Βιβλία Γνώσεων για παιδιά από τον Yuval Noah Harari

Νέα Σειρά Βιβλίων Γνώσεων για παιδιά Από τον Yuval Noah Harari

Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια και Μεταίχμιο ανακοινώνουν την ίδρυση μιας νέας εταιρείας με τον διακριτικό τίτλο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ/ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ», προκειμένου να συνεργαστούν για τη δημιουργία, την προώθηση και τη διακίνηση σημαντικών εκδοτικών εγχειρημάτων. Με ενθουσιασμό μοιραζόμαστε μαζί σας το πρώτο από αυτά τα εγχειρήματα που εγκαινιάζει τη συνεργασία.

Πρόκειται για μια νέα τετράτομη σειρά βιβλίων για παιδιά 9-12 ετών με τίτλο «Εμείς οι ασταμάτητοι» από το εκδοτικό φαινόμενο που ακούει στο όνομα Yuval Noah Harari, έναν από τους πιο επιδραστικούς διανοούμενους της εποχής μας. Απευθυνόμενος για πρώτη φορά στους μικρούς αναγνώστες, ο Ισραηλινός ιστορικός, φιλόσοφος και μπεστσελερίστας συγγραφέας, έργα του οποίου έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 65 γλώσσες και του έχουν χαρίσει τεράστια απήχηση και αποδοχή παγκοσμίως, αφηγείται με κατανοητό και συνάμα διασκεδαστικό τρόπο –με το γνωστό του χιούμορ– τη συναρπαστική πορεία της ιστορίας του ανθρώπου, του πιο ισχυρού ζώου στον πλανήτη Γη, ενώ η εντυπωσιακή εικονογράφηση του έμπειρου Ισπανού εικονογράφου και κομίστα Ricard Zaplana Ruiz συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο το όλο εγχείρημα.

Εμείς οι ασταμάτητοιΚάθε τόμος της σειράς καταπιάνεται με ένα διαφορετικό κομμάτι της ιστορίας του είδους μας, από τη Γνωστική Επανάσταση μέχρι τα σενάρια για το εγγύς μέλλον. Η αρχή γίνεται με τον πρώτο τόμο «Πώς κατακτήσαμε τον κόσμο», σε μετάφραση Μιχάλη Λαλιώτη, που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο, το οποίο προσκαλεί τους μικρούς αναγνώστες να ανακαλύψουν γιατί το χρήμα είναι το πιο πετυχημένο παραμύθι, πώς η φωτιά συρρίκνωσε το στομάχι μας και τι λέει το ποδόσφαιρο για το ανθρώπινο είδος.

Πρόκειται για την αρχαία ιστορία όπως δεν την έχουμε ξαναδεί, με νάνους, γιγάντια φίδια και το Μεγάλο Πνεύμα του Λιονταριού που ζει πάνω από τα σύννεφα. Τα βιβλία της σειράς «Εμείς οι ασταμάτητοι» είναι ιδανικά για όποιον αναρωτιέται «Ποιοι είμαστε;» και «Πώς φτάσαμε ως εδώ;»

«Εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε δυνατοί σαν τα λιοντάρια, δεν κολυμπάμε τόσο καλά όσο τα δελφίνια, και σίγουρα δεν έχουμε φτερά! Πώς λοιπόν καταλήξαμε να κυβερνάμε τον κόσμο; Η απάντηση σ’ αυτό είναι μια από τις πιο παράξενες ιστορίες που έχετε ακούσει ΚΑΙ είναι μια αληθινή ιστορία».

