#BraveNewNetworks: Το Μέλλον της Ενέργειας είναι Πράσινο

Το #BraveNewGreece έρχεται να εξερευνήσει τη ραχοκοκαλιά του ενεργειακού μας συστήματος, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ρίχνοντας φως στο μέλλον με το επεισόδιο #BraveNewNetworks.

«Το μέλλον της ενέργειας είναι πράσινο». Αυτή η φράση του Σταύρου Παπαθανασίου, Καθηγητή στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δίνει το στίγμα για την επόμενη μέρα, την ολοκλήρωση της φάσης μετάβασης στην οποία βρισκόμαστε παγκοσμίως και το πέρασμα στη νέα σελίδα του κεφαλαίου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σταύρος Παπαθανασίου | Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών

Σταύρος Παπαθανασίου | Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών

Όπως εξηγεί ο Αρθούρος Ζερβός, Ομότιμος Καθηγητής, ΕΜΠ & Πρόεδρος, REN 21: «Πάμε από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ήδη στη χώρα μας σχεδόν η μισή ενέργεια παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Η προοπτική είναι ότι αυτό θα φτάσει μέχρι τα μέσα του αιώνα εξ ολοκλήρου στην ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές».

Αρθούρος Ζερβός, Ομότιμος Καθηγητής, ΕΜΠ & Πρόεδρος, REN 21

Αρθούρος Ζερβός | Ομότιμος Καθηγητής, ΕΜΠ & Πρόεδρος, REN 21

Ποιες είναι, όμως, οι αλλαγές που θα επιφέρει η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια; Γιατί η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ενισχύει τον ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου; Γιατί είναι μονόδρομος το αποκεντρωμένο μοντέλο παραγωγής και τι σημαίνει «ενεργειακό ίντερνετ»; Πώς η τεχνολογία διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο προκειμένου τα δίκτυα να καταστούν «έξυπνα», αλλά και για να κερδίσουμε το στοίχημα της αποθήκευσης ενέργειας; Γιατί η διασύνδεση των ελληνικών νησιών αποτελεί καινοτομία με παγκόσμια εμβέλεια και ποια είναι η θέση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο νέο ενεργειακό τοπίο; Αυτά τα ερωτήματα διερευνά και σε αυτά αποπειράται να απαντήσει το νέο επεισόδιο #BraveNewNetworks.

Ενεργειακές Ανάγκες και Ανανεώσιμες Πηγές: η Σημασία των Δικτύων

Στη μεγάλη πρόκληση της κάλυψης των ενεργειακών μας αναγκών αμιγώς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κομβικό ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν τα ηλεκτρικά δίκτυα, τα οποία θα εξασφαλίσουν πως η ενέργεια που θα παραχθεί θα διοχετευθεί καταλλήλως ώστε να καλύψει τις δεδομένες ανάγκες.

Ο Ιωάννης Μάργαρης, Αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ, τονίζει πως από το 2019 και μετά έχει δοθεί σήμα προς την κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης και έτσι προκύπτει η ανάγκη για νέες γραμμές μεταφοράς ενέργειας.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δόθηκε ένα σήμα ότι θα πάμε γρήγορα στην ενεργειακή μετάβαση με το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων το 2019. Αυτό μεταφράστηκε πάρα πολύ γρήγορα σε ένα εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές, όχι μόνο εντός Ελλάδος αλλά και εκτός Ελλάδος, να αναπτύξουν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εμείς αναπτύσσουμε νέες γραμμές μεταφοράς με ένα ρυθμό που θα μας επιτρέψει μέχρι το 2030 να έχουμε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να συνδέσουμε περίπου 28 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είτε αιολικά είτε φωτοβολταϊκά».

Ιωάννης Μάργαρης, Αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ

Ιωάννης Μάργαρης | Αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ

Η Διασύνδεση Μεταξύ Χωρών και Νησιών

Ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΔΜΗΕ αναδεικνύει την αναγκαιότητα πύκνωσης των δικτύων μεταξύ των χωρών, προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματικά η ενεργειακή μετάβαση.

