Από την Πολιτική Στη… Γιόγκα

Έτυχε να δω το δεύτερο debate των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ μέσα από την εκπομπή του PBS NewsHour. Πριν καν όμως αυτό ξεκινήσει, η συζήτηση των σχολιαστών είχε στραφεί στο ζήτημα της καταλληλότητας της τηλεμαχίας για τους ανήλικους τηλεθεατές. “Το γεγονός ότι δεν επιτρέπω στην κόρη μου που πάει τετάρτη δημοτικού να παρακολουθήσει το προεδρικό debate μας λέει κάτι για την πορεία αυτής της προεκλογικής εκστρατείας”, σχολίασε η Amy Walter του ανεξάρτητου newsletter The Cook Political Report. Ναι, αγαπητοί αναγνώστες! Υπάρχουν παιδιά που θέλουν να παρακολουθήσουν τα πολιτικά δρώμενα της χώρας τους, και γονείς που το θεωρούν δεδομένο ότι ένας μαθητής δημοτικού θα ενδιαφερόταν γι’ αυτά.

Το θέμα της καταλληλότητας του debate απασχολεί πολύ τους Αμερικανούς γονείς: κάποιοι δεν θα επέτρεπαν ποτέ στα παιδιά τους να δουν τους υποψηφίους να κονταροχτυπιούνται, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι οι παρεκτροπές του Trump μπορούν να αποτελέσουν ζωντανά παραδείγματα προς αποφυγήν, και ως εκ τούτου, καλό είναι τα παιδιά να είναι ενήμερα… Ίσως δε γι’ αυτό, σε πρόσφατη έρευνα σχετικά με τη θέση των νέων όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το 65% των παιδιών 6–12 ετών βρέθηκαν να μην ενδιαφέρονται να γίνουν στο μέλλον Πρόεδρος των ΗΠΑ!

Επιστροφή τώρα στη δική μας πραγματικότητα. Όταν ήμουν εγώ έξι-επτά χρονών δεν είχα ιδέα τι έλεγαν οι πολιτικοί, ούτε μ’ ενδιέφερε να γίνω πρωθυπουργός. Το μόνο που θυμάμαι είναι να μου σφίγγει το χέρι ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε κάποια παραλία της Μυκόνου. Εκείνος περπατούσε πέρα-δώθε με τη γυναίκα του (κι έσφιγγε χέρια), ενώ εγώ έχτιζα κάστρα στην άμμο. Ήξερα όμως ποιος ήταν, και θυμάμαι να χαίρομαι που μου μίλησε. Μέχρι εκεί όμως.

Σήμερα, δεν είμαι σίγουρη αν θα ενθάρρυνα τα παιδιά μου να παρακολουθήσουν τα ελληνικά πολιτικά δρώμενα. Ακόμα κι αν ήταν σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία. Ζούμε σε μια τόσο ευάλωτη εποχή που η πολιτική μας επικαιρότητα δεν προσφέρεται ούτε καν για τη διδαχή της δημοκρατικής παράδοσης και διαδικασίας… Καλύτερα να πάμε μια οικογενειακή βόλτα στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, έτοιμοι να εξηγήσουμε από πού προήλθε το δημοκρατικό πολίτευμα, παρά να ακούσουμε εσκεμμένα με τα παιδιά μας οποιαδήποτε πολιτική δήλωση.

Αν βέβαια δεν είστε για αρχαιολογική επίσκεψη, σας προτείνω να πάτε τα παιδιά σας για γιόγκα! Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσφέρει μαθήματα γιόγκα για παιδιά από 4 έως 12 ετών κάθε Σάββατο του Οκτωβρίου, 12 μ.μ. με 1 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο. Στόχος είναι οι νεαροί γιόγκι να μάθουν “να ελέγχουν το σώμα τους, την αναπνοή τους και τις σκέψεις τους, καθώς και να ηρεμούν”. Ευκαιρία να απελευθερωθεί το παιδί από τα άγχη της σχολικής καθημερινότητας και του ανταγωνισμού εντός και εκτός τάξης. Κι ας ασχοληθεί με τα κοινά, και την πολιτική, και το αν θα γίνει κάποτε πρωθυπουργός σε επόμενο στάδιο!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Just KIDding
Just KIDding

Η Νέλλη Αμπραβανέλ σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στη Βοστόνη και Media and Communications στο Λονδίνο. Έγραφε για πέντε χρόνια συνεντεύξεις και θέματα πολιτισμού στην εφημερίδα "Η Καθημερινή". Είναι μητέρα τριών αγοριών, μαραθωνοδρόμος και μεγάλη φαν ξένων και ελληνικών μαγειρικών τηλεοπτικών show.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+