Women Act: Οι Γυναίκες στο Επίκεντρο της Οικονομίας

women act

Με θέμα τις γυναίκες στο επίκεντρο της οικονομίας, η Women Act διοργάνωσε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Περιστερίου, την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου.

Μεταξύ των ομιλητριών και των ομιλητών ήταν η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ Νίκη Δανδόλου, η αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζέφη Δημαδάμα, η οικονομολόγος και εκδότρια της αθηΝΕΑς Μαριάννα Σκυλακάκη, η Νατάσσα Μαρτσέκη, μέλος ΔΣ στα Ελληνικά Πετρέλαια, και ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού. Την εκδήλωση συντόνισε η συνιδρύτρια της οργάνωσης Μαίη Ζαννή.

Στην τοποθέτησή της η κ. Συρεγγέλα τόνισε ότι «η οικονομική ανάπτυξη και η ισότητα των φύλων πάνε χέρι-χέρι». Υποστήριξε ότι για τον λόγο αυτό «επενδύουμε συνεχώς στην οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών και στην υποστήριξη της γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας ευκαιρίες που μπορούν να ξεκλειδώσουν περαιτέρω τις δυνατότητες των γυναικών, να άρουν τα εμπόδια και να οδηγήσουν την οικονομία προς μια ταχεία, χωρίς αποκλεισμούς, και βιώσιμη ανάπτυξη».

Η Women Act δραστηριοποιείται στον χώρο της κοινωνίας των πολιτών και στόχος της οργάνωσης είναι να υποστηρίξει τις γυναίκες να συμμετέχουν ενεργά στη δημόσια σφαίρα και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Στη συνέχεια, η κ. Δανδόλου υπογράμμισε ότι «δεν αναλύουμε πια αν και πόσο συνεισφέρουν οι γυναίκες στην οικονομική ανάπτυξη ή την κοινωνική ευημερία μιας χώρας, είναι αυταπόδεικτο. Σήμερα δίνουμε έμφαση στο να σχεδιάσουμε πραγματικές δράσεις, πάνω σε συγκροτημένες ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές, με διάλογο σε όλα τα επίπεδα. Δράσεις εφαρμόσιμες, που υποστηρίζουν τη γυναίκα, στην εργασία της, στο σπίτι, στο κοινωνικό της περιβάλλον. Με πρωτοβουλίες από εμπνευσμένες γυναίκες, όπως της Women Act, είμαστε όλες και όλοι μαζί».

Στο ίδιο μήκος κύματος η κ. Δημαδάμα υπενθύμισε πόσο σημαντικό και απαραίτητο είναι να επενδύσουμε στις γυναίκες, «στο ταλέντο τους, στη διαφορετική ματιά τους και να δώσουμε κίνητρα, π.χ. φορολογικά, για περισσότερες γυναίκες και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ενώ τόνισε πως «η απλήρωτη και η μαύρη εργασία πρέπει να τελειώσει σήμερα για τις γυναίκες που τελικά βυθίζονται στη φτώχεια».

Η κ. Σκυλακάκη υπογράμμισε ότι «μιλώντας για τις γυναίκες και την οικονομία, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που παίζει στην εξίσωση ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός: το σύνολο των γνώσεων, δεξιοτήτων, πεποιθήσεων και συμπεριφορών μας σε σχέση με τα χρήματα και το πώς τα διαχειριζόμαστε. Η χρηματοοικονομική ενδυνάμωση είναι μια πολύτιμη παράμετρος για την επίτευξη της έμφυλης ισότητας, αλλά και την εξασφάλιση της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία με ισότιμο τρόπο».

Η κ. Μαρτσέκη υποστήριξε πως οι «ενδυναμωμένες γυναίκες μέσα από ισότιμους ρόλους οδηγούν τις οικονομίες αλλά και τις κοινωνίες σε υγιή μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης».

Τέλος, ο κ. Πατέλης, στην παρέμβασή του, ανέφερε ότι «δεν θα φτάσουμε στην επιθυμητή ανάπτυξη στην Ελλάδα χωρίς την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας». Τόνισε, επίσης, ότι «η συμπερίληψη βοηθάει και στη λήψη αποφάσεων. Όταν προσθέσεις και τα δύο φύλα –σε επιτροπές, σε συμβούλια, στις αποφάσεις– η σύνθεση οδηγεί σε μία καλύτερη και πιο στέρεη απόφαση». Κλείνοντας, ο κ. Πατέλης απευθύνθηκε στο ακροατήριο: «Είμαστε όλοι μαζί, μια ομάδα, που έχει δύναμη. Μαζί μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή».

Η Women Act δραστηριοποιείται στον χώρο της κοινωνίας των πολιτών και στόχος της οργάνωσης είναι να υποστηρίξει τις γυναίκες να συμμετέχουν ενεργά στη δημόσια σφαίρα και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η πολυποίκιλη δράση της εδραιώνεται στο τρίπτυχο δικτύωση, εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση. Εκτός από την Αθήνα, η οργάνωση έχει ιδρύσει hubs σε πολλές πόλεις της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα, η Θήβα, η Πάτρα, η Κεφαλονιά και η Ρόδος.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

«Μαθήματα Οικονομίας»: Για τη Χρηματοοικονομική Ανθεκτικότητα των Γυναικών

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός: Η Γνώση Είναι Χρήμα

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+