Με πρωτοβουλία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος πραγματοποιήθηκε Web Conference με θέμα “Ασφαλιστικός Κλάδος: Η Πρόκληση της Επόμενης Ημέρας”. Η διαδικτυακή συζήτηση επικεντρώθηκε στις αλλαγές και στις επιπτώσεις που επέφερε η κρίση του κορωνοϊού στην κοινωνία, στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, με τους συμμετέχοντες να επισημαίνουν τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει το επόμενο διάστημα η χώρα μας, μέσα στο παγκόσμιο πλαίσιο, αλλά και πιο συγκεκριμένα ο ασφαλιστικός κλάδος.
Τα πιο σημαντικά θέματα που τέθηκαν στο ψηφιακό “τραπέζι” του διαλόγου ήταν τα εξής:
- Φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς
- Στήριξη της ελληνικής οικονομίας από τον ασφαλιστικό κλάδο μέσω του ρόλου του ως ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής.
- Ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας πολιτείας και ασφαλιστικού κλάδου.
- Τα νέα δεδομένα στη λειτουργία του κλάδου και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.
Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου υπογράμμισε ότι η ασφαλιστική αγορά είναι παρούσα και παίζει σημαντικό ρόλο, καλύπτοντας τις ασφαλίσεις ζωής και την υγεία, αλλά και όσους κινδύνους συνδέονται με τη συνέχιση της επιχειρηματικότητας. Επισήμανε, όμως, την πιο σημαντική παράμετρο, τη βασική προϋπόθεση για όλα αυτά, να είναι κανείς ασφαλισμένος με τις απαραίτητες καλύψεις. Ακόμα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου το ποσοστό ασφάλισης είναι υψηλό και το νομοσχέδιο Pandemic Risk Insurance Act ρυθμίζει τη σχέση δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης.
Ζήτησε από την πολιτεία να μην ολιγωρήσει, αλλά να αυξήσει τα κίνητρα προς τους πολίτες για να ασφαλίζονται. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: “Ο Covid-19 ας είναι το έναυσμα για να δώσουμε επιτέλους στην ασφάλιση τη σημασία που της αναλογεί και ως κράτος και ως πολίτες, όπως συμβαίνει σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, στον οποίο ανήκουμε.” Τέλος, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη να κατανοήσει το κράτος τη δύναμη του ασφαλιστικού κλάδου. Όπως ανέφερε: “με 14 δισ. αποθεματικά, απορώ πώς δεν έχουμε καθίσει να δούμε πώς μπορεί να επενδυθεί μέρος των χρημάτων στην ελληνική οικονομία”.
Με τη σειρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανανέωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης για φορολογικά κίνητρα που θα ενισχύσουν την ιδιωτική ασφάλιση. Ακόμα, συμπλήρωσε ότι η πανδημία αποδεικνύει την ανάγκη καλλιέργειας της ασφαλιστικής συνείδησης στην Ελλάδα. Στην υπενθύμιση του προέδρου της ΕΑΕΕ για τις επενδυτικές δυνατότητες των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών, ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε αυτό το ρόλο και ανέφερε ότι “η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της ασφαλιστικής αγοράς για το καλό της ελληνικής οικονομίας”.
Ο βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας ανέφερε πως λόγω της πανδημίας ανοίγει ένα πεδίο στο οποίο θα μπορούσε να παίξει ρόλο η ιδιωτική ασφάλιση, με το κράτος να κρατάει το ρυθμιστικό ρόλο. Ανέφερε δε, ότι σε πιθανό νέο κύμα πανδημίας πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι και να δούμε τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει η ιδιωτική ασφάλιση στη διαχείρισή της, στο κομμάτι της υγείας.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρθηκε σε κάποια βασικά οικονομικά μεγέθη, στη μικρότερη απ’ όσο φαίνεται εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό και σημείωσε τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς από την τηλεργασία και την ψηφιοποίηση. Χαρακτήρισε τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως “πρωτοφανή μέσα στην πανδημία” και συμφώνησε με τον κ. Σαρρηγγεωργίου ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις με προτεραιότητα στο κεφαλαιοποιητικό σκέλος που μπορεί να προσφέρει η ασφαλιστική αγορά. Τέλος, τόνισε ότι είναι αναγκαία η διατήρηση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή και ο σχεδιασμός νέων ασφαλιστικών προϊόντων, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασφαλισμένων για μεγαλύτερες καλύψεις.
Στην ανάγκη να δοθούν φορολογικά κίνητρα για να ενισχυθεί η διείσδυση της ασφάλισης αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας πολιτείας και ασφαλιστικής αγοράς (ΣΔΙΤ) για θέματα όπως η κάλυψη των κινδύνων από φυσικές καταστροφές και η αστική ευθύνη για τη μόλυνση του περιβάλλοντος από επιχειρήσεις. Τέλος, διαμήνυσε το αίτημα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών για ισονομία, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας πιστοποίησής τους.
Ο Δημήτρης Γαβαλάκης, εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, τόνισε την ανάγκη να αναδειχθεί η αξιοπιστία του κλάδου, ενώ επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας όλων των μερών στην ασφαλιστική αγορά ώστε να δοθούν λύσεις σε θέματα που ανακύπτουν. Κοινός στόχος όλων είναι να ενισχυθεί η διείσδυση της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Γαβαλάκης.
Τη συζήτηση συντόνισε, με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα, ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου.