H ανθρώπινη πρόοδος είναι περίεργο πράγμα. Χρειάστηκαν λιγότερα από 40 χρόνια για να πατήσει ο άνθρωπος στο φεγγάρι. Ωστόσο, στο μέτωπο της έμφυλης ισότητας η ανθρωπότητα φαίνεται να δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο να βρει τη λύση. Σύμφωνα με την τελευταία Παγκόσμια Έκθεση για το Χάσμα Μεταξύ των Δύο Φύλων, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 132 χρόνια μέχρι αυτό να απαλειφθεί. Μάλιστα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν σε αυτόν τον τομέα τη μικρότερη πρόοδο.
Οι γυναίκες αποτελούν το μισό εργατικό δυναμικό παγκοσμίως και την πλειονότητα στους απόφοιτους κολεγίων και πανεπιστημίων. Παρ’ όλα αυτά, υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό σε θέσεις λήψης οικονομικών αποφάσεων, ιδίως δε στα ανώτερα κλιμάκια, όπως σε διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών, κατέχοντας μόνο το ένα τέταρτο περίπου των ηγετικών ρόλων.
Τα Εμπόδια των Προκαταλήψεων
Έχουν, πράγματι, οι άνδρες διαφορετικό «στιλ» ηγεσίας από τις γυναίκες το οποίο τους καθιστά πιο ικανούς στη λήψη αποφάσεων; Οι προκαταλήψεις λόγω φύλου δημιουργούν εμπόδια για τις γυναίκες στο ανταγωνιστικό περιβάλλον των επιχειρήσεων. Εμπόδια που αντικατοπτρίζονται σε αντιλήψεις όπως ότι η διοίκηση είναι αποκλειστικά ένας ανδρικός ρόλος. Ή που περικλείουν στερεότυπα σε βάρος των γυναικών τα οποία αφορούν την πρόσληψη και την προαγωγή στα κατά παράδοση ανδροκρατούμενα εταιρικά περιβάλλοντα. Ή, ακόμη, την πεποίθηση ότι η έλλειψη γυναικείων ταλέντων στις διοικητικές ομάδες οφείλεται στις «διαφορετικές επιλογές» που τείνουν να κάνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.
Έχουν, πράγματι, οι άνδρες διαφορετικό «στιλ» ηγεσίας από τις γυναίκες το οποίο τους καθιστά πιο ικανούς στη λήψη αποφάσεων;
Πρόκειται όμως, πράγματι, για διαφορετικές φιλοδοξίες και επιλογές σταδιοδρομίας; Ή μήπως αντιμετωπίζουμε ένα συστημικό πρόβλημα που διαπερνά ολόκληρη την κοινωνία;
Τα Εγκαίνια του the Boardroom στην Αθήνα
Το Σαββατο 1 Οκτωβρίου, το the Boardroom εγκαινίασε τη λειτουργία του στην Αθήνα με μία μοναδική αποστολή: να πετύχει την ισότητα στα ελληνικά διοικητικά συμβούλια, αποδεικνύοντας ότι οι γυναίκες δεν υστερούν σε ό,τι αφορά τις απαραίτητες δεξιότητες ή το αναγκαίο ταλέντο για να διοικήσουν. Είναι παρούσες και είναι έτοιμες να ηγηθούν.
Η ιστορία του the Boardroom ξεκινάει από την Ελβετία. Πριν από έναν χρόνο, το 2021, η ιδρύτρια του οργανισμού Ντιάνα Μαρκάκη δημιούργησε το the Boardroom στη Ζυρίχη, με όραμα να τεθούν τα θεμέλια μιας εταιρικής κουλτούρας κατά την οποία οι γυναίκες όχι μόνο θα έχουν ίσες ευκαιρίες να διεκδικήσουν μια θέση στο όργανο-πυρήνα λήψης αποφάσεων των εταιρειών, αλλά θα μπορούν να παραμείνουν σε αυτήν τη θέση.
