Δημήτρης Φραγκάκης: Στο 2023, με Στρατηγική για την Ενίσχυση του Brand της Χώρας

Με αφορμή τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη στην πρώτη ενότητα του Forum «CREaTE: Ένα Βιώσιμο Μέλλον για τον Τουρισμό», που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων και η Bespoke Communications με την καθοριστική υποστήριξη του ΕΟΤ και θα διεξαχθεί στα Χανιά την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, είχα τη χαρά να συνομιλήσω μαζί του για την πορεία του τουρισμού τη χρονιά που «κλείνει», αλλά και για τα μελλοντικά πλάνα του ΕΟΤ για τη σεζόν 2023. Επίσης, συζητήσαμε για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τη βιωσιμότητα ως αναπόσπαστο κομμάτι σε μια νέα εποχή για τον τουρισμό και για τις νέες αγορές στις οποίες ανοίγεται η χώρα μας.

Με τη σεζόν για το 2022 να οδεύει προς ένα επιτυχημένο κλείσιμο, ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι του ΕΟΤ για τη σεζόν 2023;

Γνωρίζουμε ότι το 2023 θα είναι μια εξαιρετικά ανταγωνιστική χρονιά, με πολλές ιδιαιτερότητες αλλά και πολύ θετικές προοπτικές. Προετοιμαζόμαστε ήδη για το επόμενο έτος, με μια στρατηγική η οποία βασίζεται στην ενίσχυση του brand της χώρας μας, με επένδυση στην αυθεντικότητα, στην ταυτότητά μας και στις μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς στη χώρα όλο τον χρόνο σε όλες τις περιοχές.

Είναι σημαντική για εμάς η επιδίωξη της χρονικής και χωρικής διάχυσης του τουριστικού μας προϊόντος, καθώς και η ακόμα μεγαλύτερη συμβολή του στην κοινωνική συνοχή. Αυτή άλλωστε είναι και μια σημαντική πτυχή του στόχου της βιωσιμότητας που θα αποτυπωθεί και στη νέα καμπάνια μας για το 2023.

Έχετε συμμετάσχει και επισκεφθεί πολλές και σημαντικές τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό. Τι ζητάνε οι μεγάλοι tour operators και ποιες ανάγκες τους μπορεί να καλύψει η χώρα μας στις δεδομένες συνθήκες;

Τον τελευταίο μήνα έχουμε επισκεφθεί μαζί με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια πολλές ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να συζητήσουμε με αεροπορικές και tour operators τις προοπτικές της χειμερινής περιόδου, αλλά και τον σχεδιασμό μας για το 2023. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις εξαγγελίες που έκανε στην ΔΕΘ για παροχή κινήτρων μέσω του ΕΟΤ προκειμένου να συνεχιστούν ή και να προστεθούν πτήσεις προς Ελλάδα από Νοέμβριο έως και Μάρτιο, έθεσε έναν από τους κεντρικούς μας στόχους για το επόμενο διάστημα.

Η Ελλάδα είναι προορισμός που μπορεί να προσφέρει ταξιδιωτικές εμπειρίες και τον χειμώνα, γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις καμπάνιες που προβάλλουν αυτό ακριβώς το μήνυμα στις αγορές του εξωτερικού. Η Ελλάδα μπορεί επίσης να καταστεί ελκυστικός προορισμός για Βορειοευρωπαίους, πολύ πιο προσιτός οικονομικά, ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, κι αυτό είναι κάτι που επίσης επικοινωνούμε στο εξωτερικό.

Γνωρίζω ότι γίνεται προσπάθεια να «ανοιχτεί» η χώρα μας και σε αγορές που μέχρι πρότινος θεωρούνταν «μακρινές». Έχουν γίνει κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;

Οι παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης αποτελούν την πρώτη μας προτεραιότητα. Έχουμε όμως στρέψει την προσοχή μας και έχουμε ήδη αρχίσει να δουλεύουμε και νέες αγορές-στόχους. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς πήγαν εξαιρετικά καλά φέτος και σκοπεύουμε να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο εκεί. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι στο ραντάρ μας και με το νέο γραφείο του ΕΟΤ στη Μαδρίτη σκοπεύουμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας εκεί.

