Σε πολλαπλά «κενά αέρος» φαίνεται να πέφτουν τελευταία οι αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο, συμπαρασύροντας εργαζόμενους, επιβατικό κοινό και φυσικά την ίδια τους τη βιωσιμότητα.
Οι αναταράξεις στον κλάδο των αερομεταφορών έκαναν την εμφάνισή τους μαζί με τον κορωνοϊό. Tα αεροπλάνα καθηλώθηκαν στο έδαφος δημιουργώντας υπέρογκα χρέη, όχι μόνο εξαιτίας της αναγκαστικής παύσης εργασιών, αλλά και του κόστους από τη μακροχρόνια αποθήκευση των αεροπλάνων κατά τη διάρκεια του κλεισίματος των συνόρων.
Για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας, οι κυβερνήσεις προχώρησαν σε μέτρα διάσωσης των αεροπορικών. Ωστόσο, φέτος το καλοκαίρι, και ενώ οι τουρίστες ήταν αποφασισμένοι να κερδίσουν τον χαμένο τους ταξιδιωτικό χρόνο πλημμυρίζοντας τα αεροδρόμια –και στη συνέχεια προορισμούς της αρεσκείας τους– σκηνές απείρου κάλλους και εξοντωτικής ανετοιμότητας εκτυλίχθηκαν στους αερολιμένες του κόσμου.
Επαρκές προσωπικό δεν υπήρχε, πτήσεις ματαιώνονταν, επιβάτες πλήρωναν διπλά και τριπλά εισιτήρια προκειμένου να φτάσουν μέσω διαφορετικών αεροπορικών διαδρομών στον προορισμό τους, βαλίτσες χάνονταν για πάντα ή στοιβάζονταν στα απωλεσθέντα.
Παρότι ο τουρισμός αποδείχθηκε για μια ακόμη χρονιά σωτήρια πηγή εσόδων –και για την Ελλάδα– και ο πανικός του καλοκαιριού έχει κοπάσει, η κατάσταση στις αερομεταφορές παραμένει δύσκολη και εγκυμονεί κινδύνους.
Απεργίες, Μέτρα και Νέα Πρόσωπα
Οι απεργίες των εργαζομένων συνεχίζονται, το κόστος των εισιτηρίων έχει ανέβει σημαντικά, οι πιο αδύναμες αεροπορικές της αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάρρευσης αυτόν τον χειμώνα αντιμετωπίζοντας τεράστιο πρόβλημα εξαιτίας της αύξησης των καυσίμων, και οι κυβερνήσεις δυσκολεύονται να τις στηρίξουν εκ νέου, καθώς προτάσσουν τη στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.
Επιπλέον, καλούνται να εφαρμόσουν νέα μέτρα, όπως τους νέους κανόνες που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Joe Biden, σύμφωνα με τους οποίους οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες και οι ταξιδιωτικοί ιστότοποι υποχρεούνται να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τις πρόσθετες χρεώσεις με τις οποίες θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν οι ταξιδιώτες.
Ο Tim Ryley, καθηγητής Αεροναυτικής στο Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στις αυστραλιανές αερογραμμές, ανέφερε ότι «θα περάσουν άλλα δύο χρόνια πριν φτάσουμε σε κάποια μορφή σταθερότητας στον κλάδο, παρόμοια με αυτή πριν από την Covid-19 εποχή».
Με ποιον τρόπο; Άγνωστο για την ώρα. Ενδεχομένως η κίνηση του Klaus-Michael Kühne, του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γερμανία, να γίνει ο νέος «ισχυρός άνδρας» της Lufthansa, αυξάνοντας στο 17,5% το ποσοστό του στον κορυφαίο γερμανικό αερομεταφορέα με την αγορά μετοχών που «ξεφορτώνεται» η γερμανική κυβέρνηση στο πλαίσιο αποεπένδυσης, να δείχνει τον δρόμο.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: