8 Βιβλία για το Φθινόπωρο

Το φθινόπωρο έρχεται και μαζί του φέρνει νέους τίτλους, ή και λίγο παλαιότερους, που όμως αξίζουν την προσοχή μας. Κάναμε, λοιπόν, μια πρώτη διαλογή από αξιόλογα βιβλία και σας προτείνουμε 6 τίτλους για ενήλικες και 2 για παιδιά.

Αριστοτέλης | Τάσος Αποστολίδης – Αλέκος Παπαδάτος | Εκδόσεις Ίκαρος

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το graphic novel των Τάσου Αποστολίδη και Αλέκου Παπαδάτου, «Αριστοτέλης». Και οι δύο είναι από τους μεγαλύτερους δημιουργούς κόμικ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται με μυθοπλασία η ανθρώπινη πλευρά του Σταγειρίτη, με τις αδυναμίες, τις απειλές, τις αυτοεξορίες, τις περιπέτειες που είχε ως Μακεδόνας «μέτοικος» στην Αθήνα, αλλά και τις τιμές που του επιφυλάχθηκαν, όσο ζούσε, για το έργο και την προσωπικότητά του.

Παράλληλα αναπτύσσονται οι θεωρίες του μεγάλου φιλοσόφου, και όλα τα θέματα με τα οποία αυτός ασχολήθηκε, με απλή γλώσσα και χιούμορ. Οι ιδέες του για τη δημοκρατία, τον πολίτη, την παιδεία, την κοινωνία, το δίκαιο, τη λογική και την ηθική έχουν τεράστιο ενδιαφέρον στην εποχή μας και καθιστούν τον Αριστοτέλη έναν απόλυτα σύγχρονο στοχαστή.

Η παραστατικότητα των εικόνων, με τις χαρακτηριστικές εκφράσεις των 50 και πλέον χαρακτήρων, με την πιστή απεικόνιση κτιρίων, ενδυμασιών, χρηστικών αντικειμένων, με αναπαραστάσεις θρησκευτικών τελετών, εθίμων, με την περιγραφή της καθημερινότητας των πόλεων στην αγορά και στα λιμάνια, αποδίδουν την ατμόσφαιρα της εποχής, πολλαπλασιάζουν τις προθέσεις του κειμένου, συμβάλλοντας έτσι στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάγνωση.

Το κυρίως σώμα του έργου συνοδεύεται από χάρτες, χρονολόγιο, βιβλιογραφία, εργογραφία του Αριστοτέλη και βιογραφικά σημειώματα των δημιουργών. Το graphic novel θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2022 και στα γαλλικά (Éditions Dargaud).

Οι Εβραίοι στον Κόσμο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και της Επανάστασης του 1821 | Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου – Κωνσταντίνος Ηροδότου | Εκδόσεις Καπόν

Τα δοκίμια που περιλαμβάνονται στον παρόντα τόμο εστιάζουν στην πολυσήμαντη σχέση του εβραϊκού ζητήματος, αλλά και των ίδιων των Εβραίων, με τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και την Επανάσταση του 1821.

Μέσα από μια μακρά αρχειακή έρευνα που ξεκίνησε από την Ελλάδα και συνεχίστηκε στη Γαλλία, στη Γερμανία, στο Ισραήλ, αλλά και στην Αμερική, αξιοποιήθηκαν άγνωστα τεκμήρια, χάρη στα οποία αποκαλύπτονται σημαντικές πτυχές της εποχής που είχαν περιπέσει σε λήθη.

Ο Μακάβριος Χορός. Η Ανατομία του Τρόμου | Stephen King | Εκδόσεις Κλειδάριθμος | Μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος

Η εμβληματική μελέτη του βασιλιά πάνω στην έννοια του τρόμου, γραμμένη με γερή δόση χιούμορ. Σύμφωνα με τον King, τα μυθιστορήματα, οι ταινίες, οι ραδιοφωνικές εκπομπές –ακόμα και τα κόμικ– που έχουν ως θέμα τους τον τρόμο, κινούνται πάντα σε δύο επίπεδα.

