Χάρης Αηδονόπουλος: “Η Θεσσαλονίκη Έχει Αποδείξει Ότι Μπορεί Να Είναι Πρωτεύουσα Πόλη Σε Πολλά”

Όταν προ μηνών σας ζητήσαμε να μας στείλετε τις ερωτήσεις που θα θέλατε εσείς να θέσετε στους υποψήφιους της τοπικής αυτοδιοίκησης, με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές, η ανταπόκρισή σας υπήρξε εντυπωσιακή. Με την ενεργή συμμετοχή σας στη διαδικασία αυτή μας δείξατε ότι συχνά είναι τα μικρά και καθημερινά ζητήματα που μας απασχολούν – κι ας μένουν κάποιες φορές στο περιθώριο του δημόσιου λόγου. Από τα ερωτήματα λοιπόν που μας στείλατε, φτιάξαμε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο υποβάλαμε και συνεχίζουμε να υποβάλουμε σε υποψήφιους από ολόκληρη την Ελλάδα, που προέρχονται από ένα ευρύ ιδεολογικό και πολιτικό φάσμα. Καλέσαμε καθέναν να διαλέξει 5 από αυτές που θεωρεί πιο κρίσιμες ή σχετικές με τις δικές του προτεραιότητες και δημοσιεύουμε τις σχετικές απαντήσεις.

Ο Χάρης Αηδονόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957. Χειρουργός-ουρολόγος στο επάγγελμα και συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής και Μεταναστευτικού-Προσφυγικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Έχει υπηρετήσει για 27 χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση, τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό, ενώ από το 1992 προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες στους μοναχούς του Αγίου Όρους και είναι μέλος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης.

Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα κάνετε για να αναβαθμίσετε υποβαθμισμένες περιοχές του αστικού ιστού;

Έχουμε καταγράψει περιοχές όπου παρατηρούνται φαινόμενα παραβατικότητας, τα οποία η δημοτική μας αρχή φαίνεται να αγνοεί. Οι αναπλάσεις των τελευταίων ετών έγιναν σε περιοχές του κέντρου και άλλες περιοχές με κριτήριο την αισθητική παρέμβαση και όχι την αναβάθμισή τους. Η ενίσχυση του φωτισμού, η δημιουργία μικρών χώρων άθλησης και πολιτισμού, το άνοιγμα του ορίζοντα, είναι τα άμεσα μέτρα για αποτροπή εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς. Η επανενεργοποίηση της γειτονιάς για την υιοθεσία πάρκων και δένδρων -επικουρικά στις δημοτικές υπηρεσίες- οι περιπολίες της ΕΛΑΣ και άλλα μέτρα πρόληψης αποτελούν βήματα ποιοτικής αναβάθμισης. Οι Δημοτικές Κοινότητες θα λειτουργούν ως πυρήνες αλληλεπίδρασης και συναγερμού για τα κακώς κείμενα.

Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας;

Το όνομα της παράταξής μας, η Συνέργεια, είναι η απάντηση. Συντονισμός και δραστηριοποίηση των υπηρεσιών Ασφαλείας, της Περιφέρειας, των Τελωνειακών αρχών, με τις υποδείξεις της Δημοτικής Αρχής που γνωρίζει με λεπτομέρεια κάθε γωνιά της πόλης μας.

Τι σκοπεύετε να κάνετε για τον αιώνιο πρόβλημα αποκομιδής των απορριμμάτων; Είστε υπέρ της συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες; Με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία στη λύση του προβλήματος;

Δεν αντιμετωπίζουμε την αποκομιδή και το σάρωμα ως πρόβλημα, αλλά ως αγώνα για ποιότητα ζωής και πηγή εσόδων – με συνεπαγόμενη μείωση των δημοτικών τελών. Μέχρι το 2011 η Θεσσαλονίκη ήταν καθαρή με τη σύμπραξη αιρετών και υπαλλήλων. Η απαξίωση των έργων της προηγούμενης δημοτικής αρχής αποκαρδίωσε τους εργαζομένους, ενώ με τις καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς και τον μη έγκαιρο προγραμματισμό αχρηστεύθηκε σχεδόν στο σύνολό του ο υπάρχων μηχανολογικός εξοπλισμός, αλλά και τα στοιχειώδη αναλώσιμα, όπως οι σακούλες και οι σκούπες. Καμία εμπλοκή ιδιωτών μέχρι τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Η τεχνολογία βοηθάει στο διαχωρισμό, τη συμπίεση και τη συντονισμένη αποκομιδή ανακυκλώσιμων και κοινών απορριμμάτων.

Πώς σκοπεύετε να συμβάλετε στην εφαρμογή της νομοθεσίας που ορίζει πλέον ότι “ο ρυπαίνων πληρώνει”; Θα επιβραβεύονται οι πολίτες που ανακυκλώνουν, καθώς περνάμε πλέον στην εποχή της ανταποδοτικής ανακύκλωσης;

Μετά την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης μας τον Απρίλιο 2018 , η πρώτη δημόσια παρουσία μας έγινε το Νοέμβριο με τίτλο “διαχωρίζουμε-κερδίζουμε”, συστατικό στοιχείο του προγράμματός μας -και με την εμπειρία μου 27 χρόνια ως αιρετός- με δεσμευτικές θέσεις, ρεαλιστικές και ουσιαστικές ως προς την επέκταση της ανακύκλωσης, άλλα και της επανάχρησης. Ζητούμε να αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ανυπομονώντας να εφαρμόσουμε λύσεις με ελάχιστο κόστος και άμεσο αποτέλεσμα -περιβαλλοντικό, αισθητικό και οικονομικό- αφού “το σκουπίδι είναι πλούτος” και η Θεσσαλονίκη, πόλη με 2.400 χρόνια Ιστορίας, έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι πρωτεύουσα πόλη σε πολλά! Η επιβράβευση είναι η ποιότητα ζωής και η μείωση των δημοτικών τελών.

Τι μπορούμε να κάνουμε με τις λακκούβες στους δρόμους;

Άδειες εκσκαφής σε ΔΕΚΟ χορηγούνται μόνο με δέσμια υποχρέωση αποκατάστασης. Η επαναφορά της ευθύνης του επιβλέποντα για πλήρη αποκατάσταση ακόμη και των διαφορικών καθιζήσεων, η μέριμνα για συνεργείο άμεσης επαναφοράς οδοστρώματος μετά από φυσικές καταστροφές και η ειδική μέριμνα για ασφαλή κίνηση δίκυκλων είναι στο πρόγραμμά μας. Είμαι ο πρώτος που εισηγήθηκε την τοποθέτηση ειδικού τάπητα στις λεωφορειολωρίδες της πόλης μας το 2002. Συνέργεια παντού, λοιπόν, καθώς η καθημερινότητα είναι ένα από τα στοιχειώδη καθήκοντα της Δημοτικής Αρχής.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+