Dataphoria: Data για την Αειφορία

Dataphoria Αειφορία τεχνητή νοημοσύνη

Όλοι μιλάνε για την τεχνητή νοημοσύνη. Όχι πάντα με τα θερμότερα λόγια. Και όχι πάντα με απόλυτη γνώση για το τι σημαίνει, αλλά και το τι υπηρεσίες προσφέρει στην ανθρωπότητα. Η αλήθεια είναι ότι για πολλούς τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει μια ακόμα ευκαιρία για τον άνθρωπο να τεμπελιάζει και να μη σκέφτεται.

Επί της ουσίας, και αφού ξεπεράσουμε την ευκολία της επιστημονικής φαντασίας και της όποιας συνωμοσιολογίας, η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) είναι το διαβατήριο για να δημιουργήσουμε πολλαπλασιαστές στη δύναμη του ανθρώπινου νου για το καλό της ανθρωπότητας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιοι δεν την χρησιμοποιούν και για το αντίθετο.

Όταν διάβασα τι ακριβώς κάνουν τα παιδιά της Dataphoria μου φάνηκε πολύ δύσκολο για να είναι αληθινό. Με δυο λόγια, θα μπορούσε να περιγραφεί ως “όταν η τεχνητή νοημοσύνη συναντά την κοινωνική ευθύνη”. Είναι η πρώτη data-for-good νεοφυής επιχείρηση στην Ελλάδα. Συνεργάζονται αποκλειστικά με επιχειρήσεις, κυβερνητικούς φορείς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που συμβάλλουν στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Αν και σε μια τυπική επιχείρηση ο στόχος είναι πολύ σαφής και επικεντρώνεται στο κέρδος, σε μια πράσινη, κοινωνικά υπεύθυνη επιχείρηση απαιτούνται αποτελέσματα σε ένα εύρος τομέων: το περιβάλλον, την ομάδα, τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως στο κράτος, στους επενδυτές, στους δικαιούχους και στους πελάτες. Μια πολύ πιο περίπλοκη πρόκληση που ο Αναστάσης, η Φένια και η Μιρέλλα, οι δημιουργοί της Dataphoria, μας περιγράφουν με ενθουσιασμό.

Γιατί η ενσωμάτωση λύσεων ΑΙ είναι μονόδρομος για τις ελληνικές επιχειρήσεις;

Η τεχνητή νοημοσύνη τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί δυναμικά στο προσκήνιο, μεταβάλλοντας το υπόδειγμα παραγωγής αλλά και λήψης αποφάσεων, αυτοματοποιώντας ένα όλο και αυξανόμενο εύρος διεργασιών. Όσοι αξιοποιούν τις δυνατότητες των δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσονται και αυξάνουν το μερίδιό τους στην αγορά. Ιδιαίτερα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με την εξ αποστάσεως παραγωγή, οι ελληνικές επιχειρήσεις πλέον έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς. Με τη βοήθεια των δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν να χαράξουν την πιο αποδοτική στρατηγική, να εξοικονομήσουν πόρους και να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, κάτι που θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν αξία και να είναι ανταγωνιστικές σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, ενώ θα αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις νέες κανονιστικές προκλήσεις διαφάνειας και λογοδοσίας που ανακύπτουν στον αστερισμό των ESG (Environmental, Social and Governance) κριτηρίων.

Όσοι αξιοποιούν τις δυνατότητες των δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσονται και αυξάνουν το μερίδιό τους στην αγορά.

Πώς φτάσατε στην ιδέα να παντρέψετε το πράσινο αποτύπωμα με την ορθή διαχείριση των data;

Εδώ και πολλά χρόνια ασχολούμαστε ενεργά με την προστασία του περιβάλλοντος, ως εθελοντές καθώς και μέσω της Κοινότητας των Global Shapers του World Economic Forum στην Αθήνα, υιοθετώντας μια συστημική και βασισμένη σε στοιχεία προσέγγιση. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και γρήγορα αντιληφθήκαμε ότι, για να καταφέρουμε να σταθούμε απέναντι στη μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας, χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα. Την ίδια στιγμή, παρακολουθούσαμε εκ των έσω τη μεγάλη αλλαγή που έφερε η επιστήμη των δεδομένων στον τρόπο που επικοινωνούμε, που καταναλώνουμε περιεχόμενο, λειτουργώντας ως καταλύτης που διευκολύνει τη ζωή μας σε διάφορους τομείς. Συνειδητοποιήσαμε δε ότι, εάν η κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη ενωθεί με τα data, μπορούμε να επιταχύνουμε λύσεις που θα συνεισφέρουν σε ένα βιώσιμο μέλλον. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η Dataphoria. Data για την αειφορία.

