Ακριβή μου Τέχνη: 25η Cheapart στην Αθήνα

Η τέχνη μπορεί να σώσει τον κόσμο; Η ερώτηση είχε τεθεί πριν από 25 χρόνια και η απάντηση ήταν εύκολη. Κάθε μέρα η τέχνη σώζει τον κόσμο. Ο κόσμος της Cheapart που ξεκίνησε δειλά πριν από ένα τέταρτο του αιώνα έχει μεγαλώσει, έχει διεισδύσει μέσα στην καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων και έχει πετύχει να ενώσει πολλούς.  Αυτό ήταν και το βασικό συστατικό εκείνης της εκκίνησης. Η συνεργασία. Αυτό πίστευαν τα νέα παιδιά που δημιούργησαν το κίνημα. Ότι αν ενώσουν τις δυνάμεις τους θα καταφέρουν περισσότερα. Αυτή η συνεργασία, σαν μαγική συνταγή, έφερε πιο κοντά τους καλλιτέχνες, έφερε αποτελέσματα και ο οργανισμός γιγαντώθηκε, με πολλές δράσεις στο ενεργητικό του, κάνοντας, ίσως, περισσότερα από όσα είχαν ονειρευτεί οι δημιουργοί του.

Βγήκε από τα σύνορα της Αθήνας, ανέβηκε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, έκανε το άνοιγμα στην Ευρώπη με την έκθεση της Βιέννης και αργότερα στην Κύπρο. Συμμετείχε σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις τέχνης, έκανε ανοίγματα στην πόλη που συζητήθηκαν και άλλαξαν τον προσανατολισμό των αιθουσών τέχνης (όπως το TAF και το CAMP Contemporary Art Meeting Point).

Ο στόχος της Cheapart συνεχίζει να είναι η καινοτομία, η εκπαίδευση νέων καλλιτεχνών και η προσφορά του “βήματος” για να κάνουν πράγματα και να εκτεθούν. Η παρακίνηση θεσμών τέχνης που να έχουν εξωστρέφεια και να δημιουργούν προϋποθέσεις να φέρουν κοντά περισσότερους θεατές.  Όλα αυτά και πολλά ακόμη θα απολαύσουν οι επισκέπτες της Cheapart που θα υποδεχτεί τον κόσμο μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου.

Ας θυμηθούμε όμως τι έγινε 25 χρόνια πριν, με ξεναγό τη Φωτεινή Καπίρη και τον Γιώργο Γεωργακόπουλο:

“Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου, 1995. Μια μικρή ομάδα νέων καλλιτεχνών πραγματοποιεί την πρώτη έκθεση CHEAPART. Στα δελτία τύπου αρθρώνεται μια νέα εικαστική γλώσσα με σλόγκαν και προτάσεις που εκφράζουν με ζωντάνια τις θέσεις και τις απόψεις της. Ο θεσμός και μετέπειτα οργανισμός CHEAPART, αξιώνει το έργο τέχνης ως πολιτιστικό αγαθό για όλους και όχι ως ακριβό προϊόν για λίγους. Παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την μετέπειτα 25ετή πορεία στην έρευνα του πειραματικού έργου τέχνης και την ανοιχτή σχέση και εμπλοκή τόσο με την εικαστική κοινότητα, όσο και με το κοινό σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Χαρακτήρισε το δεύτερο μισό της εικαστικής δεκαετίας του ’90 στην Ελλάδα δημιουργώντας τις βάσεις για την μετέπειτα πορεία της στον 21ο αιώνα.

Στο διάστημα αυτό μέχρι σήμερα δημιούργησε καινοτόμα συστήματα και θεσμούς όπως την ARTmART, το TAF και το CAMP Contemporary Art Meeting Point ενώ παράλληλα σχεδίασε και υλοποίησε φεστιβάλ και προγράμματα όπως το Back to Athens και το Athens Intersection που αποτελούν case study για τους νεότερους. Είναι γεγονός ότι πλήθος νέων διοργανώσεων που στηρίζονται στις ιδέες και το δυναμικό της CHEAPART εμπλουτίζουν σήμερα την εικαστική σκηνή της Αθήνας. Αλλά το σημαντικότερο έργο που επιτέλεσε η CHEAPART από το 1995 μέχρι τώρα, είναι η επί της ουσίας υποστήριξη και ένταξη στον καλλιτεχνικό στίβο πολύ νέων καλλιτεχνών σε διαφορετικούς τομείς ανάλογα με τις δυνατότητες και τις επιλογές του κάθε ενός ξεχωριστά.”

Η 25η Cheapart εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 και θα παραμείνει ανοιχτή για 10 μέρες στο ιστορικό κτίριο της Πλατείας Εξαρχείων, στην οδό Μεταξά 25, εκεί όπου για πρώτη φορά το 1995 άνοιξε τις πόρτες της. Από τις 13 έως τις 23 Δεκεμβρίου, περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν την προσωπική τους δουλειά, ενώ θα βρίσκονται στην έκθεση για να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με το φιλότεχνο κοινό.

