Ελληνικό Animation στο Ertflix

Το animation έχει το δικό του φανατικό κοινό. Τo Ertflix προσφέρει δωρεάν 8 βραβευμένες ταινίες για να πάρετε μια καλή γεύση από τον κόσμο του ελληνικού animation και τα καταφέρνει καλά! 

Οι 8 ταινίες κινουμένων σχεδίων είναι όλες μικρού μήκους και έχουν διακριθεί σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

Δίνοντας βήμα σε δημιουργούς animation της χώρας, το Ertflix εγκαινιάζει τη νέα κατηγορία του με ιστορίες που περνούν από λαϊκές γειτονιές, φτάνουν σε σκοτεινές παραλίες, αγγίζουν παιχνίδια που ζωντανεύουν και βυθίζονται στον περίπλοκο κόσμο των εφήβων. Συνδυάζοντας εντυπωσιακές τεχνικές δημιουργίας με μουσικές επιλογές που ξεχωρίζουν, αποδίδουν ευφάνταστα σενάρια με τον πιο μοναδικό τρόπο.

Από το Μπαλκόνι

Μια πολυβραβευμένη μικρή ιστορία και ένα αριστουργηματικό animation για τον μικρόκοσμο της γειτονιάς. Η μεσόκοπη κυρία Λίνα, εγκατεστημένη στο μπαλκόνι της, παρεμβαίνει σε οτιδήποτε συμβαίνει. Περαστικοί, αλλά και γείτονες από τα απέναντι διαμερίσματα, νιώθουν το βλέμμα της καρφωμένο πάνω τους, ενώ η ίδια είναι έτοιμη να παρέμβει στα πάντα. Κάποιοι την αντιμετωπίζουν με απορία και θαυμασμό, όμως οι περισσότεροι νιώθουν ενοχλημένοι. Ώσπου, η Λίνα χάνει τον γιο της σε αυτοκινητικό δυστύχημα και δεν ξαναβγαίνει στο μπαλκόνι. Όλοι διαπιστώνουν ότι, τώρα πια, τίποτα στη γειτονιά δεν είναι όπως παλιά.

Η ταινία ξεχώρισε ως η καλύτερη ελληνική ταινία animation του ANIMASYROS International Animation Festival 2021 και απέσπασε Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Festival SocialMed Valencia 2021. Στις Νύχτες Πρεμιέρας 2021 απέσπασε Αργυρή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου. Στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας 2021 κέρδισε το Βραβείο Onassis Film Development Grant – Καλύτερης Ταινίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης – 2ο Βραβείο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Animation – Βραβείο Κοινού – Σχεδιασμού Ήχου – Καλύτερης Ταινίας από την ΟΚΛΕ

Σκηνοθεσία: Άρης Καπλανίδης | Σενάριο: Άρης Καπλανίδης, Ηλίας Ρουμελιώτης | Ηθοποιοί: Κωνσταντίνα Γεωργαντά, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Γιώργος Νινιός, Ζωή Ρηγοπούλου, Γιάννης Οικονομίδης, Σπύρος Μαργαρίτης, Ιφιγένεια Στάικου, Βασίλης Παρασκευάς, Γιάννης Ρουμπούλιας, Γιάννης Ευθυμίου, Ελίνα Σουλτάνη

LAND

Ένα νησί και νύχτες που ακροβατούν ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Εκεί, μέσα στη νύχτα συναντιούνται άνθρωποι με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μέχρι που φτάνουμε σε ένα ιδιαίτερο συμβάν. Ένα νεαρό κορίτσι σώζεται ακούσια από έναν μεθυσμένο άντρα.

Σκηνοθεσία: Aντζέλικα Λένα, Θεοδώρα Πασκουινέλλι | Ηθοποιοί: Γιασμίν Μόμεν Μέα, Νίκος Σπυρέλης

Αίνιγμα (Aenigma)

Ένα 3D ρέκβιεμ για τη μορφή, τη γυναίκα-θεά, την αιώνια Εύα και την τέχνη. Το δεκάλεπτο υπερρεαλιστικό «Αίνιγμα» γεννήθηκε στις κινηματογραφικές «εκβολές» της ζωγραφικής και αποδεικνύει πως μια ταινία κατ’ εξοχήν εικαστική μπορεί να συγκινεί και να συναρπάζει. Από την εξιδανίκευση και την ιερή λατρεία, στην ηδονή και στη γονιμοποίηση, στη μεταμόρφωση και στην αναπαραγωγή, στη φθορά και στη σήψη, στη βεβήλωση και στον βανδαλισμό, στην καταδίκη και στην υποταγή, στην πτώση στο άχρονο σκοτάδι. Στο όνειρο της αναγέννησης.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Αντώνης Ντούσιας, Άρης Φατούρος | Μουσική Σύνθεση-Σχεδιασμός ήχου: Μάριος Αριστόπουλος

Η Ιστορία του Κλεμμένου Χρόνου

Ένα παραμύθι για τον χρόνο και ένα διαφορετικό love story κινουμένων σχεδίων. Μια φορά κι έναν καιρό, ο χρόνος του κόσμου είχε πρόβλημα. Αλλά κανείς δεν το αντιλαμβανόταν, γιατί όλοι ήταν μέρος του κόσμου, του χρόνου και, κατά συνέπεια, του προβλήματος.

