20ό Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου: Φως Ήχων και Λέξεων

Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, ο ξεχωριστός καλλιτεχνικός θεσμός που μας φέρνει πιο κοντά στην ιδιαίτερη τέχνη της θρησκευτικής μουσικής, κλείνει φέτος τα 20 χρόνια του.

Μια χρονιά ορόσημο για την εξέλιξή του, με θεματικές που αντλούν τόσο από τα 100 χρόνια του μικρασιατικού ξεριζωμού όσο και από την απώλεια των μεγάλων καλλιτεχνών μας Μίκη Θεοδωράκη και Βαγγέλη Παπαθανασίου, που δίνουν το έναυσμα για να θυμηθεί το κοινό το «φως» των δημιουργημάτων τους.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης από τη 1 έως τις 5 Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πάτμου, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Φέτος, το ζητούμενο είναι το «Φως» και η Πάτμος είναι το πιο αντιπροσωπευτικό νησί φωτός, πολιτισμού και ήχων. Το γαλάζιο και ο αέρας του Αιγαίου συνομιλούν με το ιερό τοπίο του νησιού. Η μουσική ως «φως, ήχων και λέξεων», όπως είναι ο φετινός τίτλος του φεστιβάλ, θα ενώσει και θα ταξιδέψει τους ακροατές σε μυσταγωγικά μονοπάτια και μελωδικά ηχοδρόμια.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του 20ού Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου μοιράζονται από κοινού οι καταξιωμένοι μουσικοί δρ. Σωτήρης Δεσπότης και Τάνια Σικελιανού. Το πλαισιώνουν η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, η Χορωδία Χίου υπό τη διεύθυνση της Φαίδρας Γιαννέλου, οι Ιλισιώτες Ψάλτες με χοράρχη και διδάσκαλο τον Γρηγόριο Αναστασίου, ο βραβευμένος πιανίστας Κωνσταντίνος Δεστούνης και το ντουέτο των Alexandre Brussilovsky και Aleksandra Dzenisenia.

Για την επετειακή 20ή διοργάνωση, την αφίσα δημιούργησε η διεθνούς φήμης ζωγράφος κ. Μαρίνα Καρέλλα.

Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

Στρατηγικοί εταίροι της διοργάνωσης είναι η Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου και ο Δήμος Πάτμου. Χορηγοί είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, η Blue Star Ferries και η COSMOTE. Υποστηρικτής είναι η Dodekanisos Seaways. Η εκδήλωση είναι υπό την Αιγίδα του ΕΟΤ.

Πρόγραμμα:

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου

ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Μουσική Διεύθυνση: πλωτάρχης (Ε) Αντώνιος Καραγουδάκης ΠΝ, αρχιμουσικός ΠΝ
Τραγουδούν: Μαρίζα Σακελλαρίου, ναύτης ΕΠΟΠ (ΜΟΥΣ) Ανδρέας Καραούλης, ναύτης ΟΒΑ (Τ/ΔΟΜ) Μανώλης Κοκκώνης

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου

ΜΕΛΩΔΗΜΑΤA, ΨΑΛΜΑΤA ΚΑI ΑΣΜΑΤA
Ψάλλουν οι ΙΛΙΣΙΩΤΕΣ ΨΑΛΤΕΣ με χοράρχη και διδάσκαλο τον Γρηγόριο Αναστασίου
Μελωδήματα – Σπαράγματα μουσικά, αρχαία και βυζαντινά.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου

ΧΟΡΩΔΙΑ ΧΙΟΥ
Διεύθυνση: Φαίδρα Γιαννέλου

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου

ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ
Κωνσταντίνος Δεστούνης

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου

CORDES SENSIBLES
Διεύθυνση και βιολί: Alexandre Brussilovsky
Τσίμπαλο: Aleksandra Dzenisenia

Η αθηΝΕΑ είναι υπερήφανη χορηγός επικοινωνίας του φεστιβάλ.

 

Διαβαστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

«Ρισπέκτ», Aretha!

Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Απολαμβάνοντας το Azahar Ensemble

Θερμός Συναυλιακός Σεπτέμβριος στην Αθήνα

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+