Η ευεξία περνάει από το στομάχι μας. Δίαιτες υπάρχουν πολλές και εξαιτίας του διαδικτύου, η πληθώρα των πληροφοριών δείχνει ικανή να αποπροσανατολίσει και να μπερδέψει. Ιδανικά, γνωρίζουμε όλοι ότι ο συνδυασμός ήπιας άσκησης και μετρημένης μείωσης στην πρόσληψη θερμίδων, οδηγεί σε απώλεια βάρους. Από εκεί και πέρα, ποια δίαιτα ταιριάζει στον καθένα και την καθεμιά είναι κάτι σχετικό. Ας δούμε σε μια σειρά δύο άρθρων ποιες δίαιτες υπάρχουν και ποια είναι τα βασικά τους σημεία, χωρίς να ξεχνάμε ότι ένας εγκεκριμένος διατροφολόγος είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος.
Η Δίαιτα “Χωρίς Γλουτένη”
Τι είναι η γλουτένη; Η γλουτένη είναι ένα φυσικό συστατικό δύο πρωτεϊνών (γλιαδίνη και γλουταμίνη), που βρίσκονται κυρίως σε προϊόντα σίκαλης, σίτου και κριθαριού, και χρησιμοποιείται ευρέως γιατί κάνει τα προϊόντα πιο ελαστικά.
Μπορεί να είναι προβληματική για ένα μικρό ποσοστό ατόμων, επειδή τα μόρια γλουτένης δεν διασπώνται από τη θερμότητα και δεν χωνεύονται άμεσα. Συνεπώς, μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοσο νόσημα σε ορισμένα άτομα, με συμπτώματα όπως κράμπες, φούσκωμα, πονοκεφάλους και διάρροια. Η νόσος αυτή ονομάζεται “κοιλιοκάκη” και ένας πολύ μικρός αριθμός ατόμων πάσχει από αυτήν (ποσοστό μικρότερο από το 3% του πληθυσμού). Είναι πιθανό, βέβαια, να έχετε ευαισθησία στη γλουτένη, αλλά και πάλι η πιθανότητα είναι μηδαμινή (ένα 6-7%).
Εάν δεν είστε σίγουροι για την σχέση σας με τη γλουτένη, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος είναι πιθανό να σας συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις ώστε να σας δώσει ακριβείς απαντήσεις.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους. Πολλοί πιστεύουν πως η γλουτένη είναι συνώνυμο του “υδατάνθρακα” και συνεπώς έχουν τη ψευδαίσθηση πως μια φέτα ψωμιού χωρίς γλουτένη είναι λιγότερο παχυντική από μια κανονική. Δυστυχώς, η απώλεια βάρους δεν προκαλείται από αφαίρεση φυσικών συστατικών από τα τρόφιμά μας. Ο βασικός κανόνας γενικής απώλειας βάρους είναι η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων στην καθημερινότητά σας, ή η κατανάλωση ίδιων θερμίδων σε συνδυασμό με περισσότερη καύση θερμίδων κατά της διάρκειας της ημέρας.
Προσοχή, η γενική απώλεια βάρους πιθανόν να προκαλέσει κυρίως απώλεια μυϊκής μάζας και όχι απώλεια λίπους. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο που θα ασχοληθεί ειδικά με την περίπτωσή σας και τους στόχους σας.
Εν κατακλείδι, η δίαιτα “Gluten free” αφορά ένα μικρό πληθυσμό με δυσανεξία ή ευαισθησία στη γλουτένη. Ωστόσο, καλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωση της γλουτένης για να αποφύγετε τυχόν εντερικές επιπλοκές.
Η Δίαιτα “Paleo“
Γνωστή και ως η διατροφή που αποτελείται μόνο από τις τροφές που είχαν στη διάθεσή τους οι άνθρωποι των σπηλαίων.
Ο σύγχρονος άνθρωπος που υποστηρίζει την δίαιτα “paleo” πιστεύει πως πολλά προβλήματα υγείας, όπως το Αλτσχάιμερ, ξεκίνησαν όταν μπήκε στη ζωή μας η γεωργία, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στις νέες διατροφικές συνήθειες.