Οι αραβικές χώρες επίσης είναι πολύ σημαντικές και έχουμε επανεκκινήσει πολλές δράσεις προβολής στην περιοχή, ενώ και η Αυστραλία είναι εφικτός στόχος, γι’ αυτό και προγραμματίζουμε το άνοιγμα ενός γραφείου του ΕΟΤ εκεί. Δεν μένουμε αδρανείς στον ΕΟΤ, συνεχώς αναζητούμε ευκαιρίες για να αναδείξουμε τη χώρα μας και τον τουρισμό της σε όσο περισσότερες περιοχές του κόσμου είναι αυτό εφικτό.

Το Forum CREaTE πραγματοποιείται στα Χανιά. Η Κρήτη αποτελεί τόπο καταγωγής σας, αλλά και δικό μου αγαπημένο προορισμό, οπότε έχουμε κάθε λόγο να επιμείνουμε στο τι έχει ανάγκη αυτό το υπέροχο νησί για να αναπτυχθεί τουριστικά με βιώσιμο τρόπο.

Η Κρήτη είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό τουριστικό brand στο εξωτερικό. Εδώ και πολλά χρόνια προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους επισκέπτες της και έχει αποκομίσει μεγάλη εμπειρία συνολικά στον τομέα της φιλοξενίας, γεγονός που είναι εξαιρετικό πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό. Αν μπορούσα να ιεραρχήσω, οι δύο βασικές προτεραιότητες για την επόμενη μέρα του τουρισμού της Κρήτης είναι η βελτίωση των δημόσιων υποδομών της σε όλα τα επίπεδα και η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών της πόρων.

Και τα δύο αυτά είναι συνθήκες βιωσιμότητας για το τουριστικό προϊόν σε όλη τη χώρα, αλλά ειδικά στην Κρήτη έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Στο forum που πραγματοποιείται αναδεικνύονται ακριβώς καλές πρακτικές και παραδείγματα βιώσιμης διαχείρισης προορισμών και δραστηριοτήτων στην περιοχή, αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να έχει προοπτική ο τουρισμός την επόμενη μέρα. Από αυτή την άποψη θεωρώ ότι το CREaTE είναι ένα από τα πιο παρεμβατικά και ουσιαστικά forum διεθνούς εμβέλειας που έχουν γίνει στα Χανιά το τελευταίο διάστημα, γι’ αυτό και ο ΕΟΤ το στηρίζει ενεργά.

Ράλι «Ακρόπολις», Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας και Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας. Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω τόσο με μεγάλα γεγονότα όσο και με μικρότερα events; Είστε σε επαφή με το Υπουργείο Αθλητισμού για κάποιες επόμενες κινήσεις ή την ενδυνάμωση των ήδη επιτυχημένων διεθνών διοργανώσεων;

Εδώ και τρία χρόνια αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής μας στον ΕΟΤ η ανάδειξη της εικόνας της χώρας μέσα από μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Δεν αφορά μόνο την ανάδειξη του αθλητικού τουρισμού, που έτσι κι αλλιώς αποτελεί προτεραιότητα, αλλά είναι και ένας από τους πλέον αποδοτικούς τρόπους ανάδειξης των πλεονεκτημάτων της Ελλάδας σε σχέση με άλλους προορισμούς. Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν την ευκαιρία μέσα από αυτά τα μεγάλα events να δουν και να θαυμάσουν τη χώρα μας.

«Ο σεβασμός στο περιβάλλον, η στήριξη των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών και η ενίσχυση των ανθρώπων ενός προορισμού αποτελούν όχι απλά αναγκαίες συνθήκες για την ενίσχυση του τουρισμού μας, αλλά και προϋπόθεση για την πρόοδο της κοινωνίας».

