Δεν «τσιμπάει» ο κόσμος εύκολα. Δεν έχει και άδικο. Σε αρκετές περιπτώσεις η εταιρική κοινωνική ευθύνη έγινε όχημα εντυπωσιασμού που έκανε εμφατικότερη την έλλειψη ενσυναίσθησης στην εταιρική κουλτούρα. Ευτυχώς, η Wind διαχρονικά ήταν και παραμένει συνεπής.
Αλλά, ήθελα να πάμε την κουβέντα ένα βήμα πιο πέρα και να δούμε το θέμα ESG συνολικά. Ισχύει ή αποτελεί ένα θεσμοθετημένο άλλοθι πολύ όμορφα φτιαγμένο; Η Αγγελική Ελευθερίου, υπεύθυνη Βιώσιμης Ανάπτυξης της Wind Hellas, δεν φείδεται απαντήσεων.
Τελικά τι είναι το ESG, άλλοθι η αναγκαιότητα;
Θα έλεγα ότι πρόκειται για μια αυξανόμενη προτεραιότητα για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και κάτι που θεωρείται βασικό μέρος της λειτουργίας αλλά και της αξίας που έχει για τον εργαζόμενο που απασχολείται εκεί. Δεν είναι τυχαίο που πλέον συναντάμε ολόκληρες ομάδες στην ανάπτυξη και την υλοποίηση των προγραμμάτων για βιώσιμη ανάπτυξη, διαμόρφωση στρατηγικής, αλλά και ανάλυσης ρίσκου.
Η επένδυση σε μια στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης δημιουργεί αξία για το brand, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να υποκινήσει την κοινωνική αλλαγή. Για παράδειγμα, μια καφετέρια που σταματά να παρέχει πλαστικά καλαμάκια και μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης στέλνει ένα μήνυμα στους πελάτες της σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση και τη βιωσιμότητα.
Επιπλέον, η παράβλεψη της ενσωμάτωσης ESG συνεπάγεται ρίσκο, κακή φήμη και κόστος, καθώς μπορεί να βλάψει την κερδοφορία και την επιτυχία ενός οργανισμού. Την τελευταία δεκαετία, διάφορες επιχειρήσεις έχουν θεωρηθεί υπεύθυνες για αδυναμίες διαφάνειας σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα.
Η επένδυση σε μια στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης δημιουργεί αξία για το brand, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να υποκινήσει την κοινωνική αλλαγή.
Τι ορίζει τον κοινωνικό ρόλο του επιχειρείν;
Μια εταιρία είναι ένας ζωντανός οργανισμός στην κοινωνία. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πετύχουν σε κοινωνίες που αποτυγχάνουν. Ειδικά στη σημερινή εποχή με τα κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, ο κοινωνικός ρόλος της επιχείρησης είναι εξαιρετικά σημαντικός και πολύτιμος. Οι επιχειρήσεις έχουν ευθύνη να βοηθήσουν και να ηγηθούν μέσα από τις δυνατότητές τους στα κρίσιμα ζητήματα.
Τι ορίζει τις αρχές των πρωτοβουλιών που λαμβάνετε;
Η πρόκληση για τις επιχειρήσεις, όπως και για εμάς στη WIND, είναι να βρούμε τον τρόπο να συμμετέχουμε αποτελεσματικά στην κοινωνική ανάπτυξη ως ενεργοί εταίροι και να δημιουργούμε αξία. Δεν θέλουμε να μένουμε στη θεωρία, αλλά να περνάμε στην πράξη, ώστε το ESG να διατρέχει όλα μας τα projects, να είναι τρόπος σκέψης και πράξης.
Δώστε μας ένα πρόσφατο παράδειγμα.
Θα μπορούσα να σας μιλήσω για την πιο πρόσφατη πρωτοβουλία μας, που είναι ένα νέο κατάστημα. Θα μου πείτε τι το ιδιαίτερο έχει ένα κατάστημα; Ξεκινώντας από τη διάσωση από κατάρρευση του ίδιου του κτιρίου, αυτό το κατάστημα αποτελεί ζωντανό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας, καθώς επαναχρησιμοποιείται ολόκληρο ένα ετοιμόρροπο κτίριο του περασμένου αιώνα, μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Αποτέλεσε την κατοικία δυο σημαντικών οικογενειών της χώρας, της οικογένειας Βενιζέλου και της οικογένειας Χατζηκυριάκου. Επιπλέον έχει πιστοποιηθεί και είναι κλιματικά ουδέτερο, δηλαδή αντισταθμίζει πλήρως τις εκπομπές του. Δίνει εργασία σε νέους και αυξάνει τις θέσεις απασχόλησης, είναι προσβάσιμο προς όλους, ανεξαρτήτως κινητικών εμποδίων, και αποτελεί χώρο ενημέρωσης αλλά και εκπαίδευσης για τους επισκέπτες. Καθοδηγούμε και εκπαιδεύουμε τον κόσμο και τις επιχειρήσεις ώστε να χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τις λύσεις που τους προσφέρει η συνδεσιμότητα για να συμμετέχουν στη νέα ψηφιακή εποχή επί ίσοις όροις.
