20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Οι Ταινίες Που Ξεχώρισα

Χθες ολοκληρώθηκε το 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – ένα υπέροχο 10ήμερο με εξαιρετικές ταινίες που εντυπωσίασαν το κοινό. Πολλές απ’ αυτές θα πάρουν διανομή και θα τις δει ακόμη μεγαλύτερος αριθμός θεατών – ταινίες για όλα τα γούστα.

Αναζητήστε το Ξεπερνώντας Τα Όρια για τη ζωή της Ρωσίδας πρωταθλήτριας στη ρυθμική γυμναστική Margarita Mamun, για την πίεση να μείνει ψηλά σε αγωνιστικό επίπεδο και να φτάσει στο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Μια εξαιρετική κινηματογραφική εμπειρία. Μεγάλο σε διάρκεια, όμως ιδιαίτερα κατατοπιστικό ήταν το Spielberg, το ντοκιμαντέρ της Susan Lacy για τον μεγάλο σκηνοθέτη του αμερικανικού σινεμά.

Αυτό όμως, που -μετά απ’ την ταινία της έναρξης Πρόσωπα και Ιστορίες με την Agnès Varda- με εντυπωσίασε, είναι το ντοκιμαντέρ Bunch of Kunst της Γερμανίδας Christine Franz. Μια ταινία για τους Sleaford Mods, δύο τύπους από το Νότιγχαμ που στα 43 τους ξεκίνησαν να κάνουν κάτι μοναδικό.
Για όσους δεν τους είχαν ανακαλύψει, αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουν έναν αυθεντικό και ιδιαίτερο τραγουδιστή, τον Jason Williamson, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια νέα κατηγορία μουσικής. Με έναν αφηγηματικό τρόπο, σα να διαμαρτύρεται για όσα του συμβαίνουν μπροστά σε μια κάμερα, αυτοψυχαναλύεται και βγάζει όσα σκέφτεται και νιώθει ακατέργαστα, σε ένα κοινό που ταυτίζεται απόλυτα μαζί του.

Η μουσική είναι απόλυτα ταιριαστή και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που σε κάνει να μη θέλεις να τελειώσει όλο αυτό. Το ντοκιμαντέρ είναι μια συνεδρία για Βρετανούς (που καταλαβαίνουν την αργκό του), αλλά και για όσους δεν γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα, αλλά μπορούν να νιώσουν όλο αυτό που εκπέμπει η ενέργειά του.
Για τη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να “τραβήξει” ανθρώπους του σινεμά από όλο τον πλανήτη και να εξάγει την τουριστική πλευρά της πόλης. Ταυτόχρονα, να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που θα δώσει σε κινηματογραφιστές τη δυνατότητα να συνδεθούν και να συμπράξουν μεταξύ τους. Και φυσικά, σε νέους Έλληνες ντοκιμαντερίστες, να δοκιμάσουν να εκτεθούν στη χώρα τους.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+