πάντα συνυφασμένο με την τέχνη και βρισκόταν πίσω από αμέτρητα δημιουργήματα γνωστών και αγνώστων καλλιτεχνών στο πέρασμα των αιώνων. Το κρασί είναι προϊόν πολιτισμού. Το ίδιο και η τέχνη.

Η αγάπη και το πάθος γι’ αυτά τα δύο οδήγησε λοιπόν τους διοργανωτές στη δημιουργία ενός φεστιβάλ των αισθήσεων, όπου το κρασί, όπως και κάθε αντικείμενο πόθου, προβλήθηκε ως έργο τέχνης, ως προσωπική έκφραση δημιουργίας του Έλληνα παραγωγού, και όχι απλώς ως προϊόν προς πώληση και κατανάλωση. Μπουτίκ ελληνικά οινοποιεία με εξαιρετικά κρασιά ξεδίπλωσαν την προσωπικότητά τους δίπλα σε επιλεγμένα έργα τέχνης των δεκαετιών 80’ και 90’, από το αρχείο της ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Με αυτόν τον τρόπο εμπλουτίστηκε, τόσο η εμπειρία της δοκιμής των κρασιών, όσο και της παρατήρησης των έργων.

Έχοντας ενημερωθεί από πριν ότι θα υπάρχει δημιουργική απασχόληση για τους μικρότερους σε ηλικία, κάτι που συνάντησα για πρώτη φορά σε έκθεση κρασιού, με διάφορες δραστηριότητες που είχαν να κάνουν με την τέχνη και το κρασί, αποφάσισα να πάρω μαζί μου τα παιδιά και δεν το μετάνιωσα.

Μέσα από την περιήγηση μου λοιπόν στο Wine and Art Festival ξεχώρισα κάποια ιδιαίτερα κρασιά και σας τα προτείνω ανεπιφύλακτα:

Οινοποιείο Μοσχόπολις
Κρασί: Ασύρτικο-Ξινόμαυρο 6 Moschopolis

Ένα λευκό κρασί, το οποίο έχει περάσει 6 μήνες σε καινούργια δρύινα βαρέλια και αναδίδει καταπληκτικά αρώματα λευκόσαρκων φρούτων που μπλέκονται με κάποιες νύξεις μελιού και καπνού.

Αμπελοτεμάχιο 211
Κρασί: Μαντινεία 2018
Ένα πολύ προσεγμένο και φινετσάτο λευκό Μοσχοφίλερο που πιστεύω πως θα ξεχωρίσει στο μέλλον.

Οινοποιείο Διαμαντάκος
Κρασί: Πρεκνάδι 2016
Ένα εξαιρετικό κρασί από την λευκή γηγενή ποικιλία της Νάουσας, Πρεκνάδι, η οποία εκφράζεται με βουτυράτο χαρακτήρα και απολαυστικά αρώματα.

Οινοποιεία Μαρκογιάννη
Κρασί: Orange 2018
Ένα εκπληκτικό πορτοκαλί κρασί με ζουμερά αρώματα πορτοκαλιού και νεραντζιού από την ποικιλία Ροδίτης, που σίγουρα θα σε κάνει να αγαπήσεις τη συγκεκριμένη κατηγορία κρασιών.

Οίνοι Αδάμ
Κρασί: Refosco 2013
Ένα εκρηκτικό, αρωματικά, κόκκινο κρασί με στιβαρό χαρακτήρα από μια ποικιλία, το Refosco, που αν δουλευτεί σωστά μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα κρασιά.

Κτήμα Στροφιλιά
Κρασί: Σπάνιες Γαίες, Γαλάρι 2017
Ένα πολυδουλεμένο κόκκινο κρασί από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Petit Verdot και Tannat, μια πρωτότυπη ποικιλιακή σύνθεση που γεννά ένα πολυδιάστατο αποτέλεσμα.

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και αναμένουμε με ανυπομονησία το δεύτερο Art and Wine Festival!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+