Οι καταναλωτές δεν είναι οι μόνοι που αναζητούν κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες. Οι εργαζόμενοι κάνουν το ίδιο.
Αξιολογεί με κοινωνικά κριτήρια ο καταναλωτής όταν επιλέγει εταιρεία;
Ναι, ο καταναλωτής αξιολογεί και με κοινωνικά κριτήρια την επιλογή του. Καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και περισσότερο συνδεδεμένος, ο καταναλωτής έχει αναπτύξει περισσότερο ενδιαφέρον για τη δεοντολογία πίσω από τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αγοράζει. Ωστόσο, οι καταναλωτές δεν είναι οι μόνοι που αναζητούν κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες. Οι εργαζόμενοι κάνουν το ίδιο.
Πολλά άτομα που κατευθύνονται στον επιχειρηματικό τομέα θέλουν να εργαστούν σε μια ηθικά υπεύθυνη εταιρεία. Η σωστή εταιρική διακυβέρνηση, με απλά λόγια ο τρόπος που τρέχεις την επιχείρησή σου –μεγάλη η μικρή–, είναι ζωτικής σημασίας για σχεδόν κάθε πτυχή μιας επιχείρησης: όχι μόνο είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί ο τόνος για μια εταιρική κουλτούρα και να διατηρηθούν οι εργαζόμενοι, αλλά έχει σημαντική επίδραση στην αφοσίωση των πελατών και στο συνολικό κέρδος.
Τίθεται θέμα «glass ceiling» για τις γυναίκες στο εταιρικό περιβάλλον;
Σύμφωνα με έρευνες, έχει παρατηρηθεί ότι ο κόσμος των επιχειρήσεων κυριαρχείται από ένα συγκεκριμένο προφίλ εργαζομένου και ότι οι γυναίκες, οι μειονότητες και όσοι ανήκουν στην LGBTQ κοινότητα μένουν πιο στάσιμοι στην εξέλιξή τους σε αυτόν. Τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, αυτό το αφήγημα έχει αρχίσει σιγά σιγά να αλλάζει, με υποεκπροσωπούμενες κοινότητες να διαπερνούν τη γυάλινη οροφή μία προς μία και να ανοίγουν τον δρόμο σε άλλες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Σε αυτό συμβάλλει και η τεχνολογία, που επιτρέπει στον σύγχρονο, καλλιεργημένο επαγγελματία να εξισορροπήσει την επαγγελματική και την προσωπική του ζωή, παρέχοντάς τους ευκαιρίες για εξέλιξη και πρόοδο όπως ποτέ πριν.
Μας έμαθε κάτι η πανδημία;
Όπως όλες οι δυσκολίες, μας έμαθε να αξιολογούμε καλύτερα αυτά που πραγματικά έχουν αξία για τον καθένα από εμάς, παράλληλα όμως μας έδειξε και τη σημαντικότητα της συλλογικής δράσης για το κοινωνικό συμφέρον.
***
Μεγάλη κουβέντα η συλλογική δράση. Καθώς μιλάμε, οι κόρες της την καλούν να παίξουν. Ατάραχη, μας ζητάει «μισό λεπτό» και οργανώνει το παιχνίδι. Είναι μάνα, εργαζόμενη, γυναίκα, και ξέρει να υπηρετεί κάθε ρόλο χωρίς να χάνει την ατομικότητά της. Αυτό είναι η ουσία της ευθύνης –ατομικής ή εταιρικής–, να είσαι οργανικά ενταγμένος στο κοινωνικό «πρέπει» και ελεύθερος στο ατομικό που ορίζει την ελευθερία, που οδηγεί στην ευτυχία.
Δείτε ακόμη στην αθηΝΕΑ:
Γιώργος Σκιαδόπουλος: το IFFR Αποτελεί Εγχείρημα Υψηλής Ποιότητας