Άντζελα Στάθη: Όλα Για Μένα Πρέπει Να Γίνονται Με Πάθος

Όνομα: Αντζελα Στάθη
Επάγγελμα: Διευθύνουσα Σύμβουλος του Reload Greece
Τόπος κατοικίας: Λονδίνο

“Εξωστρέφεια των ελληνικών επιxειρήσεων” – μια φράση τόσο χιλιοειπωμένη την περίοδο της κρίσης και συνάμα τόσο δύσκολα εφαρμόσιμη. Η Άντζελα Στάθη είναι αποφασισμένη να συμβάλει το μέγιστο στην πραγματοποίησή της, μέσα από το ρόλο της ως νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος του Reload Greece. Πρόκειται για ένα, φιλανθρωπικού χαρακτήρα, εκπαιδευτικό ίδρυμα με έδρα το Λονδίνο, που έχει ως στόχο τη σύσταση ελληνικών επιχειρήσεων και τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας.

Μέχρι σήμερα, το Reload Greece έχει εκπαιδεύσει πάνω από 5.000 νέους μέσα από τα προγράμματα του, ενώ περισσότερα από 5 εκατ. λίρες έχουν επενδυθεί σε εταιρείες που έχουν δημιουργήσει απόφοιτοι του Reload Greece. Ακόμα, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 210 θέσεις εργασίας μέσα από τις δράσεις του οργανισμού.

Η Άντζελα είναι αυτό που λέμε “πολίτης του κόσμου” γεννήθηκε στη Βραζιλία και μεγάλωσε στην Ελλάδα, στη Γαλλία και την Αγγλία με τη μακρά ιστορία στο χρηματοοικονομικό χώρο. Είναι τελειομανής, ρομαντική και επίμονη, γι’ αυτό ίσως και πιστεύει και τόσο πολύ στις επιχειρηματικές δυνατότητες της χώρας μας.

3 πράγματα που σου αρέσουν περισσότερο στο μέρος που ζεις;

Η διαφορετικότητα σκέψης στο χώρο εργασίας και στη ζωή, η πολυπολιτισμικότητα και ο συνοπτικός τρόπος συνομιλίας που οδηγεί στην αποτελεσματικότητα.

Η δουλειά σου: πάθος ή τρόπος για να εξασφαλίζεις τα προς το ζην;

Πάθος γιατί γενικά όλα για μένα πρέπει να γίνονται με πάθος.

Τι σε κάνει να σηκώνεσαι από το κρεβάτι κάθε πρωί;

Τα παιδιά μου και το βιολογικό ρολόι της συνείδησής μου.

Πού θες να βρίσκεσαι σε 10 χρόνια;

Θα ήθελα να έχω επιτύχει τους στόχους μου και να έχω μια έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα.

Πες μας κάτι για τον εαυτό σου που δεν μπορούμε να καταλάβουμε εκ πρώτης όψεως…

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Βραζιλία, στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, μερικοί θα έλεγαν ότι είμαι πολίτης του κόσμου, πιστεύω πραγματικά στην καλοσύνη, την ειλικρίνεια και στη δικαιοσύνη, αρχές που διέπουν τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική μου ζωή… Για κάθε εμπόδιο που αντιμετώπισα στη ζωή και τη σταδιοδρομία μου, προσπαθούσα ακόμα περισσότερο για να πετύχω τα όνειρά μου.

Ποιο θα ήταν (αν υπήρχε) αυτό που θα έπαιρνες πίσω στην Ελλάδα μαζί σου από το μέρος που ζεις τώρα και γιατί;

Θα έπαιρνα μαζί μου την καλή οργάνωση, την αποφασιστικότητα των Άγγλων και την πολυπολιτισμικότητα.

