Ασφαλιστική Αγορά και Κλιματική Αλλαγή | 23ο Reinsurance Meeting στην Ύδρα

H αθηΝΕΑ και ο υπογράφων, παρακολουθήσαμε τις εργασίες του 23ου «Reinsurance Meeting», που πραγματοποιήθηκε στην Ύδρα. Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει, απασχόλησε ασφαλιστές και αντασφαλιστές. Η ασφαλιστική αγορά αντιμετωπίζει εξαιτίας αυτού σημαντικές προκλήσεις.

Οι κίνδυνοι εντείνονται, επικρατεί αβεβαιότητα στις αγορές και οι ζημιές βαίνουν αυξανόμενες. Η συχνότητα και η σφοδρότητα των φυσικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και οι ξηρασίες, έχουν άμεσο και βαθύ αντίκτυπο στον ασφαλιστικό κλάδο, καθιστώντας αναγκαία την επανεκτίμηση της αξιολόγησης κινδύνων, των μοντέλων τιμολόγησης και των στρατηγικών κάλυψης.

Μία από τις κύριες ανησυχίες ασφαλιστών και αντασφαλιστών είναι ότι τα «γεγονότα» αυτά έχουν ως συνέπεια σημαντικές υλικές ζημιές, διακοπές στη λειτουργία επιχειρήσεων και τραυματισμούς ή απώλειες ζωής, οδηγώντας σε υψηλότερες ασφαλιστικές απαιτήσεις. Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους και να αναπροσαρμόζουν τα μεταβαλλόμενα προφίλ κινδύνου και ανάλογα να προσαρμόζουν τις πρακτικές τιμολόγησης και ανάληψης κινδύνων. Μαζί τους, σε παράλληλη τροχιά, και οι αντασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου.

Θα οδηγηθούν άραγε οι εταιρείες σε περαιτέρω διαχωρισμό των περιοχών, με βάση το προφίλ τους, την έκθεσή τους στα φυσικά φαινόμενα; Θα υπάρχει ένα κόστος ασφάλειας ενός σπιτιού ή μιας περιοχής υψηλού κινδύνου που δεν θα μπορεί να καλυφθεί; Μήπως τα κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών πρέπει να διεισδύσουν ακόμα περισσότερο στις αγορές και στις επενδύσεις και μάλιστα στις πράσινες επενδύσεις;

Παρακολουθώντας τους ομιλητές, αλλά και αργότερα στα «πηγαδάκια», οι συζητήσεις περιστρέφονταν γύρω από τον τρόπο με τον οποίο η ασφαλιστική αγορά θα μεταβληθεί και, κατά πάσα πιθανότητα, θα ωριμάσει περαιτέρω στην Ελλάδα, με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί βασικό λόγο για να ενταθεί η ιδιωτική ασφάλιση στη χώρα μας.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να διαχειριστούν πλήθος αβεβαιοτήτων και να αναπτύξουν ισχυρά μοντέλα κινδύνου που να ενσωματώνουν στους υπολογισμούς τους τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων καταστρώνονται διάφορες στρατηγικές.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η επένδυση σε εξελιγμένες τεχνολογίες συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, μέσω και της ψηφιοποίησης, για τη βελτίωση της εκτίμησης του κινδύνου και της ακρίβειας της τιμολόγησης. Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή προηγμένων αναλογιστικών μοντέλων, εξαιρετικά ακριβές risk management και φυσικά… αντασφάλιση. Η επένδυσή τους σε ανθρώπους και τεχνολογία παράγει αξία.

Ακόμα, οι εταιρείες ευνοούν τη συνεργασία των επιστημόνων με τους φορείς χάραξης πολιτικής και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για να κατανοήσουν σε βάθος τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να αναπτύξουν βιώσιμες λύσεις. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει την ανταλλαγή δεδομένων, τη συμμετοχή σε πρωτοβουλίες για την κλιματική ανθεκτικότητα και τη συμμετοχή σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τον μετριασμό των κινδύνων.

Επιπλέον, οι ασφαλιστικές εταιρείες δίνουν κίνητρα και ανταμείβουν τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να μειώσουν την έκθεσή τους σε κινδύνους σχετιζόμενους με το κλίμα. Αυτό περιλαμβάνει την προσφορά εκπτώσεων ασφαλίστρων για την εφαρμογή μέτρων ανθεκτικότητας, όπως η εγκατάσταση υλικών ανώτερης ποιότητας, καλύτερα δομικά υλικά, αλλά και η υιοθέτηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Τέλος, δεν είναι λίγες οι ασφαλιστικές εταιρείες που αποεπενδύουν ενεργά από βιομηχανίες έντασης άνθρακα και επενδύουν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο πλαίσιο των ευρύτερων πρωτοβουλιών τους για τη βιωσιμότητα. Ευθυγραμμίζοντας τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια με πρακτικές φιλικές προς το κλίμα, οι ασφαλιστές στοχεύουν να συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας παράλληλα τη δική τους έκθεση σε κινδύνους σχετικούς με το κλίμα.

Ως γενικό συμπέρασμα, από το τόσο ενδιαφέρον αυτό «μίτινγκ» της Ύδρας, θα αναφέρω πως η συγκεκριμένη αγορά στην Ελλάδα κάνει προσεκτικά βήματα εξωστρέφειας με στόχο τόσο την εξέλιξη των προϊόντων και του κλάδου όσο και την προστασία του κλίματος και της ευμάρειας των ασφαλισμένων.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Άγρια Ζωή | Ανάγκη και Προτεραιότητα στη Μάχη για την Κλιματική Αλλαγή

48 Ώρες στη Βαρκελώνη | Τροφή για Σκέψη Γυρίζοντας στις Πόλεις μας

Έκθεση του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή: Μια «Ωρολογιακή Βόμβα» η Γη

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+