Νερό: Μια Νέα Γαστρονομική Πρόταση

Για τους περισσότερους από εμάς το νερό είναι απλά… νερό! Καλύπτει τις ανάγκες ενυδάτωσης του οργανισμού μας και κάπου εκεί σταματά ο ρόλος του και η σημασία που του δίνουμε. Μοιάζει λιγάκι με έναν αφανή ήρωα. Αν δώσει κανείς όμως λίγη παραπάνω προσοχή στο νερό που επιλέγει να πίνει, θα του αποκαλυφθεί ένας καινούργιος κόσμος.

Κάθε μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το κρασί, έχει μια δική του, ιδιαίτερη ιστορία να διηγηθεί. Το γευστικό προφίλ κάθε νερού είναι μοναδικό. Όσο κι αν φαντάζει παράξενο, είναι γεγονός. Το νερό έχει γεύση! Ίσως όχι τόσο πληθωρική όσο θα ανακαλύπταμε σε μια γουλιά κρασί, αλλά, για εκείνον που θα την εξερευνήσει, εξίσου συναρπαστική.

Οι ειδικοί επικεντρώνουν κυρίως το ενδιαφέρον τους στα φυσικά μεταλλικά νερά, που εμφιαλώνονται απευθείας από τις πηγές και θεωρούνται premium waters. Γενικά, υπάρχουν περισσότερα από 3.500 διαφορετικά είδη μεταλλικού νερού διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο, ενώ η ετικέτα τους αναγράφει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την περιγραφή του γευστικού τους προφίλ.

Ανάλογα με την πηγή από την οποία πηγάζει ένα νερό, το μοναδικό terroir προέλευσής του, τη σύσταση των πετρωμάτων που του χαρίζουν συγκεκριμένο γευστικό χαρακτήρα, αλλά και τα μέταλλα που έχει απορροφήσει, διαμορφώνουν το ξεχωριστό προφίλ του.

Αν αναλογιστείτε πόση ευχαρίστηση μας προσφέρει ένα δροσερό ποτήρι νερό σε διάφορες στιγμές της ζωής μας, τότε σίγουρα μπορείτε να φανταστείτε πόσο μπορεί να πολλαπλασιάζεται αυτή η απόλαυση όταν γνωρίζουμε πώς να επιλέγουμε συνειδητά εκείνο το νερό που μας ταιριάζει περισσότερο.

Γευσιγνωσία Νερού στο Σπίτι

Η γευσιγνωσία κρασιού είναι γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή πια σε πολύ κόσμο, ακολουθώντας σαν οδηγό κάποιους κατευθυντήριους κανόνες. Η γευσιγνωσία νερού είναι μια πιο πρόσφατη αλλά αντίστοιχα γοητευτική εμπειρία, που σίγουρα θα μας δελεάσει στο μέλλον, η οποία έχει τους δικούς της κανόνες. Η όψη και το άρωμα απασχολούν λιγότερο τη γευσιγνωσία νερού, καθώς είναι σχεδόν πάντα ουδέτερου χαρακτήρα. Οι ειδικοί επικεντρώνουν την προσοχή τους στη γεύση, τη συνολική αίσθηση στο στόμα, αλλά και την επίγευση.

Αν σας ενδιαφέρει να εξασκήσετε τον ουρανίσκο σας, προμηθευτείτε από το σούπερ μάρκετ τέσσερα διαφορετικά φυσικά μεταλλικά νερά, δύο ήπια και δύο ανθρακούχα. Φροντίστε να μην υπάρχουν έντονες μυρωδιές ή αρώματα στον χώρο, για να μην επηρεάσουν τη διαδικασία. Τοποθετήστε μπροστά σας τέσσερα ποτήρια κρασιού και τα νερά σε θερμοκρασία δωματίου. Όπως στο κρασί, έτσι και στο νερό είναι προτιμότερο να μην προσθέτουμε παγάκια στο ποτήρι μας, καθώς αλλοιώνουν τη γεύση του.

Αρχικά παρατηρούμε την όψη τους. Αν είναι θολή ή διακρίνουμε κάποια αιωρούμενα σωματίδια, τότε υπάρχει ελάττωμα. Στη συνέχεια, όπως και στο κρασί, στροβιλίζουμε το νερό στο ποτήρι και τοποθετούμε τη μύτη μας μέσα για να παρατηρήσουμε το άρωμα. Συνήθως δεν μυρίζει κάτι, κι αυτό είναι το ζητούμενο. Ανάλογα με τη σύνθεσή του, το νερό μπορεί να έχει αλμυρή, πικρή, γλυκιά, ακόμα και μεταλλική γεύση. Όσο πιο πλούσια είναι η γη σε μέταλλα τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα το νερό να προσφέρει μια εντυπωσιακή γευστική αίσθηση. Μπορεί να το αισθανθούμε ξηρό, μεταξένιο, κρεμώδες, ελαφρύ, βαρύ, ή ακόμα και τραγανό.

Στα ανθρακούχα νερά παρατηρούμε επίσης την ποιότητα των φυσαλίδων. Έχουν ορμή και μοιάζουν επιθετικές ή μήπως μας προσφέρουν μια πιο ήρεμη και χαλαρή διάθεση στο στόμα; Παρατηρήστε επίσης αν υπάρχει οξύτητα στο νερό, αν διαρκεί η γεύση και αφού καταπιούμε τη γουλιά μας και, τελικά, αν μας μένει κάποια ευχάριστη ή μη επίγευση.

Εναρμονίζοντας τις Γεύσεις: Nερό, Κρασί, Φαγητό

Η δουλειά ενός chef μπορεί να συγκριθεί με εκείνη ενός καλλιτέχνη που, αντί να εναρμονίζει χρώματα σε καμβά, δημιουργεί μια τέλεια ισορροπία γεύσεων. Μόλις ολοκληρωθεί η συνταγή, συχνά θα συνδυαστεί και με το κατάλληλο κρασί στο γαστρονομικό ταξίδι της. Μήπως όμως παίζει και το νερό τον δικό του ρόλο σε αυτό το πάντρεμα αρωμάτων και γεύσεων;

Συνήθως παραβλέπουμε το νερό που βρίσκεται στο τραπέζι, χωρίς να συνειδητοποιούμε πως επηρεάζει κι εκείνο την αρμονία των γεύσεων κατά τη διάρκεια μιας fine dinnig εμπειρίας. Καθώς η γνώση των συνδυασμών νερού φαγητού γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά ο πήχης της απόλαυσης μιας γαστρονομικής εμπειρίας.

Ένας θεμελιώδης κανόνας για να επιτύχουμε την τέλεια αρμονία μεταξύ νερού, κρασιού και φαγητού είναι ότι κανένα από τα τρία δεν θα πρέπει να υπερισχύει αρωματικά ή γευστικά. Ακολουθώντας αυτή την αρχή, μπορούμε να πούμε ότι για συνταγές και κρασιά που δεν είναι πολύ έντονα ή επίμονα στις αισθήσεις μας, το συνοδευτικό νερό πρέπει να είναι ήπιο, αναζωογονητικό, απαλό και ελαφρύ, με λεπτά αρώματα.

Από την άλλη, το νερό που ταιριάζει καλύτερα με συνταγές και κρασιά που είναι πολύπλοκα, με βάθος και έντονες, γεμάτες, επίμονες γεύσεις και αρώματα, είναι ένα ανθρακούχο, ελαφρώς όξινο, πικάντικο και με μεγαλύτερο βάρος.

Σε κάθε περίπτωση, είμαι πεπεισμένη πως σε λίγα χρόνια στα εστιατόρια δίπλα στη λίστα κρασιών θα υπάρχει και λίστα με νερά, τα οποία θα χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το γευστικό τους προφίλ ώστε να συνοδεύουν κατάλληλα τόσο το μενού όσο και την επιλογή κρασιών.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Κυκλοφόρησε Ολόφρεσκο E-Book Carpe Vinum Vol.12!

Τρύγος 2024: Πώς τον Επηρέασε η πιο Ζεστή και Άνυδρη Χρονιά;

Τρία Ασύρτικα στο Ελληνικό Ηλιοβασίλεμα

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+