Αν ήσουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας για έναν μήνα, ποιο νόμο θα προσπαθούσες να περάσεις από τη Βουλή;

Ωραία ερώτηση. Να μπορούν να συμμετέχουν οι Έλληνες του εξωτερικού στις βουλευτικές εκλογές, όπως αυτό ισχύει σε όλα τα άλλα κράτη. Πιστεύω ολόθερμα, ότι αυτό θα βοηθούσε την χώρα μας, να ανοιχτεί σε νέες προοδευτικές και αποτελεσματικές ιδέες και πράξεις.

Συμφωνείς με αυτό που λένε για τους Έλληνες ότι σαν λαός αντέχουν στα δύσκολα; Αν ναι, γιατί;

Είναι αποδεδειγμένο από την ιστορία εκατοντάδων χρόνων ότι οι Έλληνες μπορεί να πέρασαν δύσκολα και παρόλο που λύγισαν, αναγεννήθηκαν μέσα από τις στάχτες τους.

Ήλιος, θάλασσα, ζεστασιά… 3 χαρακτηριστικά της χώρας μας. Πώς μπορεί αυτό το κενό να αναπληρωθεί όταν ζεις μακριά της;

Προσπαθώ να αναπληρώσω αυτό το κενό με το να επισκέπτομαι την Ελλάδα πιο συχνά και να διατηρώ επαφή με ζεστούς και αγαπημένους ανθρώπους.

Αν μπορούσες να εξάγεις κάτι από την Ελλάδα στο μέρος που ζεις ποιο θα ήταν αυτό;

Την καλή φιλοξενία της Ελλάδα μας, την υπέροχη μεσογειακή κουζίνα και τα ωραία μεζεδάκια.

Υπάρχει ελληνικό στέκι στο μέρος που ζεις;

Και βέβαια υπάρχει! Υπάρχουν πολλά στέκια που κατακλύζονται όχι μόνο από Έλληνες, αλλά και από ξένους πελάτες που αγαπούν την ελληνική κουζίνα και κουλτούρα. Από τα αγαπημένα μου στο Λονδίνο είναι το Έργον και το Μαζί.

Πόσο εύκολο είναι τελικά να στήσεις τη ζωή σου από την αρχή; Στην πράξη εσύ πώς το έκανες;

Από την τρυφερή ηλικία των 9 ετών μετακόμισα με την οικογένειά μου από την Βραζιλία στην Ελλάδα. Αντιμετώπισα δυσκολίες στο σχολείο με την ελληνική γλώσσα, καθώς ήμουν η μοναδική Ελληνίδα του εξωτερικού στην τάξη, που έπρεπε να μάθει ελληνικά, καθώς επίσης αγγλικά και γαλλικά σε ένα ελληνογαλλικό σχολείο. Δεν ήταν η τελευταία φορά που έπρεπε να ωθήσω τον εαυτό μου να αντιμετωπίσει δυσκολίες. Τη δεύτερη φορά ήταν όταν ήρθα να σπουδάσω στην Αγγλία για το πρώτο μου πτυχίο, όπου έπρεπε να στήσω τη ζωή μου σπουδάζοντας, ενώ εργαζόμουν σε μια τράπεζα part-time.

Βeauty is in the eye of the beholder λένε – κάτι πολύ αληθινό για τους Έλληνες όταν αναφέρονται στη χώρα τους. Είναι όντως η Ελλάδα το ομορφότερο μέρος του κόσμου;

Επειδή μου αρέσει να γνωρίζω διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, έχω επισκεφτεί αρκετά μέρη: Ταϊτή, Μαλδίβες, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Μαυρίκιο, Ταϊλάνδη, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ κ.ά. Παρόλα αυτά, και χωρίς να το λέω επειδή είμαι Ελληνίδα, θεωρώ ότι δεν υπάρχει μέρος στον κόσμο σαν την Ελλάδα, με τα ωραία γαλανά νερά που δεν τα βρίσκεις πουθενά αλλού. Κάποιος φίλος μου είπε ότι είμαι πολύ τυχερή που γεννήθηκα Ελληνίδα και έζησα στον υπέροχο αυτό τόπο στα εφηβικά μου χρόνια.