Στην κορυφή βρίσκεται το επίπεδο της φρίκης, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με λιγότερη ή περισσότερη καλλιτεχνική μαεστρία. Όμως σε ένα άλλο, πιο βαθύ επίπεδο, το έργο τρόμου είναι στην πραγματικότητα ένας χορός – μια ρυθμική αναζήτηση.

Ο «Μακάβριος Χορός» δεν είναι άλλο από μια ανατομία του τρόμου, δομημένη σε δέκα κεφάλαια, με γερή δόση χιούμορ και με παραδείγματα αντλημένα από τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο – από τον «Φρανκενστάιν» και τον «Δράκουλα» μέχρι τον «Εξορκιστή», τη «Ζώνη του Λυκόφωτος» και το «Μωρό της Ρόζμαρι».

Αγία Θάλασσα | Παναγιώτης Νάννος | Ελληνικά Γράμματα

Καλοκαίρι, κάπου στο Αιγαίο. Νησί «άγονης γραμμής». Στο βαθύ μπλε, οι ανατροπές της ζωής. Βήματα που, φαινομενικά, μας βγάζουν από τον δρόμο, αλλά μας οδηγούν στην αυτογνωσία. Η ελληνική ιστορία διάχυτη: από το φως του Απόλλωνα, στη Μικρασία, στο σήμερα και το αύριο, με ξεναγό ένα βιολί που ανασύρει μνήμες.

Η όμορφη Ελευθερία, εικαστικός που ξέφυγε από τη βουή των πόλεων και ανασαίνει την αύρα των κυμάτων. Μαθαίνει τα μυστικά της φύσης, χτίζει βιώματα, κάνει έργο τέχνης τη ζωή. Ο Φάνης, τεχνοκράτης που βλέπει μόνο το χρώμα του χρήματος. Ζει με στατιστικές, αριθμούς, επενδυτικά πρότζεκτ.

Οι δρόμοι αντίθετοι. Η λογική και το συναίσθημα. Η αναζήτηση της πραγματικής ζωής. Της αληθινής ενηλικίωσης. Πώς ανταμώνουν οι ψυχές; Τι μορφή έχει ο έρωτας στο απόγειό του; Πού κρύβεται το νόημα της ύπαρξης; Ποια είναι τα όρια αντοχής των ανθρώπων; Και η Μοίρα; Αλλάζει; Η απάντηση κρυμμένη στα κύματα και τις εικόνες ενός ταξιδιού στον χωροχρόνο, με εμπειρίες και ανατροπές. Η ευλογία της «Αγίας Θάλασσας», το εισιτήριο. Θα ταξιδέψεις;

Όταν Παύουμε να Καταλαβαίνουμε τον Κόσμο | Benjamín Labatut | Εκδόσεις Δώμα | Μτφρ. Αγγελική Βασιλάκου

Η δημιουργία του ομορφότερου χρώματος που είδε ποτέ ο άνθρωπος οδηγεί σε ένα από τα φονικότερα δηλητήρια της ιστορίας.

Πάνω σε μια κάρτα, γραμμένη στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Καρλ Σβάρτσιλντ στέλνει στον Αϊνστάιν τη λύση των εξισώ­σεων της γενικής σχετικότητας, αποκαλύπτοντας το πιο σκοτεινό αντικείμενο που μπορεί να συλλάβει ο νους: τη μαύρη τρύπα.

Ο Αλεξάντερ Γκρότεντικ εγκαταλείπει τα μαθηματικά όταν πλησιάζει στην «καρδιά της καρδιάς» τους, έντρομος, σαν να έχει αντικρίσει μέσα τους το τέλος του κόσμου.

O Χάιζενμπεργκ και ο Σραίντινγκερ συγκρούονται για την πατρό­τητα της κβαντομηχανικής θεωρίας, η οποία εξηγεί τέλεια τη συμπεριφορά της ύλης αλλά αναιρεί όλα όσα αντιλαμβανόμαστε ως πραγματικότητα.

Σε αυτό το υβριδικό βιβλίο, ο Benjamín Labatut κάνει την επιστήμη λογοτεχνία. Συνυφαίνοντας το δοκίμιο με τη μυθοπλασία και τη βιο­γραφία με τη φαντασία, αναδεικνύει την απειλητική σκιά που σέρνεται πίσω από το φως της επιστημονικής γνώσης.