Να ονειρευτούν το ταξίδι τους εδώ και να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία που συνιστά καθένα από αυτά τα μεγάλα γεγονότα που ο ΕΟΤ στηρίζει πολύ δυναμικά. Με το Υπουργείο Αθλητισμού και ειδικά με τον φίλο Λευτέρη Αυγενάκη έχουμε άριστη συνεργασία, που αποδίδει τα μέγιστα προς όφελος της χώρας μας και συγκεκριμένα προς όφελος περιοχών που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές τουριστικά. Αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και θα γίνει και πρακτικά πιο αποτελεσματική.

Παίρνοντας ως αφορμή το forum CREaTE, η συζήτηση για τον βιώσιμο τουρισμό είναι πιο δυναμική από ποτέ. Ποιες κινήσεις μπορεί να κάνει ο ΕΟΤ ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και να περάσει το μήνυμα στους επισκέπτες για έναν τουρισμό με οικολογικό πρόσημο και σεβασμό στο περιβάλλον και τον τόπο;

Για εμάς η βιωσιμότητα έχει δύο πλευρές. Η μία έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των φυσικών μας πόρων με τρόπο που να τους διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές. Η άλλη πλευρά έχει να κάνει με την κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση των εισοδημάτων πολιτών και ολόκληρων περιοχών μέσω του τουρισμού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ο σημαντικότερος παραγωγικός κλάδος της χώρας μας να είναι σε αγαστή συνύπαρξη με τις τοπικές κοινωνίες.

Ο σεβασμός στο περιβάλλον, η στήριξη των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών και η ενίσχυση των ανθρώπων ενός προορισμού αποτελούν όχι απλά αναγκαίες συνθήκες για την ενίσχυση του τουρισμού μας, αλλά και προϋπόθεση για την πρόοδο της κοινωνίας. Ο ΕΟΤ, ακολουθώντας αυτήν τη λογική, ετοιμάζει μία νέα καμπάνια προβολής για το 2023 που θα στηρίζεται και θα αναδεικνύει ακριβώς αυτή την οπτική της βιωσιμότητας.

Είχατε χαρακτηρίσει το 2022 «έτος ορόσημο». Πράγματι, κάποια νούμερα ήταν εντυπωσιακά για τη σεζόν που τελειώνει. Νιώθετε ότι επαληθευτήκατε και δικαιωθήκατε για τις επιλογές σας;

Πιστεύω ότι το 2022 είναι το νέο έτος-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Δεν είναι μόνο το ρεκόρ εσόδων του 2019, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα ξεπεραστεί φέτος, αλλά κυρίως το γεγονός ότι μέσα σε 2 χρόνια πανδημίας, από το μηδέν του 2020, καταφέραμε την ολική επαναφορά της μεγαλύτερης παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας μας.

Αυτό από μόνο του συνιστά επίτευγμα, το οποίο κατέστη εφικτό χάρη σε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό κυβερνητικό σχέδιο και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων στον κλάδο. Ο ΕΟΤ έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια και προφανώς αισθανόμαστε δικαιωμένοι από το αποτέλεσμα. Δεν εφησυχάζουμε όμως, καθώς γνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και δουλεύουμε πολύ συστηματικά για την επόμενη μέρα!

Κύριε Φραγκάκη, σας ευχαριστώ και εύχομαι να έχετε μια επιτυχημένη θητεία!

Εγώ σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη!

 

Η αθηΝΕΑ είναι υπερήφανη χορηγός επικοινωνίας του Forum.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Όλα Έτοιμα Για Το Forum «CREaTE: Ένα Βιώσιμο Μέλλον για τον Τουρισμό» στις 14/10

Μαρία Πολυκρέτη: Μια Βραδιά Κάτω από μια Ναξιώτικη Ελιά

Ταξιδιώτες-Καταναλωτές στο Κοινό μας Σπίτι. Πόσο το Σεβόμαστε;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+