Δημήτρης Μπάττος: H Μαγεία του Ανδρικού Sur Mesure

Δημήτρης Μπάττος

Τα τελευταία χρόνια η ανάγκη, ή καλύτερα η επιλογή, για ραμμένα στο χέρι ρούχα στους άνδρες επιστρέφει δυναμικά. Ξεκινά με τα πουκάμισα και επεκτείνεται στα κουστούμια. Παλιά, ήταν ο μόνος δρόμος. Αργότερα το μοντέρνο ήταν το μαζικό και σήμερα, ορθώς, κάποιοι θεωρούν ότι αξίζει να επενδύσεις σε ένα πουκάμισο ραμμένο για σένα ή σε ένα κουστούμι που επιλέγεις το ύφασμα και ράβεται πάνω σου.

Ο Δημήτρης Μπάττος είναι, ίσως, ο νεότερος ράφτης ανδρικών ρούχων στην Ελλάδα. “Είμαι 32, γεννήθηκα 5 Γενάρη του 1989. Ασχολούμαι από το 2007 και από τα μέσα του 2010 έχω το μαγαζί μόνος μου.” Ξεκίνησε με τον πατέρα του. Τώρα διακονεί την τέχνη του μόνος του. Μίλησε στην αθηΝΕΑ για τη νέα τάση, αλλά και τον φαινότυπο των ανδρών που επιλέγουν να ράψουν τα ρούχα τους.

Έξω λυσσομανάει ο αέρας… μάλλον κάποιος πρόγονος της Μήδειας -της κακοκαιρίας- μας καταδιώκει και ο Δημήτρης ντυμένος με pinstripe σακάκι μας υποδέχεται στο atelier του. Είναι μετρημένος, κάθε κουβέντα του είναι προσεγμένη σε βαθμό που αναρωτιέσαι αν είναι απλά επαγγελματίας ή και ντροπαλός.

Τι σημαίνει ασχολούμαι με τη ραπτική ανδρικής ένδυσης;

Δημήτρης ΜπάττοςΣημαίνει ότι συμπορεύομαι με τις νέες τάσεις και είμαι ‘alert’ σε ό,τι συμβαίνει γύρω μου. Όταν ασχολείσαι με τη ραπτική, είναι must το να παρακολουθείς τις γραμμές, τα χρώματα, τα σχέδια, ακόμη και τα κοψίματα και να προτείνεις ό,τι ταιριάζει στον καθένα. Δεν μπορεί, ας πούμε, να αλλάζουν τα trends και να κυκλοφορεί η πληροφορία με ραγδαίους ρυθμούς στα social media κι εσύ να μένεις πίσω. Από την άλλη, πρέπει να αντιλαμβάνεσαι το στιλ του πελάτη και να προτείνεις το κατάλληλο ένδυμα στον κατάλληλο άνθρωπο.

Τι διαφοροποιεί ένα handmade, sur mesure κοστούμι από αυτά της μαζικής παραγωγής;

Θα μπορούσα να πω δεκάδες πράγματα. Για παράδειγμα, το να φοράς κάτι που είναι “κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου”, έδειχνε πάντοτε μια αίγλη, οπότε το handmade ρούχο είναι σίγουρα θέμα status. Δεν είναι τυχαίο το ότι χρησιμοποιούμε ευρέως τέτοιου είδους εκφράσεις στην καθημερινότητά μας.

Όταν επιλέγεις ένα atelier -πώς να το κάνουμε;- όλα λειτουργούν προς όφελός σου. Διαλέγεις ύφασμα, σχέδιο, κάνεις πρόβες, προσθαφαιρείς πινελιές, προτείνεις, έχεις άνεση χρόνου κ.ο.κ. Κοινώς, κάνεις το ρούχο αποκλειστικά “δική σου υπόθεση”. Οπότε και το συναίσθημα ικανοποίησης που νιώθει κανείς όταν φορά κάτι που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τον ίδιο είναι αναντικατάστατο. Μου το λένε καθημερινά και το βλέπω στα μάτια των πελατών.

Tο να φοράς κάτι που είναι “κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου”, έδειχνε πάντοτε μια αίγλη. Tο handmade ρούχο είναι σίγουρα θέμα status.

Και τελικά, πώς σου προέκυψε αυτή η τέχνη; Τι σε έκανε να ακολουθήσεις αυτό το επάγγελμα;

Είχα την τύχη να εργαστώ δίπλα στον πατέρα μου, ο οποίος ήταν ένας εξαιρετικός επαγγελματίας. Αρχικά, σκέφτηκα να κάνω άλλα πράγματα, ωστόσο, πάντοτε με τραβούσε η επαφή με τον κόσμο και η θέλησή μου να προσφέρω υπηρεσίες. Έτσι, αποφάσισα να εξελίξω ό,τι είχε δημιουργήσει ο πατέρας μου και να φέρω όσα έχω μάθει στο σήμερα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχεις αντιμετωπίσει;

Μάλλον το ότι έπρεπε να δώσω τη δική μου πνοή στο μαγαζί μου. Ήταν εξαιρετική χαρά και τύχη που έμαθα δίπλα στον πατέρα μου, αλλά σίγουρα έχουν αλλάξει οι εποχές και, φυσικά, εγώ είμαι μια διαφορετική προσωπικότητα. Έπρεπε δηλαδή οι παλιοί πελάτες να με εμπιστευθούν εκ νέου και οι νέοι να με γνωρίσουν για όσα προσφέρω εγώ.