Μια εικαστική αναδρομή από το 1995 έως σήμερα, με έργα καλλιτεχνών που συμμετείχαν από την πρώτη κιόλας έκθεση, παρουσιάζεται στο πλαίσιο της Cheapart Athens 2019.  Ένα Wall of Fame με τους πρωτοπόρους της εικαστικής κίνησης του ’90 και της τότε νέο-εμφανιζόμενης Cheapart! Τέλος, στη φετινή διοργάνωση βλέπουμε, αλλά και ακούμε, τους συμμετέχοντες εικαστικούς μέσα από σύντομες παρουσιάσεις. Με τα Artists Talks καλλιτέχνες θα μιλήσουν στο κοινό για το σκεπτικό, την προσέγγιση και πρακτική της δουλειάς τους.

Συμμετέχουν: Αγαπητός Αγαπητάκης, Μπέττυ Αγγελοπούλου, Χρήστος Αλατσάκης, Στέφανος Αλαφούζος, Δωροθέα Αμέντα, Μαρία Αντωνάτου, Σωτήριος Αντωνιάδης, Γιώτα Αποστολοπούλου, Σωκράτης Αργείτης, Μάρω Βαγιάτη, Ανδρέας Βάης, Θάνος Βόβολης, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Ανδρέας Βούσουρας, Anthia Mega Chavre, Gasper pop age, Νίκος Γιαβρόπουλος, Δημήτρης Γκέλμπουρας, Βάλια Γκούζια, Ειρήνη Δαπουλάκη, Χαράλαμπος Δερμάτης, Ειρήνη Διάδου, Μιχάλης Δουκουμετζάκης, Αντρεα Ευαγγέλου, Μαρία Ηλία, Σουλτάνα Ηλωρίδου, Βέρα Καλλιανίδη, Βασίλης Καμπάς, Λεωνίδας Καμπούρογλου, Αννα Κανέλη, Φωτεινή Καπίρη, Εύη Καπλάνη, Νίκη Καποκάκη, Νικόλας Καραθανάσης, Αντζυ Καρατζά, Γιάννης Καρδάσης, Ελένη Καστρινογιάννη, Στυλιάνα Κατσιάρη, Anne Kern, Στέλλα Κεχαγιόγλου, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Μαρία Κοκκίνη, Φάνια Κολαΐτη, Αικατερίνη Κουτρούλη, Χριστιάνα Κρασιά, Βανέσσα Κρετσίμου, Νίκος Κρυωνίδης, Ευδοκία Κύρκου, Όλγα Κωστάκη, Ιουλία Λαδογιάννη, Κώστας Λαλές, Έλλη Λαμπαδαρίδου, Χρύσα Λαμπρακοπούλου, Τάσος Λιακόπουλος, Γιώργος Λυμπερόπουλος, Γιώργος Λυντζέρης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Αντιγόνη Maclellan, Ιουλία Μακρή, Ντία Μάνεση, Αννα Μανέτα, Κυριακή Μαυρογεώργη, Δημήτρης Μεράντζας, Χρίστος Μίχλης, Φιόνα Μουζακίτη, Αλίκη Μουτούση, Νικόλας Μπλιάτκας, Ισμήνη Μπονάτσου, Τάσος Μυλωνάς, Νίκος Ντόριζας, Γιώργος Παναγιωτάκης, Σταύρος Παναγιωτάκης, Δέσποινα Πανταζή, Παντελής Παντελόπουλος, Χριστίνα Παρακεντέ, Μυρτώ Πατραμάνη, Γιάννης Πετρής, Λευθέρης Πλακίδας, Νατάσσα Πουλαντζά, Ροδάνθη Κόλλια Ρίζου, Αρης Ρουπίνας, Geeta Roopnarine, Μαρία Ρουσιώτη, Alexandra Sarah, Ηλιάνα Σιάργκα, Στέφανος Σιμιτσής, Φανή Σκουλικίδη, Αντρέας Σκουφάρης, Αννέττα Σπανουδάκη, Κωνσταντίνος Σπυρέλλης, Αλεξάνδρα Σταύρου, Αμαλία Σταυρουλάκη, Γιώργος Στριφτάρης, Giuseppe Tiberini, Μαρία Τσαγκάρη, Ξανθή Τσαλούπη, Παρασκευή Τσαρδακλή, Γιώργος Τσεριώνης, Μαρία Τσιμπουρλά, Μάρθα Τσιάρα, Μάκης Φιόρος, Αθηνά Χαντζηγιαννάκη, Χρήστος Χασαπόπουλος. Υπεύθυνη επικοινωνίας καλλιτεχνών: Άννα Ανδρουλάκη. Συντονισμός καλλιτεχνών: Κωνσταντίνος Σπυρέλλης, Χρυσοβαλάντω Γεωργίου, CHEAPART Κύπρος.

#25YearsCHEAPART
#CHEAPARTAthens2019

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής
Δημοσιογράφος & Εμπορικός Διευθυντής

Δημοσιογράφος και Εμπορικός Διευθυντής στην αθηΝΕΑ. Tannins Addicted. Travel Writer & Passionate Traveller-Check on Amazon my travel book "Destination Greece: Experience the Country like a Local". Content Creator. Διευθυντής του περιοδικού Athletics Magazine, συνεπιμελητής και συνδιοργανωτής της Cheap Art στη Θεσσαλονίκη, παρουσιαστής του ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ PEDAL, καλλιτέχνης φωτογράφος, σύμβουλος δημοσίων σχέσεων σε εταιρείες, μαραθωνοδρόμος, αστικός αναβάτης ποδηλάτου, κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας, ταξιδιώτης, Θεσσαλονικιός που ζει στην Αθήνα. Αναζητά το Θ όπου και αν βρίσκεται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+