Baby Swimming: 8 Λόγοι για να Πούμε Το “Ναι”

Τα περισσότερα παιδιά, με το που βλέπουν μια πισίνα σε ρωτούν: “μπορώ να κάνω μια βουτιά;”. Στο μυαλό τους φαντάζει μια διασκεδαστική εμπειρία που αντανακλαστικά διεγείρει την αδρεναλίνη τους.  Το νερό τα ξετρελαίνει, χαρίζοντάς τους ευεξία. Στη σημερινή εποχή μάλιστα, παρατηρούμε ότι τα παιδιά έχουν κάνει άλματα στην κολύμβηση από τη βρεφική ηλικία ως και την εφηβεία, γεγονός αξιοθαύμαστο, συγκριτικά με προηγούμενες γενιές, για τις οποίες ήταν αδιανόητο ότι μωρά 6 μηνών θα επέπλεαν σε μια πισίνα. Ακόμη και σήμερα όμως, υπάρχουν γονείς που διστάζουν να ξεκινήσουν την εξοικείωση των παιδιών τους με το νερό από τόσο νωρίς. Μια σειρά από λόγοι λειτουργούν αποτρεπτικά, όπως ο φόβος των ιώσεων ή ακόμα και η καταλληλότητα του κολυμβητικού συλλόγου. Ως αντίδοτο, συγκεντρώσαμε 9 καλούς λόγους για να πούμε το “ναι” στο baby swimming.

1. Δέσιμο με τους γονείς
Η μοναδική εμπειρία του baby swimming βοηθά τους γονείς και τα μωρά να χαλαρώσουν και να εμπιστευτούν το νερό. Όταν τα παιδιά μου ήταν μωρά και έκαναν baby swimming, παρατηρούσα πόσο κάλο έκανε και σ’ έμενα. Η πισινά είναι ένας ελεύθερος χώρος χωρίς περιορισμούς, μπορείς λοιπόν να αφοσιωθείς ολοκληρωτικά στο μωρό σου, κάνοντας παιχνίδια μαζί του και έχοντας επαφή με το σώμα του. Είναι μια εικόνα που έχει αποτυπωθεί στο μυαλό μου ως μια στιγμή ευτυχίας.

2. Σχέση εμπιστοσύνης με τον εκπαιδευτή
Είναι δύσκολο να κερδίσεις την εμπιστοσύνη ενός παιδιού, πόσο μάλλον ενός μωρού, που δεν μιλάει ακόμη και δεν μπορεί λεκτικά να εκφράσει τα συναισθήματά του. Στο baby swimming τα μωρά αφήνονται στα χεριά ενός τρίτου προσώπου που δεν είναι ο γονιός, συνθήκη αρκετά δύσκολη γι’ αυτή την ηλικία. Παρόλα αυτά, μέσα από την εβδομαδιαία επαφή με τον εκπαιδευτή, που δεν κράτα πάνω από μίση ώρα, αναπόφευκτα χτίζεται μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του, διότι είναι αυτός που τα βοηθά να απελευθερωθούν ολοκληρωτικά μέσα στο νερό.

3. Ένα γρήγορο nap
Το σίγουρο είναι πως τα μωρά, ειδικά το πρώτο διάστημα μέχρι να συνηθίσουν την καινούργια τους δραστηριότητα, αποκοιμιούνται πολύ γρήγορα, αφού το νερό είναι ζεστό και χαλαρωτικό. Πολλές φορές, η ώρα της κολύμβησης συνοδεύεται και από μουσική – ένας συνδυασμός που συμβάλει θετικά στην ηρεμία του παιδιού.

4. Πρώτα βήματα
Μέσα από το baby swimming τα μωρά γυμνάζουν το σώμα τους και ξεπιάνονται από τις συνεχείς αγκαλιές ή την καθιστική στάση. Προετοιμάζονται καλύτερα για τα πρώτα τους βήματα, αποκτούν ισορροπία και βελτιώνουν τα αντανακλαστικά τους, αποκτώντας καλύτερο συγχρονισμό.

