Ακολουθώντας την τάση και την ανάγκη της εποχής, η Art Athina φέτος παίρνει ψηφιακή μορφή και διατηρεί την επαφή με το φιλότεχνο κοινό και τους συλλέκτες. Τα booths ψηφιοποιούνται και μετονομάζονται σε Viewing Rooms, ενώ 59 γκαλερί, 300 καλλιτέχνες και 970 έργα τέχνης ανοίγονται στις οθόνες μας και μας καλούν να παρακολουθήσουμε τη σύγχρονη εικαστική σκηνή από την ασφάλεια του σπιτιού μας.

Η εμπειρία, ευτυχώς, δεν σταματάει στην οθόνη, καθώς μπορούμε να επισκεφτούμε τις γκαλερί που συμμετέχουν, κατά τη διάρκεια των Gallery Walks (13-20/10/2020), για να γνωρίσουμε τους καλλιτέχνες από κοντά και να παρατηρήσουμε τα έργα τέχνης που μας ενδιαφέρουν. Φυσικά, από τον θεσμό δεν λείπουν οι ομιλίες, η Performance και τα videos.

Η νέα προσέγγιση της Art Athina έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Στα θετικά σημειώνω την προσβασιμότητα της πλατφόρμας, την επίσκεψη χωρίς χρέωση και φυσικά τη δυνατότητα αγοράς από απόσταση, γεγονός που αναμένεται να προσελκύσει αυξημένο κοινό και συλλέκτες εντός και εκτός συνόρων, όπως άλλωστε έχει συμβεί σε διεθνείς διοργανώσεις όπως το Frieze και η Art Basel.

Στα αρνητικά χρεώνω την απουσία τιμών πώλησης, στοιχείο που προσεγγίζεται έμμεσα κάνοντας κλικ στο inquire, και τη μέτρια ανάλυση φωτογραφιών των έργων τέχνης, η οποία δεν επιτρέπει την “ανάγνωση” της υφής και των υλικών. Έτσι, για τους υποψήφιους αγοραστές, η επίσκεψη στην γκαλερί καθίσταται μάλλον αναγκαία.

Τα ερεθίσματα είναι πολλά, όμως κατάφερα να ξεχωρίσω αρκετά έργα που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Εδώ σημειώνω τα αγαπημένα μου:

Διάρκεια: 16-31 Οκτωβρίου #MustSee

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
pARTicle
pARTicle

Η Αγγελική Ντούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης στο ΤΕΙ Αθηνών. Το 2008 απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα MSc Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, με εξειδίκευση στην Εκτίμηση Έργων Τέχνης. Έχει εργαστεί ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Μουσείο Μπενάκη και ως ιστορικός τέχνης στο Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ. Είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο Πραγματογνωμόνων-Εκτιμητών Έργων Τέχνης του Πρωτοδικείου Αθηνών και τακτικό μέλος του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος (Σ.ΕΚ.Ε.) και της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ.). Έχει επιμεληθεί εκθέσεις τέχνης και σεμινάρια ιστορίας τέχνης και εκτίμησης έργων τέχνης στο Μουσείο Ηρακλειδών κ.α. Σήμερα εργάζεται ως Πιστοποιημένη Εκτιμήτρια Έργων Τέχνης (MRICS) και ως Σύμβουλος Τέχνης. Παρακολουθεί ανελλιπώς την αγορά τέχνης και τις εφαρμογές των επιστημών στην τέχνη, ενώ απολαμβάνει να επισκέπτεται καλλιτεχνικές εκθέσεις και να μελετάει την ιστορία και τη θεωρία της τέχνης. Μοιράζεται μαζί μας τα #MustSee του μήνα μέσα από τη στήλη της «pARTicle».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+