Αφυταίων Γαία: Ο Οινικός Πολιτισμός της Χαλκιδικής Καλά Κρατεί

Η αγάπη για το ποιοτικό κρασί, η πίστη στην οικογενειακή παράδοση και οι τρυφερές καλοκαιρινές αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων ήταν αυτά που οδήγησαν την Ανθή, βιολόγο, και τον Απόστολο Παπαευθυμίου, μηχανολόγο-μηχανικό, από το Αφυταίων Γαία, να συνεχίσουν το όραμα του πατέρα τους και να παράγουν κρασιά με ιστορία.

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες της οικογένειας Γαλάνη-Παπαευθυμίου, που βρίσκονται στο αρχαίο χωριό Άφυτις –ή Άθυτος, σύμφωνα με τη σημερινή ονομασία–, ισαπέχουν από τον Όλυμπο και τον Άθωνα, σε μια διασταύρωση της αρχαίας με τη σύγχρονη Ελλάδα.

Καθώς το αμπέλι αποτελεί σημείο αναφοράς όλης της οικογένειας, οι ετικέτες έχουν «οικογενειακή ταυτότητα», με ονόματα που ανήκουν σε προγόνους και παιδιά, ενώ κάθε φιάλη διηγείται τη δική της ξεχωριστή ιστορία.

Πότε και πώς ξεκίνησε η καλλιέργεια του αμπελώνα;

Ο πατέρας μας, Θόδωρος, με καταγωγή από τη Ράξα Τρικάλων, οινοποιούσε το δικό του κρασί ως συνεχιστής της δικής του οικογενειακής παράδοσης. Ήταν σίγουρο ότι και εμείς, ως παιδιά, που τα καλοκαίρια μας «μύριζαν» Άθυτο λόγω της καταγωγής της μητέρας μας, δεν θα μπορούσαμε παρά να πάρουμε εύκολα την απόφαση ώστε να συνεχίσουμε το όραμά του που, ως έμπνευση, έσμιξε όλη την οικογένεια γύρω από το ευλογημένο δέντρο της αμπέλου. Με τις πρώτες φυτεύσεις να ξεκινούν το 1999 και τη δραστηριότητα του οινοποιείου να ξεκινά τις εργασίες του το 2011.

Πού βρίσκονται τα αμπέλια και το οινοποιείο;

Οι αμπελώνες βρίσκονται στην εύφορη χερσόνησο της Κασσάνδρας, στον παραδοσιακό οικισμό της Αθύτου, σε προσεκτικά επιλεγμένες πλαγιές, με ιδανικό αερισμό από την αύρα του Τορωναίου κόλπου. Το οινοποιείο συνεχίζει την παράδοση της περιοχής, η οποία, κατά τα χρόνια της αρχαιότητας, κατακλυζόταν από αμπελώνες και βρισκόταν στο πάνθεον της φήμης των οίνων της Χαλκιδικής.

Τι περιλαμβάνει το επισκέψιμο κομμάτι του οινοποιείου;

Το επισκέψιμο κομμάτι περιλαμβάνει χώρους οινοποίησης, παλαίωσης και ωρίμανσης του κρασιού, καθώς και δύο χώρους οινογνωσίας, έναν εσωτερικό, ιδιαίτερα φιλόξενο, καθώς θέλαμε να αποπνέει ζεστασιά, και έναν εξωτερικό χώρο που προσφέρεται για οινογνωσίες στη φύση, ανάμεσα στα αμπέλια και στις ελιές, κάτω από τον κασσανδρινό ήλιο.

Ποιες ποικιλίες καλλιεργείτε και τι περιέχουν οι ετικέτες σας;

Οι αμπελώνες μας αποτελούνται από μείγμα γηγενών ποικιλιών, όπως Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Λημνιό, γνωστό για την παρουσία του από τα αρχαία χρόνια στη Χαλκιδική, μαζί με κοσμοπολίτικες διεθνείς ποικιλίες, όπως Cabernet, Merlot και Syrah.

Έχουμε την τύχη να καλλιεργούμε και να οινοποιούμε σε πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα τη λευκή ποικιλία Cabernet Blanc, μια διασταύρωση Cabernet Sauvignon με Riesling και Sylvaner, που μας δίνει ένα «νόστιμο» λευκό κρασί με αρκετά χαρακτηριστικά ερυθρού. Με γνώμονα την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ποικιλιών, οι ετικέτες μας είναι κατά βάση μονοποικιλιακές.

Συγκεκριμένα:

Γαλάνη: Μια Μαλαγουζιά με λαμπερό λευκοκίτρινο χρώμα και αρώματα πεπονιού και ροδάκινου από μια γηγενή ποικιλία, που έχει αποσπάσει χρυσό βραβείο το 2023 τόσο στον Διεθνή Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης Οίνου και Αποσταγμάτων όσο και στον Mondial des Vins Blancs στο Στρασβούργο.

Ασύρτικο: Ηπειρωτικό-παραθαλάσσιο Ασύρτικο δεξαμενής, διακριτικά φρουτώδες, με τραγανή οξύτητα και δυναμικό παλαίωσης.