Dataphoria Αειφορία τεχνητή νοημοσύνηΠοιος είναι ο μεγαλύτερος συλλογικός εταιρικός στόχος;

Όραμά μας είναι να εκδημοκρατίσουμε την αξιοποίηση των δεδομένων για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Κάθε εταιρεία, μικρομεσαία επιχείρηση, κρατικός φορέας ή μη κερδοσκοπικός οργανισμός να αποκτήσει τη δυνατότητα να επιταχύνει την ανάπτυξή του και να δημιουργεί ταυτόχρονα θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Γνωρίζουμε ότι η μετάβαση σε φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές συνδέεται πλέον με την οικονομική ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Και είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν αυτή την “πράσινη” μετάβαση από τον καπιταλισμό των μετόχων στον καπιταλισμό όλων των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders capitalism paradigm), με έναν data-driven τρόπο, και να είναι σε θέση να αντιληφθούν και να επικοινωνήσουν το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό όφελος στην πράξη.

Δώστε μας παραδείγματα της δουλειάς σας.

Έχουμε ασχοληθεί με ένα εύρος τομέων στον χώρο της βιώσιμης ανάπτυξης. Ξεκινώντας από τις πρώτες μας συνεργασίες, με οργανισμούς στον Καναδά και στην Εσθονία, συνεχίσαμε εντός συνόρων αναπτύσσοντας πύλες δεδομένων για την παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών σε συγκεκριμένες περιοχές κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Πιο πρόσφατα, ξεκινήσαμε συνεργασίες με πελάτες για την αυτοματοποίηση της καταγραφής του περιβαλλοντικού και κοινωνικού τους αντικτύπου, ενώ παράλληλα βρισκόμαστε σε συζητήσεις με μεγάλες επιχειρήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό για τη δημιουργία προσωποποιημένων λύσεων που συνδυάζουν business intelligence με τον υπολογισμό του περιβαλλοντικού και κοινωνικού τους αποτυπώματος.

Αυτή τη στιγμή έχουμε 25 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο κομμάτι της ευρωπαϊκής κοινωνίας και έχουν μπροστά τους μια πολύ μεγάλη πρόκληση: να μετρήσουν και να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ενώ συνεχίζουν να παραμένουν κερδοφόρες. Όσες δεν το κάνουν, θα μείνουν πίσω.

Πείτε μου τα όνειρά σας για την επόμενη διετία.

Αναστάσης: Μέσα στην επόμενη διετία θα ήθελα να δω την Dataphoria να εδραιώνεται σε Ελλάδα και εξωτερικό, βοηθώντας ικανό αριθμό επιχειρήσεων να συμμορφωθούν στα πρότυπα ESG (Environmental, Social and Governance) και να μεγιστοποιήσουν τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αντίκτυπο, μέσα από την αποτύπωση και αξιοποίηση των δεδομένων τους. Επίσης θα ήθελα να ξεκινήσω και πάλι τα ταξίδια, που τόσο μου έχουν λείψει!

Φένια: Το όνειρό μου είναι η Dataphoria να αναπτυχθεί γρήγορα και σύντομα να αποτελείται από μια αποκεντρωμένη ομάδα νέων (στο μυαλό) ανθρώπων, εντός και εκτός συνόρων, οι οποίοι μέσα από τη δουλειά μας θα συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου κόσμου.

Μιρέλλα: Να καταφέρουμε να εξηγήσουμε (ή να πείσουμε) στους “μεγάλους παίκτες” του ιδιωτικού τομέα να κατανοήσουν την βιωσιμότητα ως σύνολο, το πώς μπορεί να επηρεάσει θετικά τον οργανισμό τους, και το πώς μπορούν να συμβάλλουν οι ίδιοι στη βελτίωση του αποτυπώματός τους στην κοινωνία, αυξάνοντας παράλληλα την κερδοφορία τους.

Γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την ελπίδα για μια κοινωνία ισότητας και μια οικονομία ίσων ευκαιριών;

Αυτή τη στιγμή έχουμε 25 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο κομμάτι της ευρωπαϊκής κοινωνίας και έχουν μπροστά τους μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Να μετρήσουν και να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ενώ συνεχίζουν να παραμένουν κερδοφόρες. Και όσες δεν το κάνουν, θα μείνουν πίσω. Μαζί και τα ⅔ του εργατικού δυναμικού που απασχολούν. Είναι μια μεγάλη πρόκληση. Μια πρόκληση που μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία. Εάν καταφέρουμε να τις βοηθήσουμε, αλλάζουμε προς το καλύτερο ένα τεράστιο μέρος της κοινωνίας. Για αυτό και οι λύσεις μας παρέχουν τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Dataphoria Αειφορία τεχνητή νοημοσύνηΠώς μια παρέα μπορεί να μετεξελιχθεί σε επιτυχημένη εταιρική δομή;

Φέρνει ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά στη δημιουργία μιας εταιρείας, την εμπιστοσύνη. Γνωριζόμαστε, ξέρουμε να δουλεύουμε μαζί, κάτι που κάνει το κλίμα ευχάριστο ακόμα και στις δύσκολες στιγμές. Υπάρχουν ήδη οι βάσεις του σεβασμού, της αλληλοκατανόησης που κάνει τη συνεργασία εύκολη. Μοιραζόμαστε έναν κοινό σκοπό και όλα ξεκινάνε από εκεί.