Παράλληλα σχεδιάζεται σύγχρονο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με τη σειρά, για να χρησιμοποιηθεί από τα σχολεία συνοδευτικά με την ανάγνωση των βιβλίων.Εμείς οι ασταμάτητοι

Η παρουσίαση της σειράς «Εμείς οι ασταμάτητοι» με τα λόγια του Yuval Noah Harari:

«Τα βιβλία της σειράς “Εμείς οι ασταμάτητοι” είναι αυτά που θα ήθελα να διαβάσω ως παιδί. Αφηγούνται την ιστορία των ανθρώπων από την εποχή που ήμασταν απλώς πίθηκοι και ζούσαμε στη σαβάνα μέχρι την εποχή που σχεδόν γίναμε θεοί, πετώντας με αεροπλάνα και διαστημόπλοια. Είναι διασκεδαστικά! Ελπίζω οι νεαροί αναγνώστες να μη θέλουν να τα αφήσουν από τα χέρια τους· από την άλλη μεριά όμως είναι πάρα πολύ σοβαρά – και σκοπεύουν να προβληματίσουν με τα ερωτήματα που εγείρουν. Ερωτήματα από το γιατί βλέπουμε εφιάλτες ή γιατί μας αρέσει η ζάχαρη μέχρι το γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν στους θεούς και γιατί γίνονται τόσο πολλοί πόλεμοι. Επίσης περιέχουν ένα μήνυμα-κλειδί για τα παιδιά: ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν έπρεπε να είναι υποχρεωτικά έτσι. Οι άνθρωποι τον έκαναν αυτό που είναι. Και οι άνθρωποι μπορούν να τον αλλάξουν.

Η ιδέα γι’ αυτή τη σειρά προήλθε από πολλούς ανθρώπους. Από ανθρώπους που διάβασαν το “Sapiens” και μου ζήτησαν να γράψω κάτι αντίστοιχο για παιδιά. Ο σύζυγός μου επίσης, λίγο αφότου τελείωσα τη συγγραφή του “Sapiens”, μου είπε ότι το επόμενο έργο μου θα έπρεπε να απευθύνεται σε παιδιά. Χαριτολογώντας μάλιστα το αποκάλεσε “Harari Potter”.

Αλλά κι εγώ ο ίδιος ήθελα πραγματικά να το κάνω. Ως ιστορικός, πολλές φορές δυσκολεύομαι να εξηγήσω την ιστορία στους ενηλίκους, κι αυτό γιατί έχουν παγιωμένες στο μυαλό τους ένα σωρό χαζομάρες για το παρελθόν. Πιστεύουν ένα σωρό παραμύθια για τους θεούς, τα έθνη ή το χρήμα, και είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους κάνεις να απαγκιστρωθούν από αυτά. Με τα παιδιά είναι πιο εύκολο. Δεν έχουν ακούσει ακόμη όλα αυτά τα παραμύθια. Είναι πιο ανοιχτόμυαλα.Εμείς οι ασταμάτητοι

Είναι πολύ πιο εύκολο να εξηγήσεις, για παράδειγμα, τι είναι το χρήμα και τι είναι η θρησκεία σε ανθρώπους 10 χρονών, παρά 50 χρονών. Επίσης είναι πολύ πιο σημαντικό. Επειδή εκείνοι που θα αλλάξουν τον κόσμο δεν είναι 50 χρονών. Είναι 10.

Ολόκληρη η ανθρωπότητα αποτελείται από ένα και μόνο είδος. Ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, εθνικότητας ή έμφυλης ταυτότητας, μοιραζόμαστε την ίδια ιστορία και το ίδιο παρόν. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό η συζήτηση για το κοινό μας παρελθόν και τις συλλογικές προκλήσεις του μέλλοντος να περιλαμβάνει τους νέους –τους ενήλικες του αύριο– και να τους ενθαρρύνει να σκέφτονται κριτικά για παγκόσμια ζητήματα».

  • Το δεύτερο εκδοτικό εγχείρημα της συνεργασίας θα αφορά ένα graphic novel για παιδιά και νέους, βασισμένο σε ένα παγκόσμιο λογοτεχνικό μπεστ σέλερ.

Δείτε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Εκδόσεις Πατάκη: Ιστορία, Τέχνη και Γαστρονομία

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο Συστήνουν εκ Νέου το Έργο του Φώτη Κόντογλου

Οι Εκδόσεις Ίκαρος Μπαίνουν Δυναμικά στο 2022

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+