Oι άνδρες στη χώρα μας δεν τολμούν στο ντύσιμό τους. Είτε από ανασφάλεια, είτε από συντηρητισμό. Νιώθω πως περιμένουν κάτι να εδραιωθεί πρώτα και στη συνέχεια να το επιλέξουν.

Σιχαίνομαι τα κλισέ αλλά, πες μου, υπάρχουν τάσεις στην ανδρική μόδα;

Φυσικά! Όπως σε καθετί, άλλωστε. Μπορεί να υπάρχει το all time classic, αλλά εννοείται πως αλλάζουν ή επανέρχονται πράγματα. Μια ματιά στα περιοδικά μόδας, στα social media, στην τηλεόραση κ.λπ., μπορούν να το αποδείξουν αυτό. Το θέμα είναι ότι, δυστυχώς, η χώρα μας είναι πολύ συχνά follower, δηλαδή ακολουθεί πράγματα, παρά προτείνει.

Τι δεν σου αρέσει στο σημερινό ανδρικό ντύσιμο;

Δημήτρης ΜπάττοςΓενικά, θεωρώ πως δεν είναι όλα για όλους. Κι αυτό είναι κάτι που το τονίζω, με τον τρόπο μου, σε όσους με εμπιστεύονται. Παίζουν ρόλο το στιλ, η ηλικία, η φάση που βρισκόμαστε, το περιβάλλον στο οποίο καλείται να σταθεί ένα ντύσιμο και πολλά άλλα. Πρέπει δηλαδή να έχεις τη νηφαλιότητα ή την αρετή να επιλέγεις το σωστό για σένα και την περίσταση.

Από την άλλη, όπως είπα και προηγουμένως, παρατηρώ ότι οι άνδρες στη χώρα μας δεν τολμούν στο ντύσιμό τους. Είτε από ανασφάλεια, είτε από συντηρητισμό. Νιώθω πως περιμένουν κάτι να εδραιωθεί πρώτα, να το δουν έξω αρκετά και στη συνέχεια να το επιλέξουν. Αυτό, ας πούμε, με λυπεί αρκετά.

Ποια είναι τα βασικά κομμάτια που πρέπει να έχει κανείς στην ντουλάπα του;

Σακάκια, σακάκια και σακάκια! Το λέω πολύ συχνά αυτό, γιατί είναι αλήθεια. Το σακάκι μπορεί να σου δώσει την άνεση να μεταστρέψεις το ντύσιμό σου στη στιγμή. Από casual σε επίσημο και τούμπαλιν. Εννοείται πως ένα ωραίο πουκάμισο ή ένα παντελόνι θα κάνει επίσης τη διαφορά, όπως και το παπούτσι, αλλά νομίζω πως το σακάκι είναι ο “βασιλιάς” του στιλ.

***

Ένας κύριος βρίσκεται στην πόρτα. Έχει ραντεβού. Η ώρα έχει περάσει. Έχω πολλά να ρωτήσω αλλά δεν έχω άλλο χρόνο. Πριν ο Δημήτρης ευγενικά μου πει ότι ήρθε το επόμενό του ραντεβού, τον ρωτώ την πιο επίμαχη ερώτηση:

Τι κόστος έχει ένα χειροποίητο κουστούμι;

Στα κοστούμια, το πιο οικονομικό στα μέτρα του πελάτη, ξεκινάει από € 600. Το τελείως χειροποίητο ξεκινάει από € 800. Με ένα καλό ύφασμα και “πλήρως χειροποίητο” είναι περίπου στα € 1.000. Τελείως χειροποίητο εννοώ αυτό που γίνεται με τον παραδοσιακό χειροποίητο τρόπο που χρησιμοποιούμε καναβάτσο, μετάξι, φυτίλι και αλλά αγνά υλικά.

***

Κλείνω ραντεβού να φτιάξω το πρώτο μου κουστούμι. Διάλεξα ύφασμα. Είναι μαύρο. All time classic. Back to basics, καθώς οι εξτρεμισμοί θέλουν σκέψη.

Attelier Battos
Μεσογείων 47, Στάση Καρανίκα,
Αμπελόκηποι 11526,
☎ 2106712312
www.battos.gr

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Το Στιλ Αγαπάει τις Λεπτομέρειες

Στιλ: Κανόνες και Ελευθερία

Το Στιλ Αγαπάει το Χιούμορ

O Γιώργος Αλοίμονος, με οικογενειακή παράδοση στον Τουρισμό, είναι έμπειρος δημοσιογράφος, στέλεχος επικοινωνίας και food lover. Έχει συνεργαστεί με πολλά ΜΜΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ όπου εργάστηκε ως σύμβουλος επικοινωνίας, ανταποκριτής και σχολιαστής σε επώνυμα ΜΜΕ ( CNN, Fox, Sky, BBC). Εργάζεται ως Σύμβουλος Επικοινωνίας και Στρατηγικής και ασχολείται με τη διεθνή πολιτική ως αναλυτής.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+