«Μπιλ και Λου»: Η πιο Ισχυρή Φιλία της Φετινής Θεατρικής Σεζόν

Όλες οι «εμμονές» του Δημήτρη Αγιοπετρίτη-Μπογδάνου είναι εκεί. Απίθανες μουσικές να ντύνουν ιδανικά την παράσταση, ξεχωριστοί χαρακτήρες και εικόνες, σχεδόν εικαστικές, που αγγίζουν το απόγειο μιας εκλεπτυσμένης, ιδιαίτερης αισθητικής. Και κυρίως: μια αληθινή ιστορία, σχεδόν «ψεύτικη», και μαζί το ίδιο τρυφερή, λυρική, αξιαγάπητη.

Αν η παράσταση «Μπιλ και Λου» θέλει να μιλήσει για δύσκολα θέματα, όπως η παραμέληση στην παιδική ηλικία, η μοναξιά, η κατάθλιψη, ο αυτισμός, η παχυσαρκία, είναι σαφές ότι θέλει να πει ακόμη περισσότερα με την αίσθηση νοσταλγίας που αφήνει.

Μια νοσταλγία βγαλμένη από το σύμπαν της ζωγραφικής του Norman Rockwell, της κινηματογράφησης του Wes Anderson ή της λογοτεχνίας της Sue Townsend (To Ημερολόγιο του Άντριαν Μολ). Και ταυτόχρονα, μια απόλυτα πετυχημένη άσκηση πάνω στο στιλ, μια ηθελημένα εμφανής κατασκευή που, αντί να αρνείται το «ψέμα» της θεατρικής σύμβασης, το αγκαλιάζει και το ανυψώνει σε κάτι πραγματικά υπέροχο.

Κι εμείς θα παρακολουθήσουμε τους δύο ήρωες σε μια εντελώς απολαυστική διαδρομή φιλίας, που αναπτύσσεται μέσω αλληλογραφίας, ενός θριάμβου της ιδιαιτερότητας, του διαφορετικού, του αδύναμου.

Το έργο ξεκινά με ένα αφηγηματικό φλας μπακ. Ένας ραδιοφωνικός παραγωγός (Βασίλης Μαυρογεωργίου) αναλαμβάνει να μας γυρίσει πίσω, στη δεκαετία του 1970 και στα παιδικά χρόνια της Λου (Λυδία Τζανουδάκη), μιας οχτάχρονης Αυστραλής που ζει με τη δυσλειτουργική οικογένειά της, με μια μητέρα αλκοολική και κλεπτομανή και έναν πατέρα απόντα, με χόμπι την ταρίχευση ζώων. Στην άλλη άκρη του κόσμου, στην πολύβουη Νέα Υόρκη, ζει ο 46χρονος Μπιλ (Στέλιος Ιακωβίδης), που με τα δεδομένα της εποχής εκείνης χαρακτηρίζεται φρενοβλαβής, ενώ απλώς δεν είναι νευροτυπικός.

Τι μπορούν να λένε δύο άνθρωποι τόσο διαφορετικοί ηλικιακά, πολιτισμικά, γεωγραφικά; Παρόλο που το μόνο κοινό τους σημείο είναι η αφόρητη μοναξιά, θα καταφέρουν να συνδεθούν στενά μεταξύ τους. Κι εμείς θα παρακολουθήσουμε τους δύο ήρωες σε μια εντελώς απολαυστική διαδρομή φιλίας, που αναπτύσσεται μέσω αλληλογραφίας, ενός θριάμβου της ιδιαιτερότητας, του διαφορετικού, του αδύναμου, που σε σημεία σε κάνει να ταυτιστείς μαζί τους και να τους αγαπήσεις ακόμη περισσότερο.

Το σκηνικό (Λυδία Κοντογιώργη) είναι βγαλμένο από την πιο quirky παιδική φαντασία, με λεπτομέρειες που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πόση ώρα χρειάζεται καθημερινά ο φροντιστής για να το ξαναστήσει. Οι τρεις πρωταγωνιστές ερμηνεύουν απολαυστικά τους ιδιαίτερους χαρακτήρες που καλούνται να υποδυθούν.

