Ας Μιλήσουμε Ανοιχτά για τον Καρκίνο των Όρχεων

Καρκίνος Όρχεων

«Έχω καρκίνο στους όρχεις». «Και γιατι το λες ψιθυριστά;» αποκρίθηκα με απορία σε ένα φίλο μου που συνάντησα πριν από κάποιους μήνες στον δρόμο και ενώ ανταλλάσσαμε τα νέα της τελευταίας χρονιάς. Ήταν πολύ αγχωμένος, τόσο με τη σοβαρότητα του ιατρικού του προβλήματος όσο και με τον τρόπο με τον οποίο θα το επικοινωνούσε στο περιβάλλον του.

Είναι ταμπού να συζητάμε για προβλήματα υγείας που αφορούν τα αντρικά γεννητικά όργανα; Γιατί προβληματίζει τόσο ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστούμε επικοινωνιακά ένα τόσο σοβαρό ιατρικό θέμα; Γιατί ένας καρκίνος στα γεννητικά όργανα μπορεί να χαρακτηρίσει κοινωνικά κάποιον; Έχει να κάνει, άραγε, με τη σεξουαλική του ζωή;

Ο καρκίνος των όρχεων αποτελεί έναν σπάνιο καρκίνο, κατέχει ποσοστό μόλις 2% στους καρκίνους που εμφανίζονται στους άντρες όλων των ηλικιών. Δυστυχώς, όμως, είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος στα αγόρια και στους νέους 20-40 ετών, αποτελώντας την 3η κατά σειρά αιτία θανάτου σε αυτές τις ηλικίες.

Πριν από λίγες ημέρες έπεσα πάνω στην ανακοίνωση μιας πρωτοβουλίας νέων στο Facebook όπου καλούσε πολίτες να συνταχθούν μαζί τους στην προσπάθεια σύστασης του πρώτου Πανελλήνιου Συλλόγου Καρκινοπαθών Όρχεων.

Ορμώμενη από τη συζήτηση που είχα τότε και στη συστολή που ένιωσα συνομιλώντας με τον παλιό μου συνεργάτη στον δρόμο, σκέφτηκα πως είναι μια καλή ευκαιρία να σταματήσουμε να μιλάμε ψιθυριστά για σοβαρά θέματα υγείας και να μιλήσουμε ανοιχτά, χωρίς φραγμούς και συστολές, ώστε να τα προλάβουμε και να τα θεραπεύσουμε.

Καρκίνος Όρχεων

Ο Θάνος Κυριλλίδης είναι ένας από τους τρεις συντελεστές της δράσης, ο οποίος μου εξήγησε την αφορμή της δράσης αυτής.

«Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη σύσταση Συλλόγου Καρκινοπαθών Όρχεων έχει ως σκοπό να δημιουργήσει, έπειτα από διαβούλευση, έναν σύλλογο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα σχεδιάζει και θα διοργανώνει ενημερωτικές ημερίδες και εκδηλώσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου των όρχεων, τόσο σε μεμονωμενες ομάδες άμεσου ενδιαφέροντος όσο και, κυρίως, στα σχολεία, στα μικρά παιδιά και στους γονείς.

Βασική προτεραιότητά μας είναι η συνεργασία με άλλους συλλόγους που ασχολούνται με την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου, καθώς και η συνεργασία με την ιατρική και επιστημονική κοινότητα των χειρουργών ουρολόγων, των ογκολόγων-ιατρών και των παιδιάτρων».

«Αφορμή για τη δράση αυτή, είναι το προσωπικό βίωμα που είχε καθένας από εμάς στην αντιμετώπιση του καρκίνου των όρχεων και η συνειδητοποίηση πως δεν υπήρχε η κατάλληλη ενημέρωση για πρόληψη στους άντρες, όπως υπάρχει στις γυναίκες με ανάλογες περιπτώσεις καρκίνου (μαστού, τραχήλου κ.λπ.)», μου εξηγεί.

«Είμαστε μια παρέα που μέχρι στιγμής είναι γνωστή ως “Ο Κωνσταντίνος, ο Θανάσης, ο Αντώνης” και ευελπιστούμε να μεγαλώσει, αφού ήδη αρκετοί συνάνθρωποί μας, απ’ όλη την Ελλάδα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και συζητάμε επώνυμα, ανώνυμα, αθόρυβα, σεβόμενοι τα “θέλω” του καθενός για το πώς θέλει να προσφέρει και να βοηθήσει στην προσπάθειά μας».

«Ο καρκίνος των όρχεων προσβάλλει άντρες από 10-11 ετών έως και 40. Μάλιστα, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, κάτι που είναι αρκετά ανησυχητικό, όταν η πρόληψη και η ενημέρωση είναι μηδαμινές.

Υπάρχουν γονείς που αγνοούν την ύπαρξή του, δεν γνωρίζουν καν το πόσο ψυχοφθόρα είναι η διαδικασία αν δεν υπάρχει γρήγορη διάγνωση με υπέρηχο, εξετάσεις ή ψηλάφηση/αυτοεξέταση και κυρίως, το πιο σημαντικό για εμάς, δεν ξέρουν πως ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου, εάν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να ιαθεί σε ποσοστό 95%. Οι άντρες από μικρή ηλικία οφείλουν να εξερευνούν το σώμα τους και να το εξετάζουν. Όμωε αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό στο αρσενικό φύλο».

«Γνωστοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να αναπτυχθεί καρκίνος στον όρχι είναι η φυλή, το οικογενειακό ιστορικό και η κληρονομικότητα, η μη φυσιολογική κάθοδος των όρχεων (κρυψορχία), η υπογονιμότητα, η λοίμωξη από AIDS. Η διάγνωση του καρκίνου των όρχεων γίνεται με κλινική ιατρική εξέταση/ψηλάφηση, με υπερηχογράφημα όρχεων, με εξετάσεις αίματος», εξηγεί ο υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας χειρουργός ουρολόγος Αθανάσιος Καραθανάσης. «Θα πρέπει να γνωρίζουν οι άντρες ότι η αφαίρεση του ενός όρχεως και εφόσον ο άλλος είναι φυσιολογικός δεν επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή, τη στυτική λειτουργία ή τη γονιμότητα», τονίζει.

«Τα οφέλη στη συμμετοχή στον σύλλογο θα είναι πολλαπλά. Η πρόληψη σώζει ζωές και αυτό δεν είναι απλώς ένα μότο ή ένα σύνθημα, είναι το βασικότερο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε. Μαζί μπορούμε να σώσουμε ακόμη περισσότερες, με ενημέρωση και συνεργασία με τους γιατρούς.

Μπορούμε να βρούμε λύσεις, να είμαστε μια πραγματική “γροθιά” σε δύσκολες στιγμές και να απολαμβάνουμε με αλληλεγγύη τις όμορφες στιγμές που η ζωή μας προσφέρει», καταλήγει ο Θάνος.

Αν θέλετε να συμβάλλετε σε αυτήν την προσπάθεια, να ενημερωθείτε, είτε να συνδράμετε με το επιστημονικό σας έργο στην ενημέρωση των μελών, μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας στο: syllogos.cancer.orxeos@gmail.com
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Storyteller
Storyteller

Η Λώρα Αργυροπούλου ασχολείται με την επικοινωνία και το στρατηγικό μάρκετινγκ με ειδίκευση στον τουρισμό και τα events. Μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού κάνει αυτό που της αρέσει περισσότερο: να συναντάει ανθρώπους ή να κάνει τους ανθρώπους να συναντιούνται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+