Ασαφή τα Αίτια του Μπλακάουτ στην Ισπανία

μπλακαουτ στην Ισπανία

Σχεδόν ένα 24ωρο μετά το πρωτοφανές μπλακάουτ που σημειώθηκε στην Ισπανία -και επηρέασε μέρος της Πορτογαλίας, της Ανδόρας στη Γαλλία, ακόμη και απομακρυσμένες περιοχές της Γροιλανδίας-, τα αίτια παραμένουν ασαφή και οι απόψεις… διίστανται!

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sánchez, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι «καμία θεωρία δεν έχει αποκλειστεί» και επισήμανε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει ξανά μια τέτοια κατάρρευση του ισπανικού δικτύου. Ο Πορτογάλος ομόλογός του Luís Montenegro, παρότι δεν αναφέρθηκε στους λόγους του μπλακάουτ, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «καμία ένδειξη» για επίθεση στον κυβερνοχώρο.

Από την πλευρά του, ο ισπανικός διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας REE Eduardo Prieto, στην πρώτη επίσημη αξιολόγηση για τα αίτια, ανακοίνωσε σήμερα ότι αποκλείει την κυβερνοεπίθεση ως αιτία της γενικής διακοπής ρεύματος και δήλωσε ότι το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας επλήγη από αιφνίδια μείωση της παραγωγής ενέργειας στη νοτιοδυτική Ισπανία, η οποία προκάλεσε αστάθεια στο σύστημα, που με τη σειρά της οδήγησε στην αποσύνδεσή του από το γαλλικό δίκτυο.

Ο πάροχος δικτύου REN της Πορτογαλίας απέδωσε το «Cero Energetico» -όπως βαφτίστηκε η αιφνίδια και μαζική διακοπή της ηλεκτροδότησης- στις ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, αποδίδοντάς το, πιο συγκεκριμένα, σε ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο, γνωστό με την ονομασία «επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση», το οποίο συνδέεται με τη δημιουργία δονήσεων στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας λόγω αλληλεπίδρασης με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και κυρίως τις αλλαγές της θερμοκρασίας, της πίεσης και της αιολικής δραστηριότητας.

Ο ισπανικός φορέας εκμετάλλευσης ηλεκτρικού δικτύου REE -όπως και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός- απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης, ενώ ανέφερε ότι εντόπισε δύο περιστατικά απώλειας παραγωγής ενέργειας, πιθανώς από ηλιακούς σταθμούς, στη νοτιοδυτική Ισπανία, τα οποία προκάλεσαν αστάθεια στο ηλεκτρικό σύστημα και οδήγησαν σε διακοπή της διασύνδεσής του με τη Γαλλία.

Αιολική και Ηλιακή Ενέργεια

Αξιοσημείωτο θεωρείται το στοιχείο ότι, σύμφωνα με τη Red Electrica, περισσότερο από το 75% της ενέργειας που κατανάλωνε η Ισπανία κατά τη στιγμή της διακοπής προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές. Η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ΑΠΕ στην Ευρώπη και η διακοπή ρεύματος πυροδότησε συζήτηση σχετικά με το εάν η αστάθεια της προσφοράς από την ηλιακή ή την αιολική ενέργεια έκανε τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειάς της πιο ευάλωτα.

Παράλληλα, η επενδυτική τράπεζα RBC κατηγόρησε την ισπανική κυβέρνηση ότι είναι υπερβολικά εφησυχασμένη όσον αφορά τις υποδομές σε ένα σύστημα που εξαρτάται από την ηλιακή ενέργεια με μικρή αποθήκευση σε μπαταρίες και δήλωσε ότι το οικονομικό κόστος της διακοπής ρεύματος θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 2,25 δισεκατομμυρίων ευρώ και 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ομαλοποίηση της Καθημερινότητας

Περίπου ένα 24ωρο μετά, ωστόσο, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στο 99% της ηπειρωτικής Ισπανίας, καθώς και στο σύνολο της Πορτογαλίας. Το μπλακάουτ σημειώθηκε όταν για 5 δευτερόλεπτα, στις 12:33 χθες το μεσημέρι (τοπική ώρα), 15 γιγαβάτ (GW) ηλεκτρικής παραγωγής εξαφανίστηκαν από το σύστημα της Ισπανίας, απώλεια που ισοδυναμούσε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλωνόταν εκείνη τη στιγμή στη χώρα και ήταν αρκετά για να προκαλέσουν κατάρρευση του συστήματος και πολύωρο χάος.

Η ισπανική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης Red Electrica ανακοίνωσε ότι σήμερα το πρωί ήταν σε θέση να καλύπτει το σύνολο σχεδόν των αναγκών σχετικά με τη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα, όμως η κυκλοφορία τρένων στη χώρα δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί πλήρως. Το δίκτυο του υπόγειου μετρό της Μαδρίτης ξανάρχισε να λειτουργεί στις 8:00 τοπική ώρα (9:00 ώρα Ελλάδας), με το 80% των δρομολογίων των τρένων να πραγματοποιούνται, ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης της υποδομής σιδηροδρόμων Adif, τα περισσότερα τρένα σε πανεθνικό επίπεδο δεν λειτουργούν.

Σε αυτές τις ώρες του πρωτοφανούς μπλακάουτ στις πρωτεύουσες των δύο χωρών, Μαδρίτη και Λισαβόνα, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, επικράτησε χάος. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πεζοί στα σπίτια τους διανύοντας πολλά χιλιόμετρα, εκατοντάδες πολίτες εγκλωβίστηκαν σε ασανσέρ και, μόνο στην ισπανική πρωτεύουσα, χρειάστηκαν 286 επιχειρήσεις για τη διάσωσή τους, ενώ στο κέντρο της Μαδρίτης κάτοικοι και τουρίστες συγκεντρώθηκαν έξω από ξενοδοχεία και τράπεζες που είχαν ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα χάρη σε γεννήτριες για να εκμεταλλευτούν το Wi-Fi. Ακόμη, χθες, σε πολλές περιοχές κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με 30.000 αστυνομικούς να προσφέρουν άμεση βοήθεια.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

H Κληρονομιά του Πάπα Φραγκίσκου

Μητροκτονία, το Αποτρόπαιο Έγκλημα

Μητροκτονία, το Αποτρόπαιο Έγκλημα

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+