Η Λυδία Τζανουδάκη πείθει σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες, από αφελής οχτάχρονη μέχρι ερωτευμένη έφηβη, επιτυχημένη επιστήμονας, απεγνωσμένη γυναίκα. Αλλοιώνει τη φωνή της, συσπά το σώμα της, προκαλώντας το γέλιο χωρίς να εκπίπτει στο γελοίο. Ο Στέλιος Ιακωβίδης είναι συγκινητικός στον ρόλο του Μπιλ και, αν και τυπικά απόμακρος και συγκρατημένος λόγω του συνδρόμου Asperger, καταφέρνει να δώσει μεγάλη γκάμα διαφορετικών συναισθημάτων με μικρές, αδιόρατες συσπάσεις του προσώπου του. Τέλος, ο πολύ καλός σκηνοθέτης Βασίλης Μαυρογεωργίου αναλαμβάνει εδώ ρόλο υποκριτή, γίνεται κατά βάση αφηγητής, αλλά παράλληλα υποδύεται και όλους τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, εναλλάσσοντας γρήγορα πρόσωπο, διαθέσεις, φωνές, ύφος.

Η σκηνοθεσία καταφέρνει να δώσει και στους τρεις ήρωες την πολυπλοκότητα, τα επίπεδα που τους κάνουν ξεχωριστούς, και να ισορροπήσει την τρυφερότητα με μερικές αληθινά σκοτεινές ή δύσκολες στιγμές, με αποκορύφωμα την πραγματικά μαγική σκηνή του φινάλε.

Βγαίνοντας από το αγαπημένο θέατρο του Νέου Κόσμου, η ανοιξιάτικη αθηναϊκή νύχτα μοιάζει ακόμη πιο ανάλαφρη, και ίσως ίσως κάπως μελαγχολική, από νοσταλγία για εκείνες τις παλιές επιστολές των χιλιάδων λέξεων που έδωσαν τη θέση τους στα tweets των 280 χαρακτήρων.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγιοπετρίτης-Μπογδάνος | Σκηνικά-Κοστούμια: Λυδία Κοντογιώργη | Βοηθός σκηνογράφου: Ζωή Αρβανίτη | Σχεδιασμός φωτισμών: Σοφία Αλεξιάδου | Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας | Κομμώσεις-περούκες: Θωμάς Γαλαζούλας | Βοηθός σκηνοθέτη: Νάλια Ζήκου | Μακιγιάζ: Olga Faleichyk

Ερμηνεύουν: Στέλιος Ιακωβίδης, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Λυδία Τζανουδάκη

Πληροφορίες

Έως τη Μεγάλη Τρίτη, 11 Απριλίου | Δευτέρα-Τρίτη στις 21:00 | Θέατρο του Νέου Κόσμου: Αντισθένους 7 και Θαρύπου, τηλ. 210 9212900

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

«Ταξιδέψαμε» με τη «Σαπφώ, Καταστερωμένη» στο Αστεροσκοπείο Αθήνων

Μια Απολαυστικά Επαναστατική «Νύχτα των Δολοφόνων» στο Θέατρο 104

Είδαμε το «Βerlin Alexanderplatz» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Ένα Σμάρι Παραστάσεις στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η Αμαλία Μουστάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Πρωτοδιάβασε στα τέσσερα της χρόνια και από τότε δε σταμάτησε ποτέ. Μικρή ήθελε να γίνει πολιτικός, ευτυχώς άλλαξε εγκαίρως γνώμη και σπούδασε Γλωσσολογία, στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ. Έχει Μεταπτυχιακό στην Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και πτυχίο πιάνου από το Ελληνικό Ωδείο. Βλέπει όσο μπορεί περισσότερο θέατρο και αρθρογραφεί για παραστάσεις και βιβλία στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Αγαπά τις ηλιόλουστες μέρες, τα δημητριακά με γάλα και τα ταξίδια στον κόσμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+