«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που το the Boardroom άνοιξε τις πόρτες του στην Αθήνα. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλές έμπειρες γυναίκες-στελέχη, με αξιοσημείωτη πορεία και επιτεύγματα στην επαγγελματική τους ζωή, που στερούνται όμως ευκαιριών και, συγκεκριμένα, ενδυνάμωσης».
Έναν χρόνο μετά, ο οργανισμός αριθμεί πάνω από 200 μέλη, όλες γυναίκες-ηγέτιδες από 23 διαφορετικές χώρες και 58 συνολικά εταιρείες. Επεκτείνεται δε στην Ελλάδα και, στη συνέχεια, σε πολλές άλλες πόλεις της Ευρώπης αλλά και του κόσμου, αυξάνοντας τον αντίκτυπο του έργου του.
«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που το the Boardroom άνοιξε τις πόρτες του στην Αθήνα. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλές έμπειρες γυναίκες-στελέχη, με αξιοσημείωτη πορεία και επιτεύγματα στην επαγγελματική τους ζωή, που στερούνται όμως ευκαιριών και, συγκεκριμένα, ενδυνάμωσης. Δημιουργούμε μια κοινότητα με σκοπό να εξελιχθεί ο ρόλος της γυναίκας ώστε να μπορεί να διεκδικεί ίσες ευκαιρίες στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών, ακόμα και εν έτει 2022», αναφέρει η ιδρύτρια του the Boardroom, Ντιάνα Μαρκάκη.
Ένα Διεθνές Club Καταξιωμένων Επαγγελματιών
Το the Boardroom αποτελεί ένα διεθνές club καταξιωμένων γυναικών-επαγγελματιών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις επιρροής στην Ελλάδα. Ο κύριος στόχος του είναι να προετοιμάσει αυτά τα στελέχη να κάνουν αποφασιστικά επαγγελματικά βήματα και να διακριθούν στον τομέα εξειδίκευσής τους, ανοίγοντας τον δρόμο προς μια κουλτούρα συμπερίληψης και διαφορετικότητας στον κόσμο των επιχειρήσεων. Πώς επιδιώκει να το πετύχει αυτό;
Το the Boardroom αποτελεί ένα διεθνές club καταξιωμένων γυναικών-επαγγελματιών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις επιρροής στην Ελλάδα.
Το the Boardroom έχει αναπτύξει μια ολιστική προσέγγιση σχετικά με την ετοιμότητα των διοικητικών συμβουλίων, βασισμένη σε 4 πυλώνες (Board Education, Inner Circle Program, Strategic Networking και Inspiration).
Πιο συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός παρέχει στα μέλη του: (1) υψηλής ποιότητας εκπαίδευση για τα διοικητικά συμβούλια, η οποία παρέχεται από αναγνωρισμένους διεθνώς εμπειρογνώμονες σε θέματα διοικητικών συμβουλίων, (2) ανάπτυξη ηγεσίας και εκμάθηση από ομότιμους μέσω ομαδικών σεμιναρίων, (3) πρόσβαση στους κορυφαίους φορείς λήψης αποφάσεων στη χώρα, και (4) έμπνευση μέσω αποκλειστικών εκδηλώσεων με γυναίκες-πρότυπα (role models) από όλο τον κόσμο, καθώς «δεν μπορούμε να γίνουμε αυτό που δεν βλέπουμε». Όλα αυτά πραγματοποιούνται σε αποκλειστική για τα μέλη τοποθεσία, το υπερσύγχρονο Private Clubhouse, απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Το Υπερσύγχρονο Clubhouse
Το Clubhouse αποτελεί την καρδιά του the Boardroom και εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες των μελών σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, αλλά και την αναψυχή τους. Στις εγκαταστάσεις του, με τα παλιά έπιπλα που θυμίζουν παλιά Αθήνα, έχει προβλεφθεί χώρος για τα σεμινάρια και τις εκπαιδεύσεις σε ροτόντες, coffee station και μπαρ, για αλληλεπίδραση, δικτύωση ή ακόμη και ελαφρές συζητήσεις. Ακόμη, διαθέτει χώρο με βιβλιοθήκες και καναπέδες, για εργασία, συγκέντρωση και ανάγνωση.