Cabernet Blanc: Πανελλήνια πρωτοεμφανιζόμενη ετικέτα, με έντονη προσωπικότητα, πολύπλοκο άρωμα και στόμα που παραπέμπει στους προγόνους του Cabernet Sauvignon και Riesling. Αξιοσημείωτο ότι με την πρώτη της εμφάνιση πανευρωπαϊκά κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στον Mondial des Vins Blancs στο Στρασβούργο.

Δύο Έφηβοι: Πολυδύναμο Syrah, ζωηρό και φρέσκο σαν την εφηβεία, με τριανταφυλλί χρώμα και γεύση άγριας φράουλας και κερασιού.

Γλυκύμυθος Έφηβος: Ο Έφηβος ωριμάζει και γλυκαίνει δίνοντας κρασί «γλυκύχυμο», με χρώμα τριανταφυλλί και έντονο άρωμα άγριας φράουλας και καραμέλας.

Μορφές: Μονοποικιλιακό Syrah. Πρόκειται για μια πολυδύναμη ποικιλία με αρώματα μικρών φρούτων του δάσους με νύξεις κέδρου.

Εύκαλη: Merlot-Syrah. Ένα αρμονικό blend με αρώματα άγριας φράουλας και βατόμουρου. Προσφέρει μακράς διάρκειας επίγευση και δυνατότητα μακράς παλαίωσης.

Ιουλία: Cabernet-Merlot-Syrah. Ένα ακόμη blend, με άρωμα καβουρντισμένου καφέ με μαύρο πιπέρι και νύξεις κέδρου, παλαιωμένο, που ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 24 μήνες.

Η παραγωγή μας βασίζεται στα δικά μας αμπέλια, τα οποία καλλιεργούνται αποκλειστικά βιολογικά, πιστοί στη φιλοσοφία της ελάχιστης παρέμβασης, με σεβασμό στη βιοποικιλότητα του περιβάλλοντος του αμπελώνα μας. Ελαχιστοποιώντας έτσι το αποτύπωμα του οινοποιείου, δίνουμε βάρος στην ανακύκλωση των υλικών και στη μείωση της απαιτούμενης ενέργειας, πραγματοποιώντας επίπονους νυχτερινούς τρύγους για τη συγκομιδή δροσερών σταφυλιών, διαδικασία που τονίζει το φρούτο στον καρπό και ενισχύει την υγεία του.

Η προσεκτική διαχείριση συνεχίζεται και στο οινοποιείο, με λεπτομερή διαλογή σταφυλιών, χρήση ξηρού πάγου για τη συνεχή προστασία του και ενδελεχή έλεγχο της πορείας οινοποίησής τους.

Η Άφυτος είναι από τα πιο γνωστά χωριά στη Χαλκιδική. Έχει το δικό της κοινό, στο οποίο περιλαμβάνονται και αρκετοί επισκέπτες από το εξωτερικό. Πόσο διαρκεί η σεζόν και τι ανταπόκριση υπάρχει από τον κόσμο που έρχεται;

Ο πετρόχτιστος οικισμός της Αθύτου ή Αφύτου, για ένα μοναδικό αγνάντεμα του Τορωναίου κόλπου, προσελκύει κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η καλντέρα της και τα λιθόστρωτα δρομάκια της με τα παραδοσιακά αρχοντικά της, καθώς και ο νησιωτικός χαρακτήρας της, σε συνδυασμό με το οινοποιείο μας προσφέρουν όλο τον χρόνο στους επισκέπτες έναν μοναδικό οινικό προορισμό.

Θα μας αποκαλύψετε κάποια μελλοντικά σχέδιά σας;

Στόχος μας είναι η, κατά το δυνατόν, αποτύπωση των χαρακτηριστικών της κασσανδρινής γης και του κλίματός της σε αρμονική συνύπαρξη με τον χαρακτήρα των κρασιών που μας εκφράζουν και θέλουμε να δημιουργήσουμε. Επιθυμία μας είναι να κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά αυτό που μας δόθηκε και εμάς ως δώρο, τόσο από την ίδια την οινική ιστορία της Αθύτου όσο και από τη δική μας μικρή οικογενειακή ιστορία.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

E-book Carpe Vinum | 10ο Εορταστικό Τεύχος

Kήπος του Αβραάμ & Μονοπάτι της Αρκούδας | Oίνος, Mουσική και Βόλτες!

Greek Wine Academy από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η Άννα Aνδρουλάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1996. Εργάζεται ως Υπεύθυνη Επικοινωνίας στο Κέντρο Aποκατάστασης - Κοινωνικής Στήριξης και Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ "Ο ΣΩΤΗΡ". Συμμετέχει στην ομάδα της CHEAPART ως Artist Coordinator. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ "Επικοινωνία" του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Επί σειρά ετών εργάστηκε εθελοντικά σε θέσεις ευθύνης αθλητικών διοργανώσεων με σκοπό την οικονομική ενίσχυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και σωματείων της Θεσσαλονίκης. Ενθουσιάζεται εύκολα, αγαπάει το καλό φαγητό και θέλει να βλέπει το ηλιοβασίλεμα όπου κι αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+