Διεθνής Ομαδική Έκθεση: Καθρέφτης και Αντικαθρέφτισμα

Στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Καθρέφτης και Αντικαθρέφτισμα, που διοργανώνει το Μουσείο MISP (Μουσείο Τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα της Αγίας Πετρούπολης) από τις 10 Νοεμβρίου 2020 έως τις 31 Ιανουαρίου 2021, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη και το Μουσείο ανακοινώνουν με χαρά τη συμμετοχή τριών διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών:

O Δημήτρης Μεράντζας, η Ελένη Παυλοπούλου και ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος σε συνεργασία με την κύπρια Δάφνη Νικήτα είναι οι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα, υπό την επιμέλεια της Αφροδίτης Οικονομίδου.

Δημήτρης Μεράντζας, Προς την Αυτοδικία

Η μεγάλη θεματική έκθεση του Μουσείου Τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα της Αγίας Πετρούπολης – MISP αντιπροσωπεύει ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στο ετήσιο πρόγραμμα του Μουσείου, το οποίο φέτος επέλεξε τον καθρέφτη και το είδωλο ως την κεντρική ιδέα γύρω από την οποία θα αναπτυχθεί το εκθεσιακό πρότζεκτ.

Έχουν επιλεγεί συνολικά 130 σύγχρονοι καλλιτέχνες προερχόμενοι από Ρωσία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο, Τσεχική Δημοκρατία, μέσω των έργων των οποίων επιχειρείται μια ολοκληρωμένη ματιά στις άπειρες ερμηνείες που έχει εμπνεύσει το θέμα του καθρέφτη στον καλλιτεχνικό κόσμο.

Ελένη Παυλοπούλου, Παράλληλα Σύμπαντα

Κοιτάζοντας στον καθρέφτη η τέχνη ανοίγει τις πόρτες προς το άπειρο, προς το αχανές σύμπαν της εικόνας και τους παράλληλους κόσμους με τις μαγικές μεταμορφώσεις τους. Έτσι προκύπτει και η επιλογή του τίτλου Καθρέφτης και Αντικαθρέφτισμα (ρωσικός τίτλος Зеркала и зазеркалье) που παραπέμπει στη μεταφυσική και μυστηριώδη φύση της αντανακλώσας επιφάνειας.

Στο καλλιτεχνικό όραμα, ο καθρέφτης γίνεται σύμβολο ενδοσκόπησης και μαντείας, ανακαλεί τον κρυμμένο εαυτό, αλλάζει την αντίληψη των πραγμάτων, προσαρμόζει εικόνες, σχήματα και χρώματα, παίρνει τη δύναμη να μετατρέψει την απάτη σε πραγματικότητα και τις γήινες αλήθειες σε ψευδαισθήσεις. Χρησιμοποιείται για να παραμερίσει το πέπλο του χρόνου και να διεισδύσει στο παρελθόν και στο μέλλον. 

Στους τρεις ορόφους του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου MISP, οι εξαιρετικοί πίνακες των αναγνωρισμένων κλασσικών καλλιτεχνών της Αγίας Πετρούπολης, όπως οι Αντρέι Γκοντσαρόφ, Γιούρι Βασνετσόφ, Αλεξάντρ Βεντέρνικοφ, Μιχαήλ Ντεμίντοφ, κλπ. θα αναπτύξουν έναν εικαστικό διάλογο με τις συναρπαστικές δημιουργίες καλλιτεχνών όπως ο Daniel Rozin (ΗΠΑ) και ο Arnaud Lapierre (Γαλλία) και με πειραματικά έργα και τις εννοιολογικές εγκαταστάσεις της νέας γενιάς καλλιτεχνών.

Γιώργος Ταξιαρχόπουλος / Δάφνη Νικήτα , Seven mirrors

Σε αυτή την προοπτική, η επιλογή της μικρής αλλά πολύ αξιόλογης Ελληνικής αντιπροσωπείας επικεντρώθηκε σε ποιοτικά κριτήρια και στην δημιουργία μιας επιτομής της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής, αποδίδοντας μερικές από τις εκφραστικές τάσεις που αποτελούν το τρέχον πανόραμα των τεχνών στην Ελλάδα. Προκύπτει έτσι ένα ενδιαφέρον ψηφιδωτό διαφορετικών τόνων, το οποίο τονίζει τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα των καλλιτεχνικών διαδρομών. 

Ο Δημήτρης Μεράντζας εκθέτει μια εντυπωσιακή σύνθεση με τίτλο «Προς την Αυτοδικία», η Ελένη Παυλοπούλου συμμετέχει με τον ζωγραφικό πίνακα «Παράλληλα Σύμπαντα», ενώ ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος παρουσιάζει, σε συνεργασία με την Κύπρια ποιήτρια Δάφνη Νικήτα, την βίντεο-εγκατάσταση «Seven mirrors».

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+