Την πρώτη οινική βιβλιοθήκη της χώρας θεμελίωσε η σύμπραξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (ΔΚΒΒ) και του Ιδρύματος Μπουτάρη. Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, που υπογράφηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2024, δίνει πνοή στο όραμα του Γιάννη Μπουτάρη για τη δημιουργία της Βιβλιοθήκης Οίνου Νάουσας (ΒΟΝ), που προβλέπεται να ανοίξει τις πόρτες της την άνοιξη του 2025.
Ο ζωντανός αυτός οργανισμός πληροφόρησης, φυσικός και ψηφιακός, θα έχει διττή αποστολή: τη διαφύλαξη και βιωματική ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνικού κρασιού, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη και «θωράκιση» της αμπέλου και του οίνου απέναντι στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δράση, που θα αναδείξει τα οφέλη της ευαγούς συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αποτελώντας πρότυπο για την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και για παρόμοιες δράσεις στο σύνολο της χώρας.
Η ένταξη της ΒΟΝ στο Δίκτυο Βιβλιοθηκών της ΔΚΒΒ, με την αδιαμφισβήτητη τεχνογνωσία και εμπειρία αλλά και τις σημαντικές διακρίσεις, διασφαλίζει την άρτια λειτουργία και ανάπτυξη του εγχειρήματος στη Νάουσα. Παράλληλα, μοναδική συμβολική και ιστορική αξία προσδίδει το γεγονός ότι το Ίδρυμα Μπουτάρη διέθεσε το διατηρητέο κτίσμα όπου λειτουργούσε το πρώτο οινοποιείο της οικογένειας Μπουτάρη στη Νάουσα έως τα μέσα του 20ού αιώνα για να στεγαστεί η βιβλιοθήκη. Την υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας θα συντονίζει ο κ. Γιάννης Τροχόπουλος, διαχειριστής της ΑΜΚΕ Future Library.
Στο ισόγειο της οδού Χατζημαλούση 15 θα φιλοξενείται η οινική βιβλιοθήκη, ανοιχτή στο κοινό, με αναγνωστήριο, ενώ στον πρώτο όροφο προσωπικές και εταιρικές συλλογές του Ιδρύματος Μπουτάρη, προσβάσιμες στο κοινό κατόπιν πρόσκλησης.
Στο αναγνωστήριο εντάσσονται τα βιβλία, οι συλλογές και σπάνιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό του Γιάννη Μπουτάρη, καθώς και ολόκληρη η βιβλιοθήκη της δρ Σταυρούλας Κουράκου-Δραγώνα, ευγενική δωρεά της οικογένειάς της στο Ίδρυμα Μπουτάρη. Στόχος είναι η βιβλιοθήκη να εμπλουτίζεται σταδιακά, αναδεικνύοντας σημαντικές προσωπικότητες –ευρέως γνωστές ή/και έως σήμερα αφανείς– που άφησαν το στίγμα τους στην εξέλιξη του οινικού κλάδου.
Το «Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής και Ανθεκτικότητας» αποτελεί τον δεύτερο άξονα δραστηριοποίησης της βιβλιοθήκης, προσφέροντας μια ευέλικτη –φυσική και ψηφιακή– πύλη τεκμηριωμένων δεδομένων, τόσο στην κοινότητα του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της ελληνικής υπαίθρου όσο και σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους (κρατικούς, ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματικούς, ΜΚΟ, φορείς και οργανώσεις οίνου, πολίτες κλπ). Με έμφαση στον οίνο και την άμπελο, σκοπός του παρατηρητηρίου θα είναι η τεκμηριωμένη ανάλυση και πρόβλεψη του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια και παραγωγή, στην αξιολόγηση των βέλτιστων πρακτικών που γίνονται διαθέσιμες διεθνώς σε όλα τα επίπεδα και τη διευκόλυνση υιοθέτησής τους στην πράξη.
Οι πρωτοβουλίες και το έργο της ΒΟΝ θα υποστηρίζονται από τη ΔΚΒΒ και το Ίδρυμα Μπουτάρη, καθώς και από χορηγίες οργανισμών και φορέων που θα συμβάλλουν στο καινοτόμο αυτό εγχείρημα. Εντός του 2025 θα ξεκινήσει η υλοποίηση πλήθους δράσεων, όπως ψηφιακές και υλικές εκδόσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες, βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά κ.λπ.
Την έναρξη λειτουργίας του φυσικού επισκέψιμου χώρου της βιβλιοθήκης, θα ακολουθήσει αργότερα η ψηφιακή πύλη (portal) της, ξεκινώντας με τη διάσωση, ταξινόμηση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη αρχείων της ιστορίας του ελληνικού οίνου, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου και άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Η ιστοσελίδα θα είναι συνεχώς ανανεώσιμη, συμπεριλαμβάνοντας σταδιακά το σύνολο των τεκμηρίων και όλου του παραγόμενου έργου από τη βιβλιοθήκη και τους συνεργαζόμενους φορείς.
Σχετικά με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας:
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και αποτελεί βιβλιοθήκη-πρότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και διεθνώς αναγνωρισμένο πολιτιστικό κέντρο. Το 2010 απέσπασε το Βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση» από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates και το 2012 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Με περισσότερα από 35.000 εγγεγραμμένα μέλη, η βιβλιοθήκη εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 400 άτομα και κάθε χρόνο δανείζει περισσότερα από 110.000 τεκμήρια, περιλαμβάνοντας βιβλία, περιοδικά, kindles, tablets, κάμερες, μεθόδους εκμάθησης γλωσσών, gadgets κ.ά. Διοργανώνει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων πάνω στις νέες τεχνολογίες, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και άλλες εκδηλώσεις. Μέσα από μια συλλογή 180.000 τεκμηρίων, η οποία ανανεώνεται διαρκώς με νέες εκδόσεις, και τον μεγάλο αριθμό των προσφερόμενων υπηρεσιών, η βιβλιοθήκη της Βέροιας είναι το πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης.
Σχετικά με το Ίδρυμα Μπουτάρη:
Σκοπός του Ιδρύματος Μπουτάρη είναι η αξιοποίηση της επιστημονικής έρευνας και τεχνολογικής καινοτομίας για την ανάδειξη της ιστορίας του ελληνικού κρασιού και τη διαφύλαξη της βιώσιμης ανάπτυξης στα αμπελοτόπια του. Στη δεκαετία του 1990 εκπόνησε πλήθος επιστημονικών συνεδρίων και εκδόσεων για το ελληνικό κρασί. Έπειτα από μια περίοδο αδράνειας, ενεργοποιήθηκε ξανά το 2024 χάρη στην υποστήριξη της οικογένειας Μπουτάρη, την αρωγή των εταιρειών Κυρ-Γιάννη ΑΕ και Μπουτάρη Οινοποιεία ΑΕ, αλλά και πολλών άλλων χορηγών, δωρητών και εθελοντών, με κύριο στόχο τη δημιουργία της Βιβλιοθήκης Οίνου Νάουσας ως εφαλτηρίου της νέας του δραστηριότητας.
Διαβάστε επίσης στo Carpe Vinum στην αθηΝΕΑ:
Carpe Vinum Vol.13 | Το Κρασί στην Εποχή της ΑΙ
Τιμώντας τη Νάουσα, την Πόλη του Οίνου, στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη