Child’ Space Athens: Τα Πρώτα Βήματα του Μωρού

Καλό φθινόπωρο! Η επιστροφή από τις διακοπές είναι πάντα δύσκολη και η ξεγνοιασιά είναι το πρώτο πράγμα που μας λείπει καθώς επιστρέφουμε. Το καλοκαίρι καταφέρνει πάντα να μας χαλαρώνει, ακόμη και φέτος που ήταν λιγότερο ανέμελο για διάφορους λόγους. Παραμένουμε όμως αισιόδοξοι και προσεκτικοί, κάνοντας μικρά και σταθερά βήματα, όπως ακριβώς τα μωρά όταν αρχίζουν να περπατούν. Η εποχή που διανύουμε μου θύμισε ακριβώς αυτό: εκεί που έκανες ένα βήμα και νόμιζες πως τα έχεις καταφέρει, στο επόμενο πέφτεις και σκοντάφτεις. Χρειάζεται λίγος χρόνος να πάρεις την απόφαση να ξανασηκωθείς και να συνεχίσεις, πιο δυνατός και σίγουρος.

Όταν είχα τα παιδιά μου στην προσχολική ηλικία, είχα την ευτυχία να γνωρίσω τη Μάρθα Κλουκίνα στο εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα, που με βοήθησε στα πρώτα βήματά τους. Διδάσκει δημιουργική κίνηση και αυτοσχεδιασμό εδώ και 20 χρόνια σε νήπια, παιδιά, εφήβους, ενήλικες επαγγελματίες και ερασιτέχνες, ενώ έχει παρουσιάσει τo εκπαιδευτικό της έργο στο πανελλήνιο συνέδριο Βρεφονηπιαγωγών 2011, αλλά και στα ΤΕΙ της Αθήνας, στο Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας.

Η Μάρθα μελέτησε την ανάπτυξη βρεφών και νηπίων με την Dr. Chava Shelhav, μία από τις πρώτες μαθήτριες του Moshe Feldenkrais, για 4 χρόνια, ολοκληρώνοντας την πρακτική της στην Ολλανδία στη μέθοδο “Child’Space, Developmental monitoring for babies and toddlers”.

Αυτά τα μικρά βήματα, τα οποία μου έδωσαν την ευκαιρία να εξερευνήσω καινούργιους τρόπους προσέγγισης παιχνιδιού και σκέψης, με οδήγησαν να της πάρω συνέντευξη για να μας μιλήσει για τον κόσμο των βρεφών και πώς τον προσεγγίζουμε μέσα από τη δημιουργική κίνηση.

Τι είναι το Child’Space;

Το 2013 δημιούργησα το Child’ Space Athens, το πρώτο επίσημο κέντρο εφαρμογής της μεθόδου Child’Space στην Αθήνα, παραδίδοντας ομαδικά και ατομικά μαθήματα σε γονείς και τα βρέφη τους, με θέμα την κινητική, γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των βρεφών, προσφέροντας στο γονέα τη γνώση και τον τρόπο να παρατηρεί με ευαισθησία, να ενθαρρύνει τα αναπτυξιακά βήματα στη διαδρομή που διανύει το βρέφος μεγαλώνοντας και να εμπλουτίσει την επικοινωνία μαζί του.

Πώς βοηθάει στην εξέλιξη των βρεφών το Child’Space και πώς επιδρά στις επόμενες ηλικίες;

Από τη στιγμή που γεννιέται το παιδί και αναπόφευκτα παιδεύεται από τη βαρύτητα, ξεκινάει να αλληλοεπιδρά με το περιβάλλον και να δέχεται ερεθίσματα ιδιαίτερης σημασίας. Το άγγιγμα και το πώς ερχόμαστε σε επαφή μαζί του είναι η πρωταρχική πληροφορία που βοηθά τα βρέφη. Η αντίληψη με ποιον τρόπο θα στηριχτούν ή θα σπρώξουν είναι τα πρώτα βήματα για καλύτερη επικοινωνία, ώστε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξή τους. Είναι μια γερή βάση για τη μετέπειτα εξέλιξη του παιδιού, που θα το βοηθήσει στα σχολικά χρόνια, αλλά και στην ενήλικη ζωή του.

