Νέα τροπή παίρνει η έρευνα για πιθανή συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής ομάδας του Donald Trump και της Ρωσίας, μετά τη χθεσινή απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να διορίσει τον πρώην διευθυντή του FBI Robert Mueller ως ειδικό ανακριτή για την υπόθεση.
Το φάντασμα της πιθανής αποπομπής του Trump από το αξίωμά του -αν και παραμένει ένα σενάριο τραβηγμένο- πλανάται για πρώτη φορά ορατά στον ορίζοντα. Σας ετοιμάσαμε λοιπόν ένα χρήσιμο Q&A για να λύσουμε πιθανές απορίες που μπορεί να έχετε σε σχέση με την όλη διαδικασία.
1) Ποιος διόρισε τον ειδικό ανακριτή;
Μετά το προχθεσινό δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο ο Trump φέρεται να ζήτησε από τον επικεφαλής του FBI James Comey να σταματήσει την έρευνά του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Rod Rosenstein πήρε την απόφαση να διορίσει ειδικό ανακριτή, ξεκαθαρίζοντας πάντως με δηλώσεις του ότι η κίνηση αυτή “δεν αποτελεί απόδειξη ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα ή ότι δικαιολογείται κάποια δίωξη”.
“Αποφάσισα ότι ο ειδικός ανακριτής είναι αναγκαίος ώστε να πεισθούν πλήρως οι Αμερικανοί πολίτες για το αποτέλεσμα”, συμπλήρωσε.
2) Πώς δέχθηκε ο Trump την απόφαση;
Φαινομενικά τουλάχιστον, ψύχραιμα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψιν ότι ο Λευκός Οίκος ενημερώθηκε για την απόφαση του Rosenstein 30 μόλις λεπτά πριν τη δημόσια ανακοίνωσή της. “Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, μια διεξοδική έρευνα θα επιβεβαιώσει αυτό που ήδη ξέρουμε – ότι δεν υπάρχει καμία αθέμιτη συνεργασία μεταξύ της καμπάνιας μου και οποιασδήποτε ξένης δύναμης”, δήλωσε σχετικά, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, έστειλε μήνυμα ενότητας και στο επιτελείο του.
3) Από τι κινδυνεύει ο Donald Trump;
Έχει σημασία να θυμάται κανείς ότι οι συνεργάτες του Donald Trump είναι σε πολύ πιο ευάλωτη θέση αν βρεθούν αποδείξεις για συνεννόηση με τη Ρωσία ή παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, από τον ίδιο τον Πρόεδρο, τουλάχιστον όσο παραμένει στο αξίωμα του, καθώς προστατεύεται με πολλούς τρόπους από ποινικές διώξεις.
Όσο διατηρεί το αξίωμά του, μόνο το Κογκρέσο μπορεί να ζητήσει να παραπεμφθεί ο Πρόεδρος σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης, το λεγόμενο “impeachment”.
4) Ποια είναι η διαδικασία του impeachment;
Σύμφωνα με το Σύνταγμά των ΗΠΑ, τα αδικήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια διαδικασία καταλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα: “προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήματα και παραπτώματα”.
Αφού εγκριθεί από ειδική επιτροπή, το νομοσχέδιο της μομφής φτάνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, από την οποία για να περάσει χρειάζεται απλή πλειοψηφία. Δεδομένου βέβαια ότι το σώμα ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους στην παρούσα συγκυρία, τόσο η πιθανότητα να φτάσει στη Βουλή, όσο και να ψηφιστεί, παραμένουν περιορισμένες.
Αν πάντως καταφέρει να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σειρά έχει η Γερουσία, στην οποία απαιτείται απόφαση με πλειοψηφία δύο τρίτων για να καταδικαστεί ο Πρόεδρος και να απομακρυνθεί από το αξίωμά του. Και η Γερουσία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, οπότε και αυτό το σενάριο είναι εξαιρετικά απίθανο.
5) Πόσες τέτοιες δίκες έχουν διεξαχθεί στη ιστορία των ΗΠΑ;
Δύο πρόεδροι παραπέμφθηκαν σε τέτοια δίκη στην ιστορία των ΗΠΑ: ο Andrew Johnson και ο Bill Clinton. Αθωώθηκαν όμως και οι δύο από τη Γερουσία, έτσι κανείς απ’ τους δύο δεν καθαιρέθηκε από το αξίωμα του προέδρου.
Όσο για τον Richard Nixon, παραιτήθηκε εξαιτίας του σκανδάλου του Watergate, πριν προλάβει το Κογκρέσο να τον καθαιρέσει.
6) Συμπέρασμα;
Η διαδικασία του impeachment είναι μια μακρά διαδικασία, η οποία παραμένει μάλλον απίθανο να ενεργοποιηθεί, όσο ο Trump διατηρεί την εύνοια των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, 82% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων παραμένουν ικανοποιημένοι με τηνεπίδοση του Trump στον Λευκό Οίκο. Συνεπώς, οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων δύσκολα θα ρισκάρουν να κινηθούν ενάντια στις προτιμήσεις της βάσης τους, διακινδυνεύοντας να τιμωρηθούν από τις περιφέρειές τους στις επόμενες εκλογές.
Ακόμη όμως κι αν η διαδικασία ενεργοποιηθεί και περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο Trump θα καθαιρεθεί από το αξίωμά του, καθώς είναι πάντα πιθανό να απορριφθεί το σχετικό αίτημα από τη Γερουσία.
Τι στοιχεία θα αποκαλύψει η έρευνα του ειδικού ανακριτή και πώς αυτά θα επηρεάσουν τη δημοφιλία του Trump είναι ο άγνωστος Χ της εξίσωσης, που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα.