“Τι σημαίνει για εσάς ευτυχία και πώς την αντιλαμβάνεστε;” Αυτό ήταν τα πρώτο ερώτημα που έθεσε στους παρευρισκόμενους ο Δημήτρης Φλαμούρης, σε ένα σεμινάριο που παρακολούθησα πριν λίγο καιρό στη συμπαθέστατη Cava Vegera, με θέμα τη θετική ψυχολογία και το κρασί!
Ο Δημήτρης Φλαμούρης είναι μαθηματικός με διδακτορικό στα χρηματοοικονομικά, ψυχολόγος με ειδίκευση στη θετική ψυχολογία, αλλά και φανατικός οινογνώστης, με σπουδές στο
WSPC.
Όπως θα φαντάζεστε, οι απαντήσεις του κοινού στο αρχικό ερώτημα του εισηγητή ήταν ποικίλες! “Ευτυχία είναι στιγμές.” “Ευτυχία είναι να έχω αυτό που θέλω.” “Ευτυχία είναι να είναι καλά οι δικοί μου άνθρωποι.”. Η ευτυχία μας, όμως, εξαρτάται κατά 40% από τον τρόπο της σκέψης μας, και μόνο 10% από τις συνθήκες της ζωής μας – το υπόλοιπο 50% οφείλεται στα γονίδιά μας.
Μέσα από διαφορετικά παραδείγματα, ο κ. Φλαμούρης μας έδειξε πώς ένα εξωτερικό ερέθισμα μπορεί να μας προκαλέσει διαφορετικές αντιδράσεις, ανάλογα με το πώς θα το φιλτράρουμε μέσα απ’ τις πεποιθήσεις μας. Γι’ αυτό μας ενθαρρύνει να κοιτάξουμε τη ζωή με τα ροζ γυαλιά της ευτυχίας, αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης μας και όχι τις συνθήκες της καθημερινότητάς μας. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Σωκράτη, “αυτός που δεν είναι ικανοποιημένος με αυτό που έχει, δεν θα είναι ευτυχισμένος ακόμα και με ό,τι θα ήθελε να έχει”.
Στη συνέχεια, ο εισηγητής αναφέρθηκε σε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική. Έδωσαν σε διάφορους sommeliers να δοκιμάσουν ένα ποτήρι λευκό κρασί στο οποίο είχαν προσθέσει μια χρωστική ουσία που το έκανε να φαίνεται κόκκινο, και τους ζητήθηκε να το περιγράψουν γευστικά.
Οι περισσότεροι διέκριναν στο κρασί αρώματα που υπάρχουν μόνο σε κόκκινα κρασιά, ενώ πολλοί αναφέρθηκαν και σε τανίνες, που κι αυτές εντοπίζονται κατά μεγάλη πλειοψηφία σε κρασιά ερυθρά. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, είδαν ένα κόκκινο κρασί, και όντως, το μύρισαν και το περιέγραψαν σα να ήταν κόκκινο, ενώ στην πραγματικότητα ήταν λευκό.
Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας,
στο inbox σου κάθε μεσημέρι!
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER
Τι σημαίνει αυτό για την ευτυχία μας; Δεν βλέπουμε ό,τι υπάρχει γύρω μας αλλά ό,τι περιμένουμε ότι υπάρχει. Μεταφέροντας αυτό το σκεπτικό στις ανθρώπινες σχέσεις, ξεπροβάλει το
φαινόμενο του Πυγμαλίωνα, σύμφωνα με το οποίο έχουμε την ικανότητα να βλέπουμε στον απέναντι άνθρωπο τη συμπεριφορά την οποία περιμένουμε να δούμε.
Προς το τέλος του σεμιναρίου, μας δόθηκε ένα ποτήρι ροζέ κρασί και ο κ. Φλαμούρης μας παρότρυνε να πιούμε μια γουλιά και συγχρόνως να σκεφτούμε τι κάναμε το πρωί. Φυσικά, κανείς δεν μπόρεσε στη συνέχεια να περιγράψει τα χαρακτηριστικά του κρασιού. Στη συνέχεια, μας παρακίνησε να ανακινήσουμε το ποτήρι μας και να επικεντρωθούμε στα αρώματα που αναδύονται, στην αίσθηση που μας προκαλεί στο στόμα, αλλά και τη διάρκεια της επίγευσής του. Αυτή τη φορά η εμπειρία της δοκιμής ήταν πολύ πιο έντονη και απολαυστική, καθώς όσο περισσότερο εστιασμένοι είμαστε στο τώρα, τόσο ισχυρότερες γίνονται οι αισθήσεις μας.
Κλείνοντας το σεμινάριο του, ο Δημήτρης Φλαμούρης μας προέτρεψε να επιλέγουμε να ξοδεύουμε τα χρήματα μας και το χρόνο μας σε ωραίες εμπειρίες, όπως η δοκιμή ενός εκλεκτού κρασιού, να απολαμβάνουμε τις ανθρώπινες σχέσεις, και να εστιάζουμε στο παρόν. Ίσως έτσι να καταφέρουμε να μειώσουμε το στρες της καθημερινότητας, και τελικά να νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι.
Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα.
Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού!
Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.