«Πρέπει να γίνουν πιο πυκνά τα δίκτυα μέσα σε κάθε χώρα, αλλά πρέπει να γίνει πιο πυκνό και το δίκτυο που συνδέει την καθεμία χώρα με την άλλη, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της λειτουργίας του ενεργειακού συστήματος, το οποίο θα είναι πια ένα πράσινο ενεργειακό σύστημα».

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι νησιωτική χώρα, η Ελένη Ζαρίκου, Διευθύντρια Οικονομικών & Λογιστικών Υπηρεσιών του ΑΔΜΗΕ, εξηγεί στο επεισόδιο πόσο σημαντική είναι η ηλεκτρική διασύνδεση του Αιγαίου και ποια είναι τα ευρύτερα οφέλη που έχει κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά.

Μανούσος Μανουσάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΔΜΗΕ #BraveNewNetworks

Μάνος Μανουσάκης | Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΔΜΗΕ

«Οι νησιωτικές διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την ενεργειακή ανάταξη της χώρας. Ωφελούνται κατ’ αρχάς οι κάτοικοι των νησιών. Γιατί λύνεται οριστικά το χρονίζον πρόβλημα της ενεργειακής επισφάλειάς τους. Αναβαθμίζεται η ηλεκτροδότηση των νησιών και φαινόμενα που προκαλούσαν καταστροφές στο παρελθόν, όπως οι συχνές διακοπές ρεύματος και βυθίσεις τάσης, πλέον θα είναι παρελθόν. Mε το πέρας των διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ στο τέλος της δεκαετίας, οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά εκατοντάδες χιλιάδες τόνους. Αυτό φυσικά συμβάλλει και στην επίτευξη των εθνικών μας στόχων για περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα».

Το Ζήτημα της Αποθήκευσης της Ενέργειας

Η αποθήκευση της ενέργειας αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της εξίσωσης, ενώ πιθανές είναι και εξελίξεις στην τεχνολογία τα επόμενα χρόνια που θα αλλάξουν τα δεδομένα σε αυτό το πεδίο.

Ο Ιωάννης Μάργαρης, Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, επισημαίνει πως η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι αξιοσημείωτη. «Η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας γενικά, διεθνώς, βρίσκεται ακόμα σε μια πρώτη φάση ανάπτυξης. Δεν έχει γενικευθεί η χρήση της. Δεν έχουν βρεθεί οριστικά οι λύσεις εκείνες οι τεχνολογικές οι οποίες θα μας προσφέρουν ασφάλεια σε βάθος δεκαετιών. Είμαστε σε μια φάση που ακόμα παραμένει σε ένα βαθμό σχετικά ακριβή. Παρ’ όλα αυτά, η τεχνολογία εξελίσσεται πάρα πολύ γρήγορα. Η βασική λογική της αποθήκευσης είναι ότι το μεσημέρι έχουμε όλα τα φωτοβολταϊκά στη χώρα να παράγουν ταυτόχρονα και εκεί προκύπτει η ανάγκη ότι δεν τη χρειαζόμαστε αυτή την ενέργεια. Αποθηκεύεις την ενέργεια εκείνες τις ώρες και το βράδυ με το που δύει ο ήλιος αρχίζεις και δίνεις αυτή την ενέργεια σταδιακά στο σύστημα».