Πέρα από την ολιστική one-stop-shop προσέγγιση που υιοθετεί και το καθιστά πρωτοπόρο, αυτό που το ξεχωρίζει από κάθε άλλη παρόμοια πρωτοβουλία είναι η αναγνώριση ότι το ταξίδι για την έμφυλη ισότητα δεν μπορεί να έχει μόνο γυναίκες συνοδοιπόρους. Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζονται και άνδρες υποστηρικτές (male supporters), οι οποίοι και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δράσης του οργανισμού.
Σκοπός με Αντίκτυπο
Περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια σημαίνει πιο ανθεκτικές και καινοτόμες εταιρείες, αλλά και ριζική αλλαγή των συστημικών δομών στο εργασιακό περιβάλλον. Μεγαλύτερη πολυμορφία στα διοικητικά συμβούλια σημαίνει πολυφωνία, βελτίωση της λήψης αποφάσεων και των εταιρικών αποδόσεων.
Μόνο με την ισότητα των γυναικών στις κορυφαίες ηγετικές θέσεις μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς αποκλεισμούς. Μόνο με την ίση εκπροσώπηση των γυναικών μπορούμε να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με το τι μπορούν να επιτύχουν οι γυναίκες ως καθοριστικοί φορείς αλλαγής, ποικιλομορφίας και ανάληψης ευθυνών.
Όντας ένα διεθνές δίκτυο γυναικών-προτύπων, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί πηγή έμπνευσης ώστε περισσότερα κορίτσια και γυναίκες να κυνηγήσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους, εξουδετερώνοντας αβάσιμες κοινωνικές προκαταλήψεις γύρω από τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η ιδρύτρια του the Boardroom, «για να πετύχουμε την αλλαγή χρειαζόμαστε πρότυπα (role models) που θα μας καθοδηγήσουν από την κορυφή». Αυτή, ακριβώς, είναι η νοοτροπία που διέπει όλο το φάσμα της δραστηριότητας του the Boardroom: όντας ένα διεθνές δίκτυο γυναικών-προτύπων, η πρωτοβουλία αποτελεί πηγή έμπνευσης ώστε περισσότερα κορίτσια και γυναίκες να κυνηγήσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους, εξουδετερώνοντας αβάσιμες κοινωνικές προκαταλήψεις γύρω από τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Χτίζοντας με αυτόν τον τρόπο παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν. Because together, we are powerful!
Αντί Επιλόγου
Εκατόν τριάντα δύο χρόνια για να καλυφθεί το οικονομικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι ένα χρονοδιάγραμμα που δεν χρειάζεται να αποδεχτούμε. Μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό. Ο Martin Luther King Jr είπε κάποτε ότι «η ανθρώπινη πρόοδος δεν είναι ούτε αυτόματη ούτε αναπόφευκτη – απαιτεί τις ακούραστες προσπάθειες και το παθιασμένο ενδιαφέρον αφοσιωμένων ατόμων». Ατόμων σαν εσένα.
***
Μπορείτε να ακολουθήσετε το the Boardroom στο LinkedIn.
Ακόμη, μπορείτε να κάνετε αίτηση να γίνετε μέλος, πατώντας εδώ. Το the Boardroom δέχεται μέλη μόνο κατόπιν πρόσκλησης ή υποψηφιότητας, οι οποίες εξετάζονται προσεκτικά από ανεξάρτητο Admissions Committee, το οποίο ελέγχει ότι πληρούνται τα κριτήρια επαγγελματικής εμπειρίας, καθώς και ποικιλομορφίας δεξιοτήτων, τεχνογνωσίας και κλαδικής εξειδίκευσης των μελών.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Women Act: Οι Γυναίκες στο Επίκεντρο της Οικονομίας
The Boardroom: Ένας Ενάρετος Κύκλος διά Χειρός Ντιάνας Μαρκάκη