Σενάριο-Σκηνοθεσία-Αnimation-Μοντάζ: Σοφία Παπαχρήστου | Μουσική: Μάριος Στρόφαλης | Σκηνικά: Tόμας Μιούλερ

Μαριονέτα

Μια φορά και έναν καιρό, σε μια απομονωμένη καλύβα, στην κορυφή ενός χιονισμένου λόφου, ζούσε ένας παιχνιδοποιός, αποκομμένος από τον έξω κόσμο. Η αγαπημένη του ασχολία ήταν το σκάκι. ‘Όταν χρειάστηκε αντίπαλο, αποφάσισε να κατασκευάσει ο ίδιος μια ξύλινη μαριονέτα. Πόσο καλός αντίπαλος μπορεί να είναι, όμως, μία άψυχη ξύλινη μαριονέτα; Εκτός κι αν…

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μίνως Νικολακάκης | Μουσική: Μάριος Στρόφαλης | Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος | Πρωταγωνιστεί ο Μανώλης Μαυρομματάκης.

Σεβαράμπες

Στην πόλη Σεβαράμπες, όπου τα γιγαντιαία μηχανικά χέρια επιβάλλουν τον νόμο, κάθε καλλιτεχνική έκφραση από τους ανθρώπινους εργάτες τιμωρείται. O Er συλλαμβάνεται ενώ προσπαθεί να παίξει μουσική. Καταφέρνει να δραπετεύσει και, πολύ σύντομα, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι ο μόνος.

Σενάριο-Σκηνοθεσία-Φωτογραφία-Μοντάζ-Μουσική-Ήχος-Σχεδιασμός ήχου-Σκηνικά: Τζώρτζης Κόντος

Το νόημα της ζωής (The Meaning of Life)

Η συνεχής αναζήτηση του νοήματος της ζωής μέσω ενός φαινομενικά άψυχου αντικειμένου. Ένα κλειδί ξυπνά και αισθάνεται μοναξιά. Η κλειδαρότρυπα, ως έτερον ήμισυ, του γίνεται εμμονή. Βρίσκει τη δική του κλειδαρότρυπα, άλλα ανοίγοντάς τη δεν πετυχαίνει παρά τον πολλαπλασιασμό της αναζήτησης.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ζιόγκας, Ίριδα Ζιόγκα | Σενάριο: Πέτρος Κοσκινάς, Γιάννης Ζιόγκας | Φωτογραφία: Φώτης Μήτσης, Γιάννης Ζιόγκας | Μουσική: Μάριος Στρόφαλης | Μοντάζ: Ίριδα Ζιόγκα | Animation: Γιάννης Ζιόγκας, Φλώρα Χατζημιχάλη

Η συμμαθήτρια (The Classmate)

Μια συμβολική ταινία κινουμένων σχεδίων με θέμα την ενηλικίωση. Η Μαρίνα εισέρχεται στον κόσμο της φαντασίας της και αντιμετωπίζει τη συμμαθήτρια της, προβάλλοντας σε αυτήν τα διλήμματα και τις ανησυχίες της και παρατηρώντας την με κριτική ματιά. Το αποτέλεσμα της θυμίζει όλα όσα την ενοχλούν και συμβολίζει όλα όσα θέλει να αποκτήσει. Στο τέλος, η Μαρίνα αποδέχεται τον εαυτό της.

Σκηνοθεσία: Αναστασία Δημητρά, Γιώργος Γκάβαλος | Σενάριο: Αναστασία Δημητρά | Σχεδιασμός χαρακτήρα: Άννη Χατζηκόμνου | Animation: Αναστασία Δημητρά, Κ. Πουλόπουλος | Μοντάζ: Viewstudio | 3D graphics: Δ. Πατρίκιος | Σχεδιασμός τίτλων: Άλκηστις Τσίκου | Ηθοποιοί: Μαρίνα Χαραλαμποπούλου | Τεχνική: Pixalation και σκίτσο

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Βιβλία Γνώσεων για παιδιά από τον Yuval Noah Harari

Χριστίνα Θανάσουλα: «Το Φως είναι Γιατρικό»

Εκδόσεις Οξύ: Pearl Jam και Χλωμά Σιντριβάνια στη Φωκίωνος Νέγρη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+