Τελικά, οι Έλληνες θέλουμε να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα;

Δεν θα το έλεγα αυτό για τους Έλληνες, αντίθετα, οι Έλληνες κυρίως στα δύσκολα είναι πολύ ενωμένοι και πάντα επιθυμούν το καλό του γείτονα.

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αλλάζουν συμπεριφορά όταν βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον. Πες μας, υπάρχει ένας τομέας στον οποίο είδες τη δική σου συμπεριφορά να αλλάζει όταν βρέθηκες να ζεις στο εξωτερικό;

Δεν θα έλεγα ότι η συμπεριφορά μου άλλαξε, αλλά ότι συμβιβάστηκα στο νέο τρόπο ζωής της χώρας που ζω.

Στην Ελλάδα γίνεται πολύς λόγος για το λεγόμενο brain drain και για το πώς μπορούμε να κρατήσουμε τα νέα παιδιά στη χώρα μας. Εσένα τι θα σε έκανε να γυρίσεις πίσω;

Είναι πράγματι, μεγάλο αγκάθι το brain drain για την Ελλάδα και είναι σημαντικό το ότι γίνονται δράσεις και πρωτοβουλίες για την προσέλκυση ταλέντων από διάφορους φορείς. Λατρεύω τη δουλεία μου στο Reload Greece, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που έχει καταφέρει να ενδυναμώσει πάνω από 5,000 νέες και νέους επιχειρηματίες τα τελευταία χρόνια και να υποστηρίξει την δημιουργία 210 θέσεων εργασίας μέσω των απόφοιτων των προγραμμάτων μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πιστεύω πως επαγγελματίες με το δικό μου προφίλ θα ενδιαφέρονταν να επιστρέψουν στην Ελλάδα για εταιρείες και οργανισμούς που ασχολούνται με την καινοτομία, την τεχνολογία, αλλά και φυσικά τις βιομηχανίες-κλειδί, όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο ιατρικός κλάδος.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Hellenic Stories
Hellenic Stories

Η Σύλβια Κλιμάκη είναι δημοσιογράφος στην τηλεόραση του Bloomberg στο Λονδίνο. Έχει αρθρογραφήσει εκτενώς για θέματα περιβάλλοντος στο Forbes, The Evening Standard και The Sunday Times. Το 2020 ίδρυσε το Climate and Green Economy Group of the Harvard Club of the United Kingdom που έχει ως στόχο την προώθηση θεμάτων βιωσιμότητας και πράσινης οικονομίας. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 συνεντεύξεις. Μεταξύ άλλων έχει συμπαρουσιάσει το TV Series "This is Greece" που προβλήθηκε στο αμερικανικό δίκτυο PBS, ενώ παρουσίαζε τις πρωινές ειδήσεις στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Στην Πράξη. Η Σύλβια είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MA) στον τομέα Regional Studies East Asia από το Πανεπιστήμιο του Harvard και έχει πτυχίο (BSc) στη Διαχείριση Επιστημονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μελέτησε Mandarin, Γαλλικά και Γερμανικά Μεταξύ άλλων έχει συμπαρουσιάσει το TV Series “This is Greece” που προβλήθηκε στο Αμερικανικό δίκτυο PBS, έχει διατελέσει σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων στην Εθνική Τράπεζα και έχει κάνει strategic solution design για πολυεθνικές εταιρίες σε θέματα branding and audience understanding. Παρουσίαζε τις πρωινές ειδήσεις στην τηλεόραση του Σκάι, ήταν παραγωγός και παρουσιάστρια της εκπομπής Στην Πράξη στην τηλεόραση του Σκάι για επτά συνεχείς σεζόν. Η Σύλβια είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MA) στον τομέα Regional Studies East Asia από το Πανεπιστήμιο του Harvard και έχει πτυχίο (BSc) στη Διαχείριση Επιστημονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μελέτησε Mandarin, Γαλλικά και Γερμανικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+