Ούτε πέντε, ούτε έξι -όπως έχουμε συνηθίσει κάθε εβδομάδα- αλλά δεκατρείς ταινίες, νούμερο-ρεκόρ, κάνουν την πρεμιέρα τους σήμερα στις ελληνικές αίθουσες.
Μια εβδομάδα πλούσια όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά, με τέσσερα δράματα, τρία ντοκιμαντέρ, δύο ευρωπαϊκά μεταφυσικά θρίλερ, ένα animation, ένα μουσικό οδοιπορικό, ένα ελληνικό νεο-νουάρ και μια ταινία τρόμου να συνθέτουν το τρομερά ενδιαφέρον κινηματογραφικό σκηνικό των επόμενων ημερών.
Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν μοιραία το πολυαναμενόμενο animation του Wes Anderson The Isle of Dogs, το πολλά υποσχόμενο sci-fi θρίλερ Thelma του Νορβηγού Joachim Trier, το Ghost Stories, το The Rider που έφυγε από τις 23ες Νύχτες Πρεμιέρας με τη “Χρυσή Αθηνά”, δύο δυνατά δράματα από τη Γαλλία και τη Βοσνία, αλλά και η νέα δουλειά της Ευαγγελίας Κρανιώτη, που επιστρέφει με το ντοκιμαντέρ Obscuro Barocco.
Αναλυτικότερα:
The Isle of Dogs (Το Νησί των Σκύλων)
Η δεύτερη stop-motion ταινία κινουμένων σχεδίων του Αμερικανού σκηνοθέτη των The Grand Budapest Hotel και The Royal Tenenbaums, Wes Anderson, θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη ταινία της μέχρι τώρα καριέρας του.
Στην ταινία, ο υπερπληθυσμός των σκύλων έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας στο Μεγκασάκι της Ιαπωνίας, και έτσι η κυβέρνηση αποφασίζει να στείλει όλα τα σκυλιά της πόλης στην εξορία. Ένας 12χρονος, αρνούμενος να χάσει το σκύλο του, ταξιδεύει μέχρι το Νησί των Σκουπιδιών, την αχανή χωματερή που έχει πια μετατραπεί σε αποικία εξόριστων σκύλων, με σκοπό να τον εντοπίσει.
Μια απολαυστική, χιουμοριστική περιπέτεια – φόρος τιμής στον ιαπωνικό κινηματογράφο, που μιλά για τη φιλία, την αγάπη για τα ζώα, την αποδοχή, αλλά και για το περιβάλλον και την εξουσία. Στα plus, η 4η συνεργασία του σκηνοθέτη με τον θαυματουργό Alexandre Desplat στο soundtrack, καθώς και το γεγονός ότι στις φωνές των σκύλων θα αναγνωρίσουμε μερικούς από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του σύγχρονου σινεμά.
Thelma
Ο σκηνοθέτης των πολυβραβευμένων Oslo, August 31st και Reprise, Joachim Trier, κάνει στροφή 180 μοιρών και επιστρέφει με ένα τολμηρό sci-fi θρίλερ, που υπόσχεται να αγγίξει τους θεατές τόσο συναισθηματικά, όσο και διανοητικά.
Στο πολυεπίπεδο αυτό καλλιτεχνικό κομψοτέχνημα -επίσημη υποψηφιότητα της Νορβηγίας στην κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας στα περσινά Όσκαρ- μια νεαρή κοπέλα από θρησκόληπτη οικογένεια προσπαθεί να διαχειριστεί την ερωτική έλξη που νιώθει για μια συμφοιτήτριά της, ενώ παράλληλα παλεύει να ελέγξει τις σκοτεινές, υπερφυσικές δυνάμεις που την έχουν κυριεύσει.
Μια ταινία τόσο φρέσκια, όσο και κλασική, εκεί που η λογική αντιμάχεται το ένστικτο και που ο φόβος γεννά το υπερφυσικά ανεξήγητο…
Ghost Stories (Ιστορίες Φαντασμάτων)
Ο καθηγητής Phillip Goodman είναι ένας σκεπτικιστής ψυχολόγος, του οποίου ο ορθολογισμός δοκιμάζεται όταν πέφτει στα χέρια του ένας ξεχασμένος φάκελος που περιέχει τρεις τρομακτικές ιστορίες φαντασμάτων. Επηρεασμένος απ’ αυτά που διάβασε ξεκινάει μία έρευνα, ώστε να δώσει λογικές εξηγήσεις σε αυτά τα γεγονότα.
Αναμφίβολο must-see για τους λάτρεις του είδους. Εμείς θα αρκεστούμε να σας μεταφέρουμε μονάχα μερικές από τις κριτικές γι’ αυτό το παραψυχολογικό βρετανικό θρίλερ σε τίτλους κι ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του…
“Μια καθηλωτική ταινία, ένα τρενάκι του τρόμου χωρίς φρένα”, The Guardian
“Αριστούργημα”, Hollywood Reporter
“Η καλύτερη βρετανική ταινία τρόμου των τελευταίων ετών”, The Sun
The Rider (Καλπάζοντας με τ’ Όνειρο)
Το δυνατό αμερικανικό δράμα -μόλις η 2η κατά σειρά ταινία της ταλαντούχας Κινέζας σκηνοθέτιδας Chloé Zhao- έκανε πέρσι την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ των Καννών αποσπώντας το μεγάλο βραβείο Art Cinema Award, στη συνέχεια βραβεύτηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας με τη Χρυσή Αθηνά, ενώ και η μετέπειτα φεστιβαλική του πορεία ήταν γεμάτη διακρίσεις.
Εδώ η Zhao καταπιάνεται με την συγκινητική και βαθιά ανθρώπινη ιστορία ενός νεαρού καουμπόι, ο οποίος μετά από ένα ατύχημα, που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή, αναγκάζεται να σταματήσει να κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο.
Le Fils de Jean (Οικογενειακός Φίλος)
Συνεχίζουμε με ένα ακόμα δράμα από τη Γαλλία, αυτό του Philippe Lioret, που επιστρέφει -με φόντο τον άγρια όμορφο Καναδά- με μια ακόμα ανθρωποκεντρική ταινία, εστιάζοντας στις ενδοοικογενειακές σχέσεις, τα καλά κρυμμένα μυστικά, αλλά και τις συγκλονιστικές ανατροπές που φέρνει η αποκάλυψή τους.
Πρωταγωνιστής ο 30άρης Mattie, που ενώ αγνοεί ποιος είναι ο πατέρας του, λαμβάνει ένα τηλεφώνημα που τον πληροφορεί ότι ο πατέρας του μόλις πέθανε. Αποφασίζει, λοιπόν, να πάει στην κηδεία του στον Καναδά, για να γνωρίσει τους δύο αδερφούς του, χωρίς να τους αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα.
Muškarci Ne Plaču / Men Don’t Cry (Οι Άντρες δεν Κλαίνε)
Τρίτο δυνατό δράμα από τη Βοσνία για τα ανεξίτηλα σημάδια του πολέμου, η επίσημη υποψηφιότητα της χώρας στην κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας στα φετινά Όσκαρ και η νικήτρια του μεγάλου βραβείου επιτροπής στο Φεστιβάλ του Karlovy Vary το 2017.
Σχεδόν 20 χρόνια μετά τον πόλεμο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μια ειρηνευτική οργάνωση συγκεντρώνει μια ομάδα βετεράνων σε ένα άδειο ξενοδοχείο στη Σερβία, προκειμένου να μοιραστούν τις εμπειρίες του πολέμου και να προσπαθήσουν να ξαναχτίσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη μεταξύ τους.
Obscuro Barroco
Κλείνουμε με το ντοκιμαντέρ της Ευαγγελίας Κρανιώτη, η οποία μετά το πολύ επιτυχημένο της Exotica, Erotica, etc, επιχειρεί μια εξερεύνηση στις έννοιες της εθνικής ταυτότητας και του φύλου, με οδηγό την τραβεστί πρωταγωνίστρια Luana Muniz και φόντο το πολύχρωμο καρναβάλι του Rio de Janeiro.
Σήμερα βγαίνουν επίσης:
– The Exception (Το Τελευταίο Φιλί του Κάιζερ), ένα πολεμικό δράμα εποχής, που βασίζεται στο μυθιστόρημα The Kaiser’s Last Kiss του Alan Judd, με τον αγαπημένο μας Cristopher Plummer σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
– Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Κωστής Παπαγιώργης: Ο Πιο Γλυκός Μισάνθρωπος, για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα και διανοούμενου, μέσα από αφηγήσεις ανθρώπων που τον γνώριζαν.
– Η ελληνο-γαλλική παραγωγή Μποέμικη Ψυχή, ένα μουσικό οδοιπορικό στην Κωνσταντινούπολη κι ένας φόρος τιμής στο ρεμπέτικο τραγούδι.
– Το ελληνικό νεο-νουάρ φιλμ Μπλε Βασίλισσα του Αλέξανδρου Σιπσίδη.
– Η μοναδική ταινία τρόμου αυτής της εβδομάδας Αmityville: Το Ξύπνημα.
– Το ντοκιμαντέρ Krisis του Γερμανού Wolfgang Reinke, που καταγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα από τον Γενάρη του 2015 έως και τον Σεπτέμβρη του 2016.