Αναφορά στο Νίκο Καζαντζάκη

Θα ήθελα να ξεκινήσω τη νέα χρονιά κάνοντας μία αναφορά στο Νίκο Καζαντζάκη, με αφορμή την πληρέστατη έκθεση που αφιερώνει το Μουσείο Μπενάκη στον οικουμενικό συγγραφέα. Το αφιέρωμα Νίκος Καζαντζάκης, ο κοσμοπαρωρίτης περιλαμβάνει τις εκθέσεις: Ανήφορος, στο Κτήριο της οδού Πειραιώς, Ανατολή στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, και Οδύσεια στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, στοχεύοντας να συστήσει στο κοινό τις γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του, μέσα από “μία εργοβιογραφική προσέγγιση της προσωπικότητάς του”. Τις εκθέσεις πλαισιώνουν οι παράλληλες θεατρικές δράσεις Ασκητική και Οδύ[σ]σεια│Ανάγνωση Α, οι οποίες βασίζονται στα αντίστοιχα κείμενα του Καζαντζάκη.

Ομολογώ οτι ήρθα σε επαφή με το έργο του εκρηκτικού αυτού συγγραφέα κάπως καθυστερημένα, μόλις τέσσερα χρόνια πριν, όταν έπεσε στα χέρια μου το πρώτο βιβλίο του Καζαντζάκη, με τίτλο “Όφις και Κρίνο”, το οποίο εξέδωσε το 1906, με το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβαμή. Κατά τους ειδικούς στη λογοτεχνία, το σύγγραμα αυτό “αποτελεί τον προάγγελο της οικουμενικής λογοτεχνικής δημιουργίας του”, αποκαλύπτοντας τόσο την κοσμοθεωρία του, όσο και τη συγκλονιστική του αφήγηση, που επρόκειτο να καθηλώσει γενιές αναγνωστών, εντός και εκτός συνόρων, προσφέροντας διεθνή καταξίωση και αναγνωρισιμότητα.

Αναμφισβήτητα, ο Καζαντζάκης είναι μία από τις προσωπικότητες για τις οποίες ο λαός μας ορθώς παινεύεται. Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι αξίζει να αφιερώσει κανείς ένα κομμάτι του χρόνου του για να ανακαλύψει το πολυσχιδές πνεύμα του βαθυστόχαστου συγγραφέα. Ας αδράξουμε λοιπόν την ευκαιρία που μας δίνει το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με το Μουσείο Καζαντζάκη, τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, το Ιστορικό Μουσείο της Κρήτης, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, με την ελπίδα και την ευχή το νέο έτος να διευρύνει το πνεύμα και τους ορίζοντές μας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 και 25 Φεβρουαρίου 2018. #MustSee

Αρθρογράφος

Η Αγγελική εργάζεται ως Πιστοποιημένη Εκτιμήτρια Έργων Τέχνης (MRICS) και ως Σύμβουλος Τέχνης. Παρακολουθεί ανελλιπώς το art market και την εικαστική πλευρά της τέχνης όπου και όπως εμφανίζεται. Μοιράζεται μαζί μας την προσωπική της γνώμη για τα #ΜustSee του μήνα μέσα από τη στήλη της "pARTicle".

Σχολιασμός

Σχολιασμός