200 Χρόνια Ελληνογαλλικής Φιλίας

Με την ευκαιρία του εορτασμού των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.

Ο εορτασμός των διακοσίων ετών από την απαρχή της δημιουργίας του ελληνικού κράτους έχει ιδιαίτερη σημασία για την Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Δεσμοί Αλληλεγγύης

Aπό τη Σατωβριάνδου μέχρι την οδό Μάρνη, oι δρόμοι της Αθήνας με τα οικεία για το γαλλικό κοινό ονόματα, μας υπενθυμίζουν καθημερινά τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης που ενώνουν τους δύο λαούς.

Διακαής πόθος των Γάλλων φιλελλήνων, η ελληνική ανεξαρτησία αποτέλεσε πηγή καλλιτεχνικής δημιουργίας και λογοτεχνικής, ή ακόμη και πολιτικής, έμπνευσης. Ελάχιστοι Γάλλοι μαθητές αγνοούν “Το Ελληνόπουλο” του Βίκτωρος Ουγκώ, και, αντίστοιχα, παρά τη μακρινή του απόσταση, το νησί της Χίου προκαλούσε τη συμπάθεια και την αγωνία του κοινού που αντίκριζε τη “Σφαγή της Χίου” του Ευγένιου Ντελακρουά στο Παρίσι το 1824.

Από την πλευρά τους, οι Έλληνες αγωνιστές γνώριζαν την ιστορία της Γαλλίας και αυτοχαρακτηρίζονταν συγκληρονόμοι των αρχών του Διαφωτισμού και του Ανθρωπισμού.

Διαδικτυακή Έκθεση ” Για την Ελλάδα από Αγάπη!”

Έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) και την δημοσιογραφική της ιστοσελίδα RetroNews (από τις 18 Μαρτίου 2021).

Μέσα από αυτήν την πρωτοποριακή εικονική έκθεση, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Retronews ξεκινούν ένα ταξίδι στο χρόνο, ανατρέχουν σε όλες τις πτυχές των ελληνογαλλικών σχέσεων και προσκαλούν το κοινό να ανακαλύψει ξανά, μέσα από τα αρχεία της ΒNF, την επιρροή της Ελληνικής Επανάστασης σε όλη την Ευρώπη, τη συστράτευση και την έκφραση του μεγάλου φιλελληνικού ρεύματος στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων.

Πρόκειται για  μία σειρά θεματικών βίντεο γύρω από διάφορες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, αποτέλεσμα της εργασίας της κοινής επιτροπής Ελλήνων και Γάλλων ιστορικών, καθώς και από μία ιστοσελίδα ειδικά κατασκευασμένη για αυτό το σκοπό.  

Διαγωνισμός Κόμικς 1821

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συνεργάζεται με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο για την ανάδειξη νέων ταλέντων!

Καθώς η εξιστόρηση των γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκαλεί το κοινό να δημιουργήσει πρωτότυπα κόμικς αφιερωμένα στο 1821, μέσα από την καινοτόμο εφαρμογή BDnF, la fabrique à BD.

Με λίγα μόνο κλικ, οι συμμετέχοντες μπορούν να δημιουργήσουν μία σελίδα κόμικς στα γαλλικά ή ένα meme (δηλαδή ένα καρέ), με τη βοήθεια αυτής της δωρεάν εφαρμογής για υπολογιστή, smartphone ή τάμπλετ.

Οι καλύτερες δημιουργίες θα αναρτηθούν στα κοινωνικά δίκτυα και θα λάβουν το βραβείο σχολείων και το βραβείο κοινού, τα οποία θα απονέμει μια κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και μια ομάδα Ελλήνων ειδικών.

Οι βραβευμένες δημιουργίες θα εκτεθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Ο διαγωνισμός για το ευρύ κοινό θα διεξαχθεί από τις 15 Μαΐου ως τις 15 Νοεμβρίου και για τα σχολεία από τις 27 Σεπτεμβρίου ως τις 15 Νοεμβρίου. Ανακαλύψτε την εφαρμογή : https://vimeo.com/387383287

Δείτε τους όρους συμμετοχής στο www.ifg.gr και στα κοινωνικά δίκτυα του Γαλλικού Ινστιτούτου από τον Μάιο 2021.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

 Οι μαθητές λυκείου, αληθινοί μελλοντικοί ιστορικοί, θα μπορούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα συλλογικής εκπαίδευσης στα μίντια και ανταλλαγές γνώσεων στο διαδίκτυο που αφορούν τους ελληνογαλλικούς πολιτιστικούς δεσμούς από την Ελληνική Επανάσταση, σε συνεργασία με Έλληνες και Γάλλους εκπαιδευτικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των CLEMI και Wikipedia France.

 Ελλάδα – Γαλλία : Κινηματογραφικές Συναντήσεις

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος γιορτάζουν την ελληνογαλλική φιλία, με την διοργάνωση ενός εκτενούς αφιερώματος στην κοινή κινηματογραφική ιστορία των δύο χωρών.

 Το αφιέρωμα αυτό θα ξεκινήσει επίσημα στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (από τον Απρίλιο), όπου καλεσμένοι Έλληνες σκηνοθέτες θα παρουσιάσουν τις γαλλικές ταινίες της επιλογής τους: έργα που αγάπησαν, που τους σημάδεψαν ή τους ενέπνευσαν.

Τη σκυτάλη του αφιερώματος θα παραλάβει μετά η Ταινιοθήκη η οποία θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, σε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη θα παρουσιάσει ταινίες σταθμούς που σημάδεψαν την σχέση μεταξύ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Γαλλικής Ταινιοθήκης, από τον Λανγκλουά στον Γαβρά.

Η δεύτερη θα αναδείξει τις επιρροές του γαλλικού σινεμά στον ελληνικό κινηματογράφο με προβολές εμβληματικών ελληνικών ταινιών. Και αντίστοιχα η τρίτη ενότητα θα παρουσιάσει την απεικόνιση της Ελλάδας, τόσο της κλασικής όσο και της σύγχρονης, στο γαλλικό κινηματογράφο.

Η Γαλλία στο Διεθνές Street Art Φεστιβάλ της Πάτρας

Η Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Zabou, διάσημη για τα graffiti που κοσμούν τους δρόμους πολλών πόλεων ανά τον κόσμο, θα συμμετάσχει στο Διεθνές Street Art Φεστιβάλ Πάτρας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 15 Μαϊου 2021. Μία ακόμη αφορμή για την ανάδειξη του επίκαιρου και διαχρονικού μηνύματος της Ελληνικής Επανάστασης και της ελληνογαλλικής φιλίας.

 

 

 

 

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+