Δώστε έναν απλό και κατανοητό ορισμό της ΑΙ.

Σας παραπέμπουμε στο υπέροχο βιβλίο του δρ Γιώργου Γιαννακόπουλου “Τεχνητή Νοημοσύνη: Μια Διακριτική Απομυθοποίηση”, όπου αναλύει το θέμα διεξοδικά και με πολλή ζωντάνια. Στο μεταξύ, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε έναν απλουστευμένο ορισμό από τη δική μας οπτική: η τεχνητή νοημοσύνη είναι η δημιουργία συστημάτων που (φαίνεται ότι) πραγματοποιούν λειτουργίες που κανονικά θα περιμέναμε να κάνουν άνθρωποι. Φανταζόσασταν εσείς υπολογιστή να μαθαίνει από τα λάθη του; Κι όμως… με την ανθρώπινη δημιουργικότητα, γίνεται!

Μετά την πανδημία, τι;

Μετά την πανδημία θα αναδειχθεί μια μεγαλύτερη και υπαρξιακή πρόκληση: η κλιματική κρίση. Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία, έχουμε ελάχιστο χρόνο για να δράσουμε. Ήδη τίθενται σε εφαρμογή πρωτοβουλίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ώρα να σηκώσουμε μανίκια και να οδηγήσουμε την ανθρωπότητα σε ένα βιώσιμο αλλά και παραγωγικό μέλλον.

Μετά την πανδημία θα αναδειχθεί μια μεγαλύτερη και υπαρξιακή πρόκληση: η κλιματική κρίση. Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία, έχουμε ελάχιστο χρόνο για να δράσουμε.

Μια προσωπικότητα που θαυμάζετε και γιατί.

Αναστάσης: Ο Isaac Asimov. Διαβάζοντας το βιβλίο του, Foundation, εντυπωσιάστηκα με τον χαρακτήρα του Hari Seldon και την έννοια της “ψυχοϊστορίας”, μιας “επιστήμης” που μπορούσε μέσω δεδομένων να προβλέπει το μέλλον ολόκληρης της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Η τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με την προοπτική διερεύνηση (strategic foresight) μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο σενάριο αυτό.

Φένια: Επηρεασμένη από τις πρόσφατες επιτυχίες του, θέλω να αναφέρω τον Γιάννη Αντετοκούμπο, γιατί συνεχώς μας δείχνει ότι με σκληρή δουλειά, ταλέντο, θέληση και αφοσίωση μπορούμε να φτάσουμε στην κορυφή κόντρα σε όλες τις δυσκολίες.

Μιρέλλα: Ο νομπελίστας σντιπρόεδρος Al Gore, ο οποίος απέδειξε ότι οι μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας αντιμετωπίζονται συστημικά, μέσα από τη βαθύτερη κατανόηση των αιτιών τους και τη συνεχή και οργανωμένη συνηγορία στα κέντρα λήψης αποφάσεων και όχι με κενές περιεχομένου, σπασμωδικές κραυγές. Υπήρξε πρωτοπόρος στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης.

***

Η κουβέντα με τους ιδρυτές της Dataphoria δείχνει ότι υπάρχει μέλλον και όραμα στους νέους ανθρώπους. Αν τα data analytics ήταν κρυπτονόμισμα, θα είχε κάνει limit up. Αλλά το σημαντικότερο όλων είναι να βλέπεις νέους επιστήμονες όπως ο Αναστάσης, η Φένια και η Μιρέλλα να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να δίνουν ελπίδα για ένα πράσινο, κοινωνικό και κερδοφόρο μέλλον για όλους.

Δείτε περισσότερες συνεντεύξεις στην αθηΝΕΑ:

Καμία (Παιδική) Ασθένεια Δεν Είναι Ταμπού

Σεραφείμ Καραΐσκος: Κι Αν Είναι Ροκ Μην τον Φοβάσαι

Δημήτρης Λιτσικάκης: Ο Γητευτής των FinTech Είναι Έλληνας

Υπάρχει Ατομικός Δρόμος για την Ψυχική Ανάταση;

O Γιώργος Αλοίμονος, με οικογενειακή παράδοση στον Τουρισμό, είναι έμπειρος δημοσιογράφος, στέλεχος επικοινωνίας και food lover. Έχει συνεργαστεί με πολλά ΜΜΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ όπου εργάστηκε ως σύμβουλος επικοινωνίας, ανταποκριτής και σχολιαστής σε επώνυμα ΜΜΕ ( CNN, Fox, Sky, BBC). Εργάζεται ως Σύμβουλος Επικοινωνίας και Στρατηγικής και ασχολείται με τη διεθνή πολιτική ως αναλυτής.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+