#Μαριάννα Σκυλακάκη | CEO Founder αθηΝΕΑ #BraveNewNetworks

Μαριάννα Σκυλακάκη | Founder & CEO αθηΝΕΑ

Η Πράσινη Μετάβαση ως Ευκαιρία

Η πράσινη μετάβαση πρέπει να ιδωθεί και ως μια καθοριστικής σημασίας ευκαιρία για την παγκόσμια οικονομία, τη στιγμή που εκείνη αγωνίζεται να αποδεσμευτεί από τη χρήση λιγνίτη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μάνος Μανουσάκης: «Η πράσινη μετάβαση αποτελεί μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Ευκαιρία οικονομική να προσελκύσει επενδύσεις, αλλά ευκαιρία για να αλλάξει και η θέση της στη γεωπολιτική ιεραρχία. Είναι κρίσιμο για την παγκόσμια κοινότητα πώς θα βρεθεί η ισορροπία έτσι ώστε πραγματικά να μπορέσει να γίνει η μετάβαση στον χρόνο που απαιτείται. Γιατί ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος. Οι στόχοι έχουν τεθεί».

«Η πράσινη μετάβαση αποτελεί μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Ευκαιρία οικονομική να προσελκύσει επενδύσεις, αλλά ευκαιρία για να αλλάξει και η θέση της στη γεωπολιτική ιεραρχία.

Είναι κρίσιμο για την παγκόσμια κοινότητα πώς θα βρεθεί η ισορροπία έτσι ώστε πραγματικά να μπορέσει να γίνει η μετάβαση στον χρόνο που απαιτείται. Γιατί ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος. Οι στόχοι έχουν τεθεί».

#BraveNewGreece: Μία εκπομπή για το μέλλον… σήμερα!

Το #BraveNewGreece είναι μια τηλεοπτική σειρά για την Ελλάδα που έρχεται. Ένα docuseries για ένα μέλλον όπου άνθρωπος, φύση και τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά.

Τα 16 25λεπτα explainers της πρώτης σεζόν, σε παραγωγή αθηΝΕΑς και ελc productions, αποτελούν μια βιβλιοθήκη γνώσης για να καταλάβουμε καλύτερα τι μας περιμένει. Πλούσια, γρήγορα και καλειδοσκοπικά, με ξεναγό τη Μαριάννα Σκυλακάκη, δίνουν βήμα σε κορυφαίους ειδικούς, επιστήμονες, thought-leaders και innovators, οι οποίοι μιλούν για τις νέες τάσεις που θα διαμορφώσουν το αύριο.

Γιατί το μέλλον δεν είναι εκεί μόνο για να μας προβληματίζει. Είναι εκεί για να μας προκαλεί ενθουσιασμό. Να μας κάνει να ονειρευόμαστε νέα όρια για το τι είναι εφικτό. Για το πώς θα κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας. Αρκεί να το καταλάβουμε καλύτερα. Αρκεί να δούμε πώς θα προκύψει, μέσα από τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις της Ελλάδας του σήμερα.

Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο #BraveNewNetworks εδώ.

Με την ευγενική υποστήριξη του ΑΔΜΗΕ.

Σκοπός της εταιρείας είναι η λειτουργία, ο έλεγχος, η συντήρηση και η ανάπτυξη του ΕΣΜΗΕ, ώστε να διασφαλίζεται ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια, με τρόπο επαρκή, ασφαλή, αποδοτικό και αξιόπιστο, καθώς και η λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης και του διασυνοριακού εμπορίου σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας και του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Ο πρώτος κύκλος της τηλεοπτικής εκπομπής #BraveNewGreece μεταδίδεται σε πρώτη προβολή κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 15:00 στον ΑΝΤ1. Όλα τα τελευταία νέα για τη σειρά της αθηΝΕΑς και του ελc productions #BraveNewGreece εδώ και όλα τα προηγούμενα επεισόδια εδώ.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

#BraveNewFood: Το Μενού του Μέλλοντός μας 

#BraveNewArt: Η Ψηφιακή Τέχνη Ανοίγει Νέους Δρόμους για την Καλλιτεχνική Δημιουργία 

#BraveNewGreece | Έρχεται τον Νοέμβριο στον ΑΝΤ1

Βρείτε τα άρθρα για όλα τα προηγούμενα επεισόδια του #BraveNewGreece εδώ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+