Βρισκόμαστε σε μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες εκθέσεις τουρισμού. Η καρδιά της σημαντικότερης βιομηχανίας του πλανήτη χτυπά στο εκθεσιακό κέντρο Excel London. Ο καιρός είναι με το μέρος μας, με την ηλιοφάνεια να λειτουργεί ως οιωνός για την επιστροφή των ταξιδιών όπως τα είχαμε συνηθίσει.
Όλη η πόλη δουλεύει με ρυθμούς WTM (World Travel Market), με δεκάδες υπαλλήλους του μετρό στον διάσημο και δαιδαλώδη υπόγειο συρμό του Λονδίνου να κατευθύνουν τους επισκέπτες.
Ακόμη και αν η πανδημία καλά κρατεί, στο εκθεσιακό κέντρο οι μάσκες είναι σχεδόν… άφαντες. Ένας γρήγορος έλεγχος τεστ εμβολιασμού ή PCR στην είσοδο και κάποια ενδεικτικά πλεξιγκλάς για προστασία στα face2face ραντεβού είναι τα μόνο στοιχεία που σου υπενθυμίζουν πως, πριν από έναν χρόνο, ο τουρισμός ήταν σε παύση.
Με μια γρήγορη βόλτα στους διαδρόμους της έκθεσης παρατηρείς πως αυτοί που τηρούν τα μέτρα προστασίας είναι στα περίπτερα των προορισμών που έχουν εφαρμόσει σωστή πολιτική ενημέρωσης και αναγκαιότητας τήρησης των μέτρων, αλλά και των προορισμών όπου τα ποσοστά εμβολιασμού των πολιτών είναι ακόμη χαμηλά.
Στο περίπτερο της Ελλάδας, τα μέτρα τηρούνται υποδειγματικά σε σχέση με άλλους προορισμούς. Παρά την ενημέρωση που είχαμε από τη διοργανώτρια εταιρεία για αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των εκθέσεων και αυστηρά μέτρα, υπάρχουν παντού καφέ και lunch restaurants, με τους επαγγελματίες να απολαμβάνουν μια –περίεργη για εμάς– κανονικότητα.
Σε συζητήσεις με έμπειρους επαγγελματίες και εκθέτες, μαθαίνουμε πως η κίνηση είναι υποτονική. Τίποτα δεν θυμίζει τις μεγάλες εκθέσεις τουρισμού πριν από την πανδημία. Ωστόσο, σε αυτό συνέβαλε και η απόφαση της διοργάνωσης να πραγματοποιήσει και ψηφιακές business2business συναντήσεις, με πολλούς συμμετέχοντες να επιλέγουν αυτό τον τρόπο δικτύωσης.
Ωστόσο, οι σημαντικοί tour operators και decision makers του παγκόσμιου τουρισμού είναι εδώ, με συνεχείς συναντήσεις και ανακοινώσεις. Ήδη από την πρώτη μέρα, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την έναρξη των νέων συνεργασιών με την αγγλική αγορά: “Ξεκινάμε λοιπόν για την αγγλική αγορά με την Jet2 από την 1η Απριλίου, συνδέοντας την Αθήνα και το Ηράκλειο με καινούργιους προορισμούς, όπως το Μπέρμιγχαμ και το Μάντσεστερ, προωθώντας τον city break τουρισμό, με επιπλέον 600.000 θέσεις από την Jet2 συγκριτικά με το 2019. Παράλληλα, συζητάμε τη δυνατότητα –η οποία φαίνεται να ωριμάζει πλέον– να συνεχίζουν να πετούν και τον χειμώνα του 2022 και του 2023”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. “Πρόκειται”, όπως ανέφερε, “για τον μεγαλύτερο παίκτη στην αγγλική αγορά, καθώς εξυπηρετεί 47 εκατομμύρια ταξιδιώτες”.
Ταυτόχρονα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αθηΝΕΑ, ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Δημήτρης Φραγκάκης, αναφέρει ότι ξεκινάει διπλή καμπάνια προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η πρώτη θα αναφέρεται στον χειμερινό τουρισμό και η δεύτερη θα αφορά την προβολή των city break προορισμών στην Ελλάδα.
