Εκδόσεις Πατάκη: Ιστορία, Τέχνη και Γαστρονομία

Βιβλίο

Τρία βιβλία, τρία ταξίδια, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, από τις εκδόσεις Πατάκη.

Το πρώτο μας ταξιδεύει στην ιστορία, και συγκεκριμένα στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, πριν από 100 χρόνια ακριβώς, για να φωτίσει τα γεγονότα που άλλαξαν το τοπίο της Ελλάδας για πάντα.

Το δεύτερο σε έναν ποιητικό κόσμο, αυτόν του Γιάννη Μπεχράκη, του φωτογράφου που απαθανάτισε με τον φακό του συγκλονιστικές στιγμές της νεότερης ιστορίας του κόσμου μας.

Το τρίτο φτάνει μέχρι τα ομηρικά έπη για να μας εξιστορήσει με μοναδικό τρόπο την περιπέτεια της πιο εμβληματικής γαστρονομικής πρότασης του ελληνικού street food.

Μικρασιατική Καταστροφή«Μικρασιατική Καταστροφή: 50 Ερωτήματα και Απαντήσεις» | Άγγελος Συρίγος – Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Το βιβλίο αυτό αποσκοπεί να προσφέρει βασική πληροφόρηση για τα αίτια, την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της μικρασιατικής εκστρατείας και της Μικρασιατικής Καταστροφής. Θέληση των συγγραφέων είναι να αποτυπώσουν τη θέση τους στο πλαίσιο μιας δυναμικής, πολύχρονης και εξελισσόμενης δημόσιας συζήτησης στην Ελλάδα, η οποία είναι φυσικό και αναμενόμενο να κορυφωθεί, καθώς συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από το μεγάλο γεγονός, το έτος 2022.

Το βιβλίο εξετάζει περίπλοκα θέματα: το ξέσπασμα του Εθνικού Διχασμού και τις επιπτώσεις του στο εθνικό θέμα, τους στόχους και τα διλήμματα των πρωταγωνιστών, την αποτίμηση της στάσης των «ξένων», δηλαδή των μεγάλων δυνάμεων, που επιδίωξαν (φυσικά) την ικανοποίηση των δικών τους και όχι των δικών μας εθνικών συμφερόντων, τα ελλείμματα και τα λάθη τα δικά μας, καθώς και τις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς και τις µεθόδους που επέλεξε για να τις πετύχει από το 1914 έως το 1922.

«Γιάννης Μπεχράκης. Με τα Μάτια της Ψυχής»Γιάννης Μπεχράκης
| Γιώργος Αρχιμανδρίτης

Το όνοµα του Γιάννη Μπεχράκη (1960-2019) είναι άρρηκτα συνδεδεµένο µε τις σηµαντικότερες στιγµές της παγκόσµιας φωτοειδησεογραφίας των τελευταίων δεκαετιών.

Βασισµένο σε σειρά συζητήσεών του µε τον Γιώργο Αρχιµανδρίτη, το βιβλίο αποτυπώνει µε τρόπο ανάγλυφο τη φιλοσοφία και τον τρόπο σκέψης του πολυβραβευµένου Έλληνα φωτογράφου και µας παραδίδει ατόφια την ποιητική της τέχνης και της ζωής του.

Σουβλάκι - Εκδόσεις Πατάκη«Σουβλάκι. Ένα Γαστρονομικό Ταξίδι από τα Ομηρικά Έπη μέχρι το Σύγχρονο Street Food» | Τάσος Μπρεκουλάκης – Μαρίνα Πετρίδου

Το βιβλίο αυτό ξεκίνησε ως ανθολόγιο κειμένων για το σουβλάκι από την ελληνική και παγκόσμια βιβλιογραφία. Στη συνέχεια, o Tάσος Μπρεκουλάκης και η Μαρίνα Πετρίδου ερεύνησαν εξαντλητικά το σουβλάκι της Αθήνας, έκαναν άπειρες συνεντεύξεις, μάζεψαν μαρτυρίες και ιστορίες σουβλατζήδων και άρχισαν να συνθέτουν ένα στόρι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που περίμεναν.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό το βιβλίο, που δεν έχει ούτε μία φωτογραφία και είναι όλο σχεδιασμένο στο χέρι από τον Κωνσταντίνο Φυντάνη, και που αποτελεί την πρώτη απόπειρα να καταγραφεί η ιστορία του πιο δημοφιλούς ελληνικού street food, του πιο γνωστού ίσως ελληνικού φαγητού στα πέρατα του κόσμου.

 

 

Περισσότερα βιβλία στην αθηΝΕΑ: 

«Μην Πεις Λέξη»: Μια Ιστορία Βίας και Προδοσίας από τον Patrick Radden-Keefe

Γυναικεία Λογοτεχνία: Ζήτημα Εξοικείωσης

Η Μαρία Μαυρικάκη Γράφει για την αθηΝΕΑ 4 Ιστορίες Εξάρτησης # 1η

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+