5. Αυτονομία από νωρίς
Στο baby swimming, αν και μπορούν να συμμετέχουν οι γονείς, τα παιδιά λειτουργούν ως ένα βαθμό αυτόνομα και ανακαλύπτουν νέα όρια, μαθαίνοντας από νωρίς πώς να φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους.

6. Σχέση φαγητού και baby-swimming
Αν το μωρό σας αρχίσει το κολύμπι στην ηλικία των 6 μηνών θα ανακαλύψετε κάτι μαγικό. Είναι η περίοδος που αντικαθιστούμε το γάλα με κάποια γεύματα αλεσμένων τροφών. Η άσκηση τους ανοίγει την όρεξη, έτσι είναι πιο εύκολο να τα ταΐσετε, αφού γλιτώνετε τη διαδικασία να τα πείσετε να φάνε κάτι καινούργιο. Καθώς περιμένουν με λαχτάρα να χορτάσουν την πείνα τους, δέχονται πιο ήρεμα νέες γεύσεις.

7. Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων
Η δραστηριότητα του baby swimming μας ανταμείβει και στο πεδίο της κοινωνικοποίησης, φέρνοντας συνομήλικα παιδάκια στον ίδιο χώρο όπου παρατηρούν, διασκεδάζουν και μαθαίνουν να μοιράζονται. Αντίστοιχα και οι γονείς διευρύνουν τις κοινωνικές τους σχέσεις.

8. Προετοιμασία για διακοπές
Είμαστε μια χώρα που βρέχεται από θάλασσα, έτσι είναι σημαντικό τα παιδιά μας να μάθουν από νωρίς κολύμπι. Οι κίνδυνοι της θάλασσας παραμονεύουν, νιώθω όμως πολύ τυχερή που το κολύμπι μπήκε τόσο νωρίς στη ζωή των παιδιών μου και τους έμαθε να είναι αυτόνομα, πειθαρχημένα, αλλά και να σέβονται το νερό. Μέσα από το βιωματικό παιχνίδι του baby swimming έθεσαν τις βάσεις για να γίνουν σωστοί κολυμβητές και να απολαμβάνουν τη θάλασσα με προσοχή, απολαμβάνοντας την ελευθερία τους. Φυσικά, ο γονιός λειτουργεί πάντα προστατευτικά όταν είναι αναγκαίο.

Στους συλλόγους που προσφέρουν μαθήματα baby swimming συμπεριλαμβάνονται:

  • Baby-Swimming Family Athletic Club Υδρία
  • Holmes Place Baby-Swimming
  • Sports Dais Center Baby-Swimming
  • Blue Swimming Center
  • Χελωνάκια
  • Panda στο Νερό
  • Aqua Experts

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
We Are Family
We Are Family

Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1977. Μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Ανήσυχη από πολύ μικρή, της άρεσαν η μουσική, τα γράμματα και ο αθλητισμός. Στα 18 σπούδασε αισθητική και αργότερα έγινε make-up artist δίπλα στον Αχιλλέα Χαρίτο. Αφού συνεργάστηκε πάνω από 15 χρόνια με διάφορες εταιρείες παραγωγής και διαφήμισης, τηλεοπτικά studios και wedding planners, ανακάλυψε πως θέλει να ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τα παιδιά. Παρακολούθησε "εκπαιδευτικό δράμα" στο εργαστήρι της Ξένιας Καλογεροπούλου στο Θέατρο Πόρτα και άρχισε να της δίνεται η έμπνευση για ιστορίες και παραμύθια που αφορούν ρόλους για παιδιά. Στη συνέχεια παρακολούθησε εργαστήρια ψυχολογίας γιατί την ενδιέφεραν οι διάφορες συμπεριφορές που διαμορφώνονται στους μικρούς μας φίλους, καθώς απέκτησε και η ίδια δύο γιους. Σήμερα σπουδάζει μονωδία-κλασσικό τραγούδι και ευελπιστεί να καταφέρει να πάρει το γρηγορότερο δυνατό το πτυχίο της. Συμμετέχει στο φωνητικό σύνολο "Eclipsis" και περνάει όμορφες εμπειρίες στη διάρκεια των προβών.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+