Στην εποχή της ταχύτητας, της τεχνολογίας και της άμεσης επικοινωνίας, που οι λέξεις μερικές φορές φαίνονται πολλές, τα ακρωνύμια και τα αρκτικόλεξα –ακόμη και εν αγνοία μας– έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, εξοικονομώντας μας χώρο, χρόνο… και λίγη διασκέδαση.
Αναφέρομαι σε εκείνες τις σύντομες σειρές γραμμάτων που –κακά τα ψέματα– αποτελούν πια ένα «new age» λεξιλόγιο βγαλμένο κυριολεκτικά «από τη ζωή»! Η διαφορά μεταξύ ακρωνυμίων και αρκτικόλεξων έγκειται στο ότι τα πρώτα σχηματίζουν λέξεις που μπορούν να προφερθούν (όπως «OTE»), ενώ τα δεύτερα αποτελούνται από αρχικά γράμματα που προφέρονται ξεχωριστά (όπως «FBI»). Πάντως, δεν πρόκειται για καινούργια… μόδα.
Στις αρχαίες επιγραφές συχνά βρίσκουμε λέξεις σε συνοπτική μορφή κυρίως για λόγους οικονομίας χώρου. Η επίσημη «υπογραφή» της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν SPQR, δηλαδή «Senatus Populusque Romanus» (Σύγκλητος και Λαός της Ρώμης), ενώ ένα από τα παλαιότερα δείγματα είναι η λέξη «ΙΧΘΥΣ», δηλαδή «Ιησούς Χριστός, Υιός Θεού, Σωτήρ», που μαζί με το σύμβολο του ψαριού αποτελούσε «συνθηματικό» των πρώτων Χριστιανών.
OK!
Και υπάρχει και το OK! Μια κατηγορία από μόνο του, ίσως το πιο –παγκοσμίως– κατανοητό ακρωνύμιο. Η προέλευσή του, ωστόσο, είναι κάπως ασαφής.
Πάντως, μάλλον δεν προέρχεται από την ελληνική έκφραση «όλα καλά», όπως ίσως θα θέλαμε, όμως είναι αποτέλεσμα ενός αστείου. Η επικρατέστερη ιστορία περιγράφει πως το ΟΚ εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε έντυπη μορφή στις 23 Μαρτίου 1839, όταν ο εκδότης της εφημερίδας Boston Morning Post, ο Charles Gordon Greene, το χρησιμοποίησε ως συντομογραφία για το «oll korrect» (επίτηδες ανορθόγραφα) σε σατιρικό άρθρο σχετικά με τις συντακτικές πρακτικές ανταγωνιστικής εφημερίδας.
Κα-Ψι-Μι, IKEA, NASA και Πάει Λέγοντας
Στις επιστήμες και στην τεχνολογία, τα ακρωνύμια είναι πολύ δημοφιλή, ενώ και οι επιχειρήσεις, τα αθλητικά σωματεία, οι δημόσιες υπηρεσίες και οι ιδιωτικοί οργανισμοί τα χρησιμοποιούν κατά κόρον. Στον ελληνικό στρατό για παράδειγμα, υπάρχει ακόμη και επίσημο στρατιωτικό λεξικό που περιλαμβάνει 622 αρκτικόλεξα!
Ενδεικτικά, θα αναφέρω πως η ονομασία ΙΚΕΑ είναι μια συντόμευση του «Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd», του ονόματος του ιδρυτή και του αγροκτήματος στο οποίο μεγάλωσε, το ΚΨΜ (προφέρεται Κα-Ψι-Μι) είναι το Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδας στον στρατό, NASΑ σημαίνει «National Aeronautics and Space Administration», τον Πανθεσσαλονίκειο Αθλητικό Όμιλο Κωνσταντινουπολιτών τον ξέρουμε καλύτερα ως ΠΑΟΚ, ενώ το γνωστό αθλητικό brand ASICS εμπνεύστηκε το όνομά του από τη φράση «Anima Sana In Corpore Sano», το γνωστό σε όλους μας «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ».
FYI… YOLO!
Η σύγχρονη εποχή, το διαδίκτυο και οι νέες μορφές επικοινωνίας αποτέλεσαν ιδανικό καμβά και οι νέες γενιές «ζωγράφισαν»!
Έτσι… ακρωνυμιάστηκαν όχι μόνο τίτλοι ή ονομασίες, αλλά και ολόκληρες φράσεις όπως: LOL (Laugh Out Loud), ASAP (As Soon As Possible), RIP (Rest In Peace), DIY (Do It Yourself), YOLO (Υou Only Live Once), BRB (Be Right Back), FYI (For Your Information) αλλά και ΜΦΧ (Με Φιλικούς Χαιρετισμούς) κ.λπ. (και τα λοιπά)!
Αν το καλοσκεφτούμε, τα ακρωνύμια είναι τόσο συνηθισμένα στην καθημερινότητά μας που τα χρησιμοποιούμε ως έχουν χωρίς –τις περισσότερες φορές– να μας απασχολούν οι έννοιες που κρύβονται πίσω από τα γράμματα.
Αν πάντως σας ιντρίγκαρα και θέλετε να δοκιμάσετε (ή να διευρύνετε) τις γνώσεις σας, ιδού κάποια εξαιρετικά δημοφιλείς συντομογραφίες και οι ερμηνείες τους.
Β2B: Business to Business. Αναφέρεται σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με το χονδρικό εμπόριο. Δηλαδή πώληση μεγάλων ποσοτήτων από επιχείρηση σε επιχείρηση.