Πώς βοηθάει τους ίδιους τους γονείς;

Στις πρώτες συναντήσεις οι γονείς με επισκέπτονται χωρίς ιδιαίτερο αίτημα, κάποιο πρόβλημα ανάπτυξης ή κάποια ανησυχία. Το σημαντικότερο κίνητρο είναι πώς θα περάσουν ουσιαστικό και δημιουργικό χρόνο με ένα βρέφος. Είναι μια υποστήριξη προς τους γονείς, γι’ αυτήν την πρώτη τους διαδρομή, κατά την οποία αποκτούν αυτοπεποίθηση ώστε να τα καταφέρουν στο γονεϊκό τους ρόλο τον πρώτο χρόνο του βρέφους. Οι περισσότεροι γονείς χαλαρώνουν, όταν αποκτούν γνώσεις στο πώς να δουλεύουν με το βρέφος. Ουσιαστικά, καθοδηγούμε τον γονέα ατομικά για το πώς θα έρθει σε καλύτερη επικοινωνία με το μωρό δουλεύοντας μαζί του, αλλά και όσα χρειάζεται να κάνει για να νιώθει ο ίδιος ήρεμος. Τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε ως γονείς δεν τις έχουμε διδαχθεί πουθενά και λειτουργούμε μόνο ενστικτωδώς.

Πώς κατέληξες από χορογράφος σε δασκάλα Child’Space;

Αυτή η απόφαση πάρθηκε όταν έφτασα σ’ ένα σταυροδρόμι. Είχα ακολουθήσει δύο δρόμους. Ο πρώτος γεννήθηκε από την αρχική επαφή μου με τη μέθοδο Feldenkrais, η οποία είναι και η βάση του Child’Space. Βασικός της ρόλος είναι η συνειδητότητα της ανθρώπινης κίνησης, η παρατήρηση στις κινητικές συνήθειες που έχεις καθημερινά, ώστε να προσθέτεις όλο και περισσότερες, μέχρι να προσδιορίζεις τις κινήσεις σου με ελεύθερο τρόπο μεν, αλλά συνειδητά. Να μπορείς να δεις το σώμα σου διαφορετικά και να επεκτείνεις το κινητικό σου ρεπερτόριο. Η δεύτερη οδός που με οδήγησε στην ένωση του Child’Space με την ενασχόληση μου ως συμβούλου κινητικής ανάπτυξης με τα παιδιά, ήταν το υποσυνείδητό μου, καθώς προετοιμαζόμουν να γίνω μαμά.

Child’Space ή Childs’pace;

Βασικά, είναι μια σύνθετη λέξη που αποτελείτε από διπλό νόημα στο διάβασμά της. Πρώτον, είναι ο χώρος που χρειάζεται ένα παιδί για να εξελιχθεί. Δεύτερη έννοια είναι ο ρυθμός του κάθε παιδιού που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο πρόγραμμα του Child’Space.

Ποιο είναι το αισιόδοξο μήνυμά σου για το μέλλον, σε αυτή την περίεργη συγκυρία;

Να εκπαιδευόμαστε και να εξασκούμαστε μαζί με τα παιδιά μέσω του παιχνιδιού σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή τους. Είναι ένα στοιχείο που μας χάρισε η καραντίνα και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Το να απομακρυνόμαστε από την τεχνολογία και να αφοσιωθούμε με ουσιαστικές ώρες απασχόλησης μαζί τους, ειδικά σε αυτές τις ηλικίες, είναι το σημαντικότερο δώρο, το οποίο θα μας αποζημιώσει στο μέλλον.

Ξεκινάμε αυτόν τον Σεπτέμβρη με καινούργια, σταθερά βήματα. Ο χώρος και ο χρόνος υπάρχει, αρκεί όλοι να είμαστε σε ρυθμό!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
We Are Family
We Are Family

Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1977. Μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Ανήσυχη από πολύ μικρή, της άρεσαν η μουσική, τα γράμματα και ο αθλητισμός. Στα 18 σπούδασε αισθητική και αργότερα έγινε make-up artist δίπλα στον Αχιλλέα Χαρίτο. Αφού συνεργάστηκε πάνω από 15 χρόνια με διάφορες εταιρείες παραγωγής και διαφήμισης, τηλεοπτικά studios και wedding planners, ανακάλυψε πως θέλει να ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τα παιδιά. Παρακολούθησε "εκπαιδευτικό δράμα" στο εργαστήρι της Ξένιας Καλογεροπούλου στο Θέατρο Πόρτα και άρχισε να της δίνεται η έμπνευση για ιστορίες και παραμύθια που αφορούν ρόλους για παιδιά. Στη συνέχεια παρακολούθησε εργαστήρια ψυχολογίας γιατί την ενδιέφεραν οι διάφορες συμπεριφορές που διαμορφώνονται στους μικρούς μας φίλους, καθώς απέκτησε και η ίδια δύο γιους. Σήμερα σπουδάζει μονωδία-κλασσικό τραγούδι και ευελπιστεί να καταφέρει να πάρει το γρηγορότερο δυνατό το πτυχίο της. Συμμετέχει στο φωνητικό σύνολο "Eclipsis" και περνάει όμορφες εμπειρίες στη διάρκεια των προβών.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+