11ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ»

Το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «τα 12 Κουπέ», πιστό στο ετήσιο ανοιξιάτικο ραντεβού του από τον Μάιο του 2011, οργανώνεται και φέτος από την Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ για 11η χρονιά. Νέες καλλιτεχνικές ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες δημιουργούν και παρουσιάζουν καθημερινά επί ένα δεκαπενθήμερο, από τις 15 έως και τις 29 Μαΐου, performances σύντομης διάρκειας (10-30 λεπτών).

Ένα ξεχωριστό θέατρο, πάνω στις ράγες, σε ένα τρένο «που όλο φτάνει»! Αν δεν έχετε ζήσει την ατμόσφαιρά της παλιάς ατμομηχανής και των αναπαλαιωμένων και μετασκευασμένων βαγονιών, πραγματικά αξίζει τον κόπο να το κάνετε με αφορμή «τα 12 Κουπέ».

Στα 11 αυτά χρόνια, το μοναδικό παγκοσμίως πολιτιστικό σιδηροδρομικό φεστιβάλ, που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε η Τατιάνα Λύγαρη, ανέδειξε, ενθάρρυνε και προώθησε νέους καλλιτέχνες και ομάδες από τους χώρους του θεάτρου, της μουσικής, του χορού και των εικαστικών, προσφέροντας βήμα έκφρασης και δημιουργίας, αλλά και έναυσμα για νέες συνεργασίες σε περισσότερες από 170 ταλαντούχες νεανικές ομάδες, με συνολικά περισσότερους από 700 καλλιτέχνες από όλες τις μορφές της τέχνης.

Πυρήνας του φεστιβάλ και πηγή έμπνευσής του υπήρξε αρχικά το New Wagon του θεάτρου με τα 12 κουπέ (Compartments), απ’ όπου πήρε και την ονομασία του. Στην πορεία, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των συμμετεχόντων καλλιτεχνών και των performances, προστέθηκε και κάθε σκηνικός και μη σκηνικός χώρος της Αμαξοστοιχίας. Φέτος, εκτός των υπόλοιπων χώρων, προστίθεται και το πλήρως εξοπλισμένο υπαίθριο stage, που διαθέτει πλέον η απλόχωρη αποβάθρα του Τρένου στο Ρουφ.

Σχετικά με τη φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ, η καλλιτεχνική διευθύντριά του Τατιάνα Λύγαρη σημειώνει:

«Το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «τα 12 Κουπέ» απευθύνεται σε καλλιτέχνες από όλες τις μορφές της τέχνης και μπορεί να περιλαμβάνει θεατρικές και μουσικές performances, εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, χορευτικές performances, stand-up comedy κ.ά. Φέτος ο προβολέας φωτίζει κυρίως το θέατρο, με πληθώρα θεατρικών παραστάσεων σύντομης διάρκειας, αλλά περιλαμβάνει και εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, παραστάσεις χορού και μουσικά live. Η φετινή θεματολογία ποικίλλει, κυρίως όμως μετατοπίζεται σε θέματα πιο κοινωνικά και πολιτικά, όπως ο ρατσισμός, το προσφυγικό, η μετανάστευση, τα ηθικά διλήμματα σε καιρό πολέμου, η αναζήτηση δικαίωσης του ατόμου απέναντι σε αυθαιρεσίες και λιγότερο σε θέματα ανθρωποκεντρικά, όπως π.χ. η μετάβαση από τη ζωή στον θάνατο κ.ά. Το τρένο βέβαια, όπως πάντα, όχι μόνο ως περιβάλλων χώρος αλλά και ως σύμβολο μετακίνησης και διαδρομής, είναι πάντα κυρίαρχο και αποτελεί πρόκληση έμπνευσης και δημιουργικότητας για τους καλλιτέχνες».

Συντελεστές

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Τατιάνα Λύγαρη |  Υπεύθυνος καλλιτεχνικών ομάδων: Ευθύμης Χρήστου | Υπεύθυνος κοινού: Βασίλης Ψυλλάς | Φωτογραφίες: Υπατία Κορνάρου

Πληροφορίες

Από τις 15 έως τις 29 Μαΐου, σε καθημερινή βάση από τις 19:00 έως τις 23:45 | Είσοδος ελεύθερη | Απαραίτητη προϋπόθεση η προμήθεια δελτίων εισόδου, από τις 18:30 στο ταμείο της Αμαξοστοιχίας (μέγιστος αριθμός δελτίων 3 ανά άτομο/ανά ημέρα βάσει διαθεσιμότητας) | Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ: Λ. Κωνσταντινουπόλεως και Αμφιπόλεως (Σιδηροδρομικός και Προαστιακός Σταθμός Ρουφ – 10′ με τα πόδια από το Μετρό Κεραμεικός – δωρεάν υπαίθριο parking), τηλ. 210 9237076 (γραφείο παραγωγής), 210 5298922 (θέατρο) | www.totrenostorouf.gr

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ελληνικό Animation στο Ertflix

Γιώργος Τσαγκαράκης: «Ο Δημιουργός Πρέπει να Στέκεται σαν Ίσος Απέναντι σε Ίσους»

Χριστίνα Θανάσουλα: «Το Φως είναι Γιατρικό»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+