Τι σημαίνει χειμερινός τουρισμός για μια χώρα όπως η Ελλάδα;
“Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η Ελλάδα έχει κατοχυρωθεί στην αντίληψη του ξένου τουρίστα ως χώρα θερινού τουρισμού. Αυτό προσπαθούμε να ανατρέψουμε, γι’ αυτό και η καμπάνια που πραγματοποιήσαμε στις αρχές του 2021 ήταν επικεντρωμένη σε πολλά σημεία στις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, οι οποίες έχουν σημαντικές υποδομές, δραστηριότητες και γαστρονομία. Διαπιστώσαμε πως είχε μεγάλη απήχηση και προκάλεσε το ενδιαφέρον στη διεθνή αγορά και έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε μια ξεχωριστή καμπάνια για την ηπειρωτική Ελλάδα, για τους χειμερινούς προορισμούς. Η καμπάνια θα ξεκινήσει τέλος Νοεμβρίου, θα έχει διάρκεια τρεις μήνες και περιεχόμενο το σύνολο των δραστηριοτήτων και αξιοθέατων των ορεινών περιοχών. Θεωρούμε πως αυτό μπορεί να βοηθήσει τις περιοχές που επλήγησαν δυσανάλογα από τον Covid σε σχέση με άλλες περιοχές και, επίσης, περιοχές που δεν επηρέασε σχεδόν καθόλου η ανάκαμψη της καλοκαιρινής περιόδου. Στόχος του ΕΟΤ είναι να δείξει πως η Ελλάδα είναι προορισμός 12 μηνών, με ένα ενιαίο προϊόν. Σε αυτή τη λογική, πραγματοποιούμε εξειδικευμένες καμπάνιες, απευθυνόμενοι σε συγκεκριμένο κοινό και με συγκεκριμένη στόχευση.”
Ελληνικός Τουρισμός και Νέες Τεχνολογίες
Μεγάλο κομμάτι εκθετών της WTM αποτελούσαν επαγγελματίες που προσφέρουν νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες καινοτομίας στον τουρισμό. Κάτι ανάλογο συνέβη και στο περίπτερο της Ελλάδας.
“Αν με ρωτούσες ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στον τουρισμό για την επόμενη δεκαετία θα επισήμανα δύο: η μία είναι η βιωσιμότητα, πώς προστατεύεις το περιβάλλον και ταυτόχρονα πώς το αξιοποιείς τουριστικά. Η δεύτερη είναι η ψηφιοποίηση. Οι νέες τεχνολογίες είναι αυτές που καθορίζουν, πλέον, το τουριστικό προϊόν. Στην Ελλάδα έχουμε πολύ μεγάλο δυναμικό startups που ασχολούνται με τον τουρισμό και για τον ΕΟΤ είναι εξαιρετικά σημαντικό να το προβάλλουμε. Ξεκινήσαμε πέρσι, στο Βερολίνο, με τη virtual έκθεση τουρισμού, όπου και προσκαλέσαμε 20 ελληνικές startup. Στην έκθεση του Λονδίνου, φέτος, φέραμε έξι startup επιχειρήσεις, ως αποτέλεσμα του επιταχυντή ανάπτυξης capsuletaccelerator, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Μάλιστα, στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήσαμε σήμερα και ένα event γνωριμίας με buyers και βρετανικά δημοσιογραφικά μέσα με πολύ μεγάλη συμμετοχή. Η προβολή και δικτύωση των εταιρειών αυτών είναι κάτι που δημιουργεί υπεραξία για τον τουρισμό μας και εμείς οφείλουμε να το προωθήσουμε.”
Η έκθεση κλείνει σήμερα, με τους επαγγελματίες να φεύγουν αισιόδοξοι πως σύντομα θα επιστρέψουμε σε ρυθμούς προ Covid εποχής, με νέα, βέβαια, δεδομένα, νέες τάσεις, αλλά σίγουρα με όρεξη για δουλειά και πολλά ταξίδια.