Utopia Avenue | David Mitchell | Εκδόσεις Μεταίχμιο | Μτφρ. Μαρία Ξυλούρη

Λονδίνο, 1967. Τέσσερις άγνωστοι μεταξύ τους μουσικοί: μια folk τραγουδίστρια, ένας blues μπασίστας, ένας ηλεκτρικός κιθαρίστας και ένας jazz ντράμερ στήνουν μια μπάντα υπό την καθοδήγηση ενός δαιμόνιου μάνατζερ και ταρακουνάνε δυνατά τη ροκ μουσική σκηνή της εποχής. Είναι οι υπέροχοι Utopia Avenue!

Το βιβλίο διαβάζεται σαν… δίσκος βινυλίου. 3×2=6 μέρη (OK, συν έναν επίλογο), με τίτλους τα 3 άλμπουμ του συγκροτήματος και αλλαγή «πλευράς» κάθε τόσο (οι νεότεροι αναγνώστες ίσως αναρωτηθούν: ναι, οι δίσκοι βινυλίου έχουν δύο πλευρές). Οι τίτλοι στα μικρά κεφάλαια, δε, είναι οι τίτλοι των τραγουδιών κάθε άλμπουμ.

Όσο κι αν η ιστορία μας παρασύρει, πρόκειται για μυθοπλασία: οι Utopia Avenue δεν υπήρξαν ποτέ. Ωστόσο, στο βιβλίο γίνονται συνεχείς αναφορές σε μουσικές (και όχι μόνο) προσωπικότητες και τραγούδια της εποχής, οπότε αξίζει να ακούτε παράλληλα τo soundtrack του βιβλίου στο Spotify. Κάποιες «σταθερές αξίες» θα είναι φάροι, που θα μας κρατάνε εντός της διαδρομής. Η μουσική θα είναι πάντα μία από αυτές.

Ο Νόι και η Φάλαινα τον Χειμώνα & Ο Νόι και η Γιαγιά | Benji Davies |Εκδόσεις Ίκαρος | Μτφρ. Αντώνης Παπαθεοδούλου

Ο Benji Davies είναι εικονογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης κινουμένων σχεδίων. Το πρώτο του εικονογραφημένο βιβλίο «Ο Νόι και η Φάλαινα» τιμήθηκε με το Oscar’s First Book Prize, το Generalitat Valenciana Best Picture Book στην Ισπανία, και το CPNB Dutch Picture Book 2017 στην Ολλανδία.

Η δεύτερη («Ο Νόι και η Φάλαινα τον Χειμώνα») και η τρίτη ιστορία («Ο Νόι και η Γιαγιά») του Benji Davies, με ήρωα τον μικρό Νόι που έκλεψε τις καρδιές των αναγνωστών, κυκλοφορούν σε έκδοση board book, με ανθεκτικές σελίδες, κατάλληλες για τα παιδικά χεράκια. Δύο υπέροχες ιστορίες που ξεχειλίζουν ζεστασιά και αυθορμητισμό, συνδυασμένες με οικείες εικόνες που ενθουσιάζουν και εμπνέουν τα παιδιά.

Στο δεύτερο βιβλίο, πλησιάζει πια ο χειμώνας και ο μικρός Νόι λαχταρά να ξαναδεί το μικρό φαλαινάκι που έσωσε το προηγούμενο καλοκαίρι όταν μια καταιγίδα το ξέβρασε στην ακτή. Παρατηρεί τη θάλασσα και περιμένει. Περιμένει και παρατηρεί. Θα χρειαστεί άραγε άλλη
μία καταιγίδα για να τους ξαναφέρει κοντά;

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς, ο Νόι δεν είναι και πολύ σίγουρος αν θέλει να περάσει το καλοκαίρι του στης γιαγιάς. Δεν ξέρει, όμως, ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι από τα πιο περιπετειώδη της ζωής του, γιατί θα πάρει μέρος σε μια αγωνιώδη διάσωση που θα γίνει η αρχή μιας νέας υπέροχης φιλίας.

Για παιδιά από 3 ετών. 

 

Διαβάστε ακόμα στην αθηΝΕΑ:

Βιβλία Εναντίον Ταινιών: Το Αιώνιο Δίλημμα

Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Χίλντα Παπαδημητρίου

Ο Επιτάφιος και η Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+