Οι τροφές που συνιστούν την δίαιτα αυτή είναι:
- Κρέατα: μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα και άλλα κυνήγια
- Ψάρια και θαλασσινά
- Αυγά
- Καρποί και σπόροι
- Υγιεινά λιπαρά όπως το λάδι, το ελαιόλαδο, το λάδι από αβοκάντο, καρύδα και μακαντέμια κ.ά.
- Φρούτα και λαχανικά
Πολλοί πιστεύουν πως η δίαιτα της παλαιολιθικής εποχής συμβάλλει στην απώλεια βάρους, καθώς και στην αυξημένη καύση λίπους. Όπως ανέφερα προηγουμένως, η απώλεια βάρους υπακούει σε μία μόνο λέξη: θερμίδες. Όσο για την καύση λίπους, θα πρότεινα να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, αν ενδιαφέρεστε. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι περίπλοκος και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το μόνο σίγουρο είναι πως μια δημοφιλής δίαιτα με φιλοσοφία “one size fits all” αποκλείεται να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων σας. Παράλληλα, μια δίαιτα με τόσους περιορισμούς μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία σας. Είναι επίσης σημαντικό να ειπωθεί πως οι άνθρωποι των σπηλαίων δεν ήταν όσο υγιείς και μεγαλοπρεπείς όσο τους έχουμε φανταστεί.
Για να είμαστε δίκαιοι, πολλές πτυχές της δίαιτας αυτής είναι υγιεινές, όπως η έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε την “paleo”, θα σας συμβούλευα να προσθέσετε στη διατροφή σας τροφές ολικής άλεσης, όσπρια και κάποια γαλακτοκομικά όπως το γιαούρτι.
H Διαλείπουσα Νηστεία ή Αλλιώς “Intermittent Fasting”
Η διαλείπουσα νηστεία πήρε, δικαίως, τον τίτλο της δημοφιλέστερης δίαιτας του 2019, καθώς τα αποτελέσματά της και η έλλειψη περιορισμών, όσον αφορά τα είδη φαγητών που επιτρέπονται, μάγεψαν όλους τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων.
Η δίαιτα αυτή βασίζεται στην εναλλαγή μεταξύ περιόδων φαγητού και περιόδων νηστείας.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιλέξει κάποιος την εναλλαγή όσον αφορά τις ώρες νηστείας και τις ώρες φαγητού, με βασικό κανόνα πως το ελάχιστο χρονικό διάστημα νηστείας μπορεί να είναι 12 ώρες (άρα 12 ώρες νηστείας και 12 ώρες που επιτρέπεται η κατανάλωση τροφής). Η πιο γνωστή αναλογία είναι το 16-8, δεκαέξι ώρες νηστείας και οχτώ ώρες φαγητού.
Η φιλοσοφία της δίαιτας αυτής βασίζεται στο επιχείρημα πως η διαλείπουσα νηστεία ήταν η βασική πρακτική στον τομέα της διατροφής στην ανθρώπινη εξέλιξη. Οι αρχαίοι κυνηγοί δεν είχαν στη διάθεσή τους ούτε σούπερ μάρκετ ούτε ψυγείο. Επιπρόσθετα, οι υποστηρικτές της δίαιτας αυτής ισχυρίζονται πως η τακτική αυτή της “μικρονηστείας” χαμηλώνει τα επίπεδα ινσουλίνης του οργανισμού (συνεπώς βοηθά στην καύση λίπους), ενώ παράλληλα ανεβάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης (ορμόνη που βοηθά στην αύξηση μυϊκής μάζας) και εξυπηρετεί στην επισκευή των κυττάρων. Οι αλλαγές όμως αυτές που συμβαίνουν στο σώμα μας κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι πολύ μικρές και συνεπώς δεν θα επιφέρουν κάποια μεγάλη διαφορά.
Η δίαιτα αυτή δεν έχει αποδειχθεί ανώτερη από μία κανονική δίαιτα που συνιστά ένας ειδικός. Παρόλα αυτά, η δίαιτα αυτή συνιστάται σε ανθρώπους με έλλειψη πειθαρχίας όσον αφορά την συχνότητα με την οποία τρώνε και τη θερμιδική τους κατανάλωση. Η λογική λέει πως όταν έχεις λιγότερες ώρες που μπορείς να καταναλώσεις θερμίδες, τότε μάλλον θα καταναλώσεις λιγότερες.