B2C: Business to Customer. Αναφέρεται σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο. Δηλαδή πώληση μικρών ποσοτήτων από επιχειρήσεις σε ιδιώτες.
CAPTCHA: Completely Automated Public Turing Test to tell Computers and Humans Apart. Ναι, ναι, ο «πορτιέρης» στα διάφορα sites, εκείνο το τεστ που «ξεχωρίζει» τα ρομπότ από τους ανθρώπους.
SIM: Subscriber Identity Module. H μικροσκοπική κάρτα – Μονάδα Aναγνώρισης Συνδρομητή. Ένα φορητό τσιπ μνήμης, στο οποίο αποθηκεύονται πληροφορίες μας ως χρηστών μιας κινητής συσκευής.
TGIF: Thanks God It’s Friday. «Επιτέλους Παρασκευή»! Δεν σχολιάζω άλλο. Μέχρι και εστιατόριο έχει ονομαστεί έτσι!
YAHOO: Yet Another Hierarchical Officious Oracle. «Ακόμα Ένας Ιεραρχικός Αυταρχικός Μάντης». Σαρκαστικό χιουμοριστικό ακρωνύμιο των εμπνευστών της ονομασίας του πασίγνωστου παρόχου διαδικτυακών υπηρεσιών. Για την ιστορία, η αρχική έννοια της λέξης «Yahoo» αναφέρεται στους χαρακτήρες του βιβλίου του Jonathan Swift «Το Ταξίδι του Γκιούλιβερ».
GIF: Graphics Interchange Format. Το λέμε και γκιφάκι. Είναι αρχείο εικόνας με κινούμενα γραφικά, συνήθως χιουμοριστικού περιεχομένου, που χρησιμοποιείται ευρέως στο διαδίκτυο, σε ψηφιακές πλατφόρμες και social media.
TBA/TBC: To Be Announced/To Be Confirmed. Εν ολίγοις: «Προσεχώς περισσότερα» και «Θα το κανονίσουμε».
SMS/MMS: Short Message Service/Multimedia Message Service. Τα μηνύματα μέσω κινητού για αποστολή σύντομων κείμενων ή εικόνων αντίστοιχα. Προσοχή: Απευθύνεται σε Gen X!
PIN: Personal Identification Number. Επειδή το «Σουσάμι άνοιξε» το έμαθαν όλοι πια, χρησιμοποιούμε προσωπικούς κωδικούς για να «ξεκλειδώσουμε» κάρτες και συσκευές. Προς θεού, μην βάζετε 1234!
QR code: Quick Response Code. Αυτό το παράξενο, λαβυρινθώδες σκίτσο που σκανάροντάς το μας αποκαλύπτει απίθανα πράγματα: από μενού εστιατορίων και αεροπορικά εισιτήρια μέχρι επαγγελματικές κάρτες και περιηγήσεις σε μουσεία.
URL: Uniform Resource Locator. Ο Ενιαίος Εντοπιστής Πόρων ή, σε απλά ελληνικά, η διεύθυνση που χρησιμοποιείται για να εντοπίζονται ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο.
Wi-Fi: Wireless Fidelity. Το αναζητούμε για να είμαστε διαρκώς δικτυωμένοι. «Mου λέτε τον κωδικό του Wi-Fi;»
PNG/JPEG/PDF: Portable Netwrok Graphics / Joint Photographic Experts Group / Portable Document Format. Tα δύο πρώτα αφορούν αρχεία εικόνας. Το PNG σε μεγαλύτερα αρχεία με υψηλότερη ανάλυση, ενώ το JPEG σε πιο «ελαφρά» αρχεία που έχουν συμπιεστεί. Το PDF είναι αυτό που υπόσχεται: μια φορητή μορφή εγγράφου.
FOMO: Fear Of Missing Out. Αναφέρεται στον φόβο του να μείνεις «εκτός» από κάτι. Συμβαίνει κυρίως όταν βλέπεις τις τρελά «ενδιαφέρουσες» ζωές των ανθρώπων που ακολουθείς στα social media. Μπα, δεν χάνεις τίποτα. Τα καλύτερα συμβαίνουν κυρίως εκτός social media.
WTF: What The F***. Σε ελεύθερη μετάφραση «Τι στο καλό;» ή «Τι διάολο;»· εκφράζει έκπληξη, απορία, αμηχανία ή και αποδοκιμασία σε κάτι απροσδόκητο ή εξαιρετικά παράξενο.
OMG: Oh My God. Μπορεί να το ακούσετε και ως «Ω-Μι-Τζι», ως πιο… trendy έκφραση θαυμασμού ή έκπληξης αντί του «Ω, Θεέ μου». Μαζί δε με το WTF δηλώνετε «συγκλονισμένοι»!
Αυτά για τώρα. TML! (Thank Me Later!)
ΥΓ. (Υστερόγραφο, ε!): Στείλτε μου και άλλα ακρωνύμια αν θέλετε. Ειδικά αυτά που χρησιμοποιεί η νέα γενιά έχουν πολύ ενδιαφέρον και ευχαρίστως θα γίνουν αντικείμενο νέου άρθρου.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Αλεξάνδρα Σιγάλα: «Περιμένουμε ως το Γυμνάσιο»
Ο Αντίκτυπος της ΑΙ στον Ανθρώπινο Εγκέφαλο και Ψυχισμό