Οι Έλληνες “αντιμασκιστές” συγκεντρώθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε σε διάφορα σημεία της χώρας, τασσόμενοι κατά της χρήσης μάσκας στα σχολεία και φωνάζοντας συνθήματα που συχνά ουδεμία σχέση είχαν με το επίμαχο ζήτημα.
Τρόπος εκτόνωσης; Ένδειξη ευρύτερου ανορθολογισμού; Φαινόμενο της εποχής που διανύουμε, που πολλαπλασιάζει τον αντίκτυπο κάθε “memeable” ιδέας; Ή κάτι βαθύτερο, που θα έπρεπε να προκαλεί λιγότερα υπεροπτικά σχόλια και περισσότερη ανησυχία;
Γιατί, αν οι Έλληνες επιδείξαμε αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν βλέπουμε να ποδοπατούνται και να καίγονται ένας σωρός μάσκες, δηλαδή το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας για να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τους γύρω μας από την πανδημία, οι προοπτικές του δύσκολου χειμώνα που έρχεται μοιάζουν ακόμα πιο δυσοίωνες.
Και από τους αντιμασκιστές στους αντιεμβολιαστές, είναι άραγε τόσο πολύς ο δρόμος; Και τι θα γίνει αν το εμβόλιο βγει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού αρνηθεί να εμβολιαστεί; Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO), ένας στους τέσσερις Έλληνες δηλώνει ότι δεν θα ήταν διατεθειμένος να εμβολιαστεί κατά του Covid-19.
Τελευταία μάλιστα, δεν ακούω μόνο από γραφικούς συνωμοσιολόγους προβληματισμούς για την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται το εμβόλιο. Η δε χθεσινή εξέλιξη με την AstraZeneca μάλλον θορύβησε παραπάνω τους απανταχού αντιρρησίες, αντί να ληφθεί ως ένδειξη ότι οι δικλείδες ασφαλείας λειτουργούν όπως πρέπει.
Είναι γεγονός πάντως ότι τα μικτά μηνύματα στην αρχή της πανδημίας, σε ό,τι αφορά τη χρήση της μάσκας, υπονόμευσαν στη συνέχεια την ευρεία εφαρμογή του σωτήριου αυτού μέτρου. Γι’ αυτό, η πολιτεία πρέπει να επενδύσει σε καμπάνιες ενημέρωσης, τόσο για τη μάσκα όσο και για το εμβόλιο. Είναι σημαντικό να αντιληφθεί τους όποιους προβληματισμούς υπάρχουν και να απαντήσει σε αυτούς εγκαίρως και με επιχειρήματα.
Με ορθολογισμό και ενσυναίσθηση -στο μοντέλο Τσιόδρα- και όχι με στιγματισμό και απομόνωση, να προετοιμάσει το έδαφος για όταν το εμβόλιο θα είναι έτοιμο, με το καλό. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο.