Πάβλοβα, μια Ρωσίδα απ’ την Αυστραλία

Κάποιοι ακούν τ’ όνομά της και νομίζουν ότι είναι απ’ τη Ρωσία και άλλοι ξέρουν ή έχουν ακούσει ότι είναι μια αυστραλέζικη δημιουργία. Μήπως όμως η αλήθεια είναι διαφορετική; Ο λόγος για την ανοιξιάτικη πάβλοβα και την ιστορία της!

Μια Ρωσίδα μπαλαρίνα, η Άννα Πάβλοβα, ήταν ο λόγος που φτιάχτηκε πρώτη φορά το λευκό, αέρινο γλυκό τη δεκαετία του ’20, όταν σε περιοδεία της στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενθουσίασε μεταξύ όλων και τους σεφ, που θέλησαν να δημιουργήσουν κάτι προς τιμήν της.

Το Μήλον της Έριδος

Η πάλοβα είναι ελαφριά, φίνα, δροσερή και γλυκιά, το απόλυτο κέρασμα της άνοιξης. Είναι, επίσης, μήλον της έριδος. Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί παλεύουν εδώ και χρόνια για την κατάκτηση της πρώτης πάβλοβα. Πώς κάνουμε εδώ ελληνοτουρκικό “πόλεμο” για τον μπακλαβά, ε! κάτι αντίστοιχο. Γιατί, κακά τα ψέματα, όταν κάτι είναι καλό, όλοι το διεκδικούν!

Βέβαια, οι μακρινές αυτές χώρες δεν ήταν οι μόνες που θέλησαν ν’ αφιερώσουν πιάτα στη διάσημη χορεύτρια. Συνταγές με τ’ όνομά της φτιάχνονταν σε όλο τον κόσμο την εποχή της καριέρας της.

Δύο απ’ τις πιο γνωστές: βατραχοπόδαρα στη Γαλλία και παγωτό με φράουλες στο Όκλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστό ως “φράουλες πάβλοβα”. Ίσως, τελικά, να ήταν αυτή η πρώτη απόπειρα για την πάβλοβα όπως την ξέρουμε.

Πίσω στη μακρινή Ωκεανία, όπου η Άννα Πάβλοβα βρέθηκε το 1926 για μια και μοναδική φορά. Εδώ, ο καθένας έχει τη δική του ιστορία. Οι Νεοζηλανδοί υποστηρίζουν ότι ο πρώτος που την έφτιαξε ήταν ένας σεφ σε ξενοδοχείο του Ουέλινγκτον, που εμπνεύστηκε απ΄τη λευκή φούστα της μπαλαρίνας.

Οι Αυστραλοί, από την άλλη, λένε ότι δημιουργήθηκε σε ξενοδοχείο του Περθ, όπου μάλιστα κάποιος θαμώνας χαρακτήρισε το γλυκό “ελαφρύ σαν την Πάβλοβα”, δίνοντάς του έτσι το όνομα της μπαλαρίνας.

Για εμάς όμως, αυτά δεν είναι παρά θεωρίες και μύθοι. Το σημαντικό είναι το αποτέλεσμα, ένα υπέροχο γλυκό, αγαπητό απ’ άκρη σ΄ άκρη της γης. Ανάλαφρο, ντελικάτο, κρεμώδες και φρουτένιο, το απόλυτο ανοιξιάτικο γλυκό.

Υλικά:

Για τη Μαρέγκα:

  • 200γρ. ασπράδια
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 2-3 σταγόνες χυμός λεμονιού

Για τη Σαντιγί:

  • 500ml κρέμα γάλακτος
  • 3 κουταλιές ζάχαρη άχνη

Για το Σερβίρισμα:

  • 300γρ. φρέσκα φρούτα

Εκτέλεση:

  1. Μαρέγκα: Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα, προσθέτοντας σταδιακά τη ζάχαρη και στη συνέχεια το λεμόνι, μέχρι να γίνει κρεμώδης και να στέκεται στο μπολ*. Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο. Αδειάζουμε σε δύο ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα και απλώνουμε απαλά με μια σπάτουλα, ώστε να δημιουργηθούν κυματιστές μαρέγκες ή εναλλακτικά σχηματίζουμε κύκλους με κορνέ, για πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Ψήνουμε για 2 ½ με 3 ώρες στους 80-90 βαθμούς, για να μην καούν και να μαγειρευτούν σωστά μέχρι μέσα.
  2. Σαντιγί: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν ένα κρεμώδες και αφράτο μείγμα.
  3. Σερβίρισμα: Στρώνουμε την πρώτη μαρέγκα, καλύπτουμε με σαντιγί κι επαναλαμβάνουμε με τη δεύτερη μαρέγκα. Γαρνίρουμε με κομμένα φρέσκα φρούτα.

*όταν χτυπάμε μαρέγκα ή σαντιγί, το μπολ και τα ασπράδια ή η κρέμα πρέπει να είναι παγωμένα

Διαβάστε κι  άλλες βελούδινες συνταγές στην αθηΝΕΑ:

Leftovers: “Μεθυσμένα” Tρουφάκια με το Kέικ που μας Περίσσεψε

Τάρτα με Κολοκυθάκια και Μανούρι, Κρεμώδης και Βουτυρένια

Συνταγή για Ανοιξιάτικο Risotto με Σπαράγγια

Σαλάτα με Ψητό Κουνουπίδι, Blue Cheese, Μυρωδικά και Ρόδι

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Γεννημένη στην Αθήνα, με επτανησιακή καταγωγή, από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Σπουδάζει Επικοινωνία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, με εστίαση στα media και τον κινηματογράφο. Λάτρης της μουσικής- κατά προτίμηση από βινύλια, φαν του Ταραντίνο και του Αλμοδόβαρ, και φυσικά food lover! Μαγειρεύει από παιδί κι έχει το δικό της blog, το Marili's Table, με συνταγές, ιστορίες, αναμνήσεις, γεύσεις και αρώματα...Ό,τι υπάρχει δηλαδή γύρω από ένα τραπέζι!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+