Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης», μια Κορυφαία Διοργάνωση

Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 1999, συμβάλλοντας όσο καμία άλλη ενέργεια στη χώρα μας στην ανοδική πορεία του ελληνικού οίνου.

Από το 1999, εκατοντάδες ελληνικές οινοποιίες, κατανοώντας το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης του διαγωνισμού, των γευσιγνωστών-κριτών και εν τέλει των αποτελεσμάτων, στηρίζουν τον θεσμό, όχι μόνο με τη συμμετοχή τους, αλλά και με την εμφανή προσπάθειά τους για την ποιοτική αναβάθμιση των κρασιών που παράγουν.

Ένας Θεσμός-Συμβολή στην Ανοδική Πορεία του Ελληνικού Οίνου
Παράλληλα με τους Έλληνες παραγωγούς εξελίσσεται και ο ίδιος ο διαγωνισμός. Στην πάροδο των ετών, έχει δημιουργήσει έναν ισχυρό, πρότυπο και καινοτόμο κανονισμό, στηρίζει τις γηγενείς αμπελοοινικές ποικιλίες, έχει συμπεριλάβει την ενότητα των αμπελοοινικών αποσταγμάτων, προσκαλεί ως προέδρους στα τραπέζια των γευσιγνωστών-κριτών διακεκριμένους masters of wine και master sommeliers από το εξωτερικό, φροντίζει μέσα από τις διαδικασίες του να εκπαιδεύεται η νέα γενιά γευσιγνωστών και, όπως πάντα, σε όλη την πορεία του, απολαμβάνει τη στήριξη όλων των ελληνικών φορέων και περιφερειακών ενώσεων του κλάδου.

Επιπλέον, στον «Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης», όπως είναι ο τίτλος του ήδη από το 2015, ηγείται ως πρόεδρος ο master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, μια εξαίρετη προσωπικότητα με υψηλή διεθνή αναγνώριση. Αν και ο διαγωνισμός αφορά ως επί το πλείστον κυρίως τους Έλληνες οινοποιούς, η συμμετοχή των κυπριακών κρασιών αλλά και η συμμετοχή των γευσιγνωστών-κριτών από το εξωτερικό τού προσδίδουν διεθνή χαρακτήρα. Εξάλλου, σε κάθε διοργάνωση, υπάρχουν μεταξύ των κρασιών και αποσταγμάτων που δοκιμάζονται δείγματα και από άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Τουρκία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία κ.ά.

Φέτος, ο «23ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» θα πραγματοποιηθεί στις 14, 15 και 16 Φεβρουαρίου. Στο τριήμερο διαγωνιστικό πρόγραμμα, 25 γευσιγνώστες-κριτές έχουν προσκληθεί να δοκιμάσουν και να βαθμολογήσουν τυφλά τα δείγματα οίνων και αποσταγμάτων που θα συμμετάσχουν, μέσω μάλιστα online αυτοματοποιημένου συστήματος βαθμολογίας, με βάση τον τύπο, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, την ποικιλία σταφυλιού και φυσικά την εσοδεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται οι κορυφαίοι master sommeliers Matteo Montone και Ronan Sayburn από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δηλώσεις συμμετοχής των δειγμάτων του φετινού διαγωνισμού, για τους οινοποιούς και αποσταγματοποιούς, έχουν αρχίσει ήδη να συμπληρώνονται, με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθούν αμέσως μετά τη λήξη του, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, ενώ η επίσημη τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σάββατο 4 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt.

Περισσότερες πληροφορίες για τον «Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης», το προφίλ και τους στόχους του, την 23η διοργάνωση, τους κανονισμούς συμμετοχής για τους οίνους και τα αποστάγματα, τους γευσιγνώστες που συμμετέχουν, τους χορηγούς κ.ά., θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

E-Book: Carpe Vinum Vol. 9

Food Crisis 2022 | Μιλώντας με τη Chef Γεωργιάννα Χιλιαδάκη

Αφροδίτη Στεργίου: Μια Νέα Γενιά Παραγωγής Κρασιού «Αναδύεται» στην Καστοριά

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+