3 Μικροβήματα Για να Γίνεις πιο Αποδοτικός

Βήματα για Μεγαλύτερη Αποδοτικότητα

“Go big or go home” λένε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το θέμα είναι πώς μπορείς να επιτύχεις το πρώτο μισό της φράσης; Πώς μπορείς να πραγματοποιήσεις έναν μεγάλο στόχο που θα σε βοηθήσει να αλλάξεις κάποιον τομέα της ζωής σου; Για παράδειγμα, μπορεί να θέλεις να ασχοληθείς πιο σοβαρά με τη διατροφή σου ή να αρχίσεις να αθλείσαι.

Μπορεί ακόμα, να θέλεις να κοιμάσαι καλύτερα, να γίνεις πιο αποδοτικός ή να μάθεις να λες πιο συχνά “όχι”. Μπορεί να θέλεις κι εσύ να ισορροπήσεις προσωπική και επαγγελματική ζωή ή να είσαι περισσότερο συγκεντρωμένος όταν δουλεύεις. Μπορεί να θέλεις να αντιδράς με περισσότερη ψυχραιμία σε στρεσογόνες καταστάσεις και να μην είσαι παρορμητικός. Ή μπορεί απλά να θέλεις να κόψεις μία κακή συνήθεια και να υιοθετήσεις μία άλλη, πιο υγιεινή.

Τα σενάρια είναι πολλά και ο καθένας έχει τον δικό του μικρό ή μεγαλύτερο στόχο. Το μυστικό για να τον πραγματοποιήσεις είναι ένα και κρύβεται στα μικρά βήματα – τα Μικροβήματα. Τις μικρές και εύκολες αλλαγές που μπορείς να ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου και θα σε βοηθήσουν να κάνεις τις μεγάλες αλλαγές, βελτιώνοντας τον τομέα της ζωής σου που εσύ θέλεις.

Πως Λειτουργούν τα Μικροβήματα

Τα μικροβήματα αποτελούν μία αργή διαδικασία, η οποία θέλει αρκετή υπομονή. Γιατί, κακά τα ψέματα, ξεκινάς με υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες και θέλεις να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου σε μία νύχτα. Θέλεις κατευθείαν να φτάσεις στο Ω, προσπερνώντας όλα τα υπόλοιπα γράμματα. Έτσι όμως, συνήθως καταλήγεις να αποτυγχάνεις. Γι΄αυτό δεν πρέπει να σου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το 92% των ανθρώπων αδυνατεί να εκπληρώσει τα New Year’s Resolutions του.

Μάθε να βάζεις προτεραιότητες και να ασχολείσαι με τα πιο σημαντικά και επείγοντα.

Αν λοιπόν θέλεις να κατακτήσεις τον όποιο στόχο σου, ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνεις ένα βήμα τη φορά και σταδιακά να τα αυξάνεις. Το πρώτο διάστημα οι αλλαγές θα είναι τόσο μικρές που ίσως δεν μπορείς καν να τις αντιληφθείς. Κοιτάζοντας όμως μερικές εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια πίσω, θα διαπιστώσεις ότι η αλλαγή είναι πραγματικά μεγάλη.

Επομένως, “make it easy”για το “go big”. Απλοποίησε την προσπάθεια αλλαγής συμπεριφοράς στον τομέα που εσύ θέλεις σε βαθμό τέτοιο που να είναι εύκολη και απλή. Σιγά σιγά μπορείς να την δυσκολεύεις. Αν ακόμα δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, τα Μικροβήματα στα παραδείγματα που ακολουθούν ίσως σε βοηθήσουν:

Αν Θέλεις να Είσαι Περισσότερο Συγκεντρωμένος…

Όσο περισσότερο χτυπάει το κινητό σου, τόσο περισσότερο σου προκαλεί άγχος. Κάνε λοιπόν ένα ξεσκαρτάρισμα στις ειδοποιήσεις σου και άφησε μόνο εκείνες που είναι πραγματικά σημαντικές για εσένα.

Όρισε μία συγκεκριμένη ώρα για να διαβάζεις και να απαντάς στα email σου και μην αφήνεις την προσοχή σου να αποσπάται όταν ένα νέο εισερχόμενο εμφανίζεται.

Αν Θέλεις να Ισορροπήσεις Επαγγελματική και Προσωπική Ζωή…

Μάθε να βάζεις προτεραιότητες και να ασχολείσαι με τα πιο σημαντικά και επείγοντα. Αυτό θα σε βοηθήσει όχι μόνο να διαχειρίζεσαι καλύτερα τον χρόνο σου, αλλά να βάζεις και όρια, έτσι ώστε να μπορείς να έχεις περισσότερο χρόνο για τη ζωή σου εκτός δουλειάς.

Αν Θέλεις να Είσαι πιο Αποδοτικός…

Όρισε μία συγκεκριμένη ώρα για να διαβάζεις και να απαντάς στα email σου και μην αφήνεις την προσοχή σου να αποσπάται όταν ένα νέο εισερχόμενο εμφανίζεται.

Να θυμάσαι! Ο τρόπος ζωής μας είναι στην ουσία το άθροισμα των συνηθειών μας. Αλλάζοντας συνήθειες βήμα βήμα μπορείς στην κυριολεξία να αλλάξεις τη ζωή σου.

  • Το άρθρο της Ελίνας Δελενίκα δημοσιεύθηκε στο Thrive Global Greece

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Αδυνάτισμα: Το Μυστικό Είναι οι Καύσεις!

Σεξουαλική Παρενόχληση και Eπίθεση στο Χώρο Εργασίας

Το Kρυφό Προνόμιο του να Είσαι Καλός Ακροατής στη Δουλειά

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+