Διπλές Μάσκες: Έξτρα Προστασία;

Μάσκες

Διπλές μάσκες: ακούγεται ολοένα και περισσότερο ως μια πιθανή εξέλιξη του μέτρου για μάσκες παντού, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις, οπότε σκεφτήκαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να το ψάξουμε παραπάνω.

Η διπλή μάσκα είναι ένας εύλογος τρόπος να μειώσει κανείς το ρίσκο της επαφής με άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα σε περιστάσεις όπου περνά αρκετό χρόνο μαζί τους σε κλειστούς χώρους (χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μέσα μεταφοράς).

Για τους fashion-conscious εξ ημών, ίσως είναι επίσης ένας καλός τρόπος να συνδυαστεί η αποτελεσματικότητα μιας χειρουργικής μάσκας με μια πιο “όμορφη” υφασμάτινη. Άλλωστε, οι ειδικοί έχουν ήδη αποφανθεί πως αντενδείκνυται η χρήση υφασμάτινης μάσκας με μία μόνο στρώση υφάσματος, ενώ θυμίζουν ότι οι νοτισμένες μάσκες πρέπει αμέσως να πετιούνται και να αντικαθίστανται από στεγνές καθαρές.

Τέλος, και με δεδομένο ότι κάποια μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικά, ίσως η διπλή μάσκα αποδειχθεί ένα σημαντικό μέτρο επιπρόσθετης προστασίας, έως ότου τα εμβόλια μας προστατέψουν πιο μαζικά.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένες οδηγίες που εξέδωσε το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC), δύο είναι τα κρίσιμα σημεία για τους πολίτες κατά τη χρήση της μάσκας: η εφαρμογή της στο πρόσωπο και η επιλογή μασκών με τουλάχιστον τρία στρώματα ώστε να συγκρατούν τα εισερχόμενα σωματίδια αλλά και το αντίθετο.

Η χρήση μάσκας μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό σε κάθε περίπτωση, αλλά φορώντας μια πιο σφιχτά τοποθετημένη χειρουργική μάσκα ή βάζοντας μια μάσκα υφάσματος πάνω από μια χειρουργική μπορεί να αυξηθεί σημαντικά η προστασία. Νέα έρευνα από τον CDC δείχνει ότι η μετάδοση του ιού μπορεί να μειωθεί έως και 96,5% αν τόσο ένα μολυσμένο άτομο όσο κι ένα μη μολυσμένο άτομο φορούν στενά τοποθετημένες χειρουργικές μάσκες ή συνδυασμό υφασμάτων και χειρουργικών.

Προς τη χρήση διπλής μάσκας -χειρουργικής από μέσα και υφασμάτινης εξωτερικά- σε χώρους με συγχρωτισμό, διαβάζουμε ότι προσανατολίζονται και οι Έλληνες ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η σχετική εισήγηση της υποεπιτροπής που ασχολείται με το θέμα.

Στο μεταξύ (και όσο δεν υπάρχει διαφορετική οδηγία από την πολιτεία), μια καλή λύση θα μπορούσε να είναι να φοράει κανείς διαφορετικές μάσκες ανάλογα με την περίσταση. Μια υφασμάτινη μάσκα μπορεί να είναι επαρκής την ώρα του περιπάτου, όμως για την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ προτιμάται μια αποτελεσματικότερης προστασίας μάσκα (χειρουργική, KΝ95 ή KF94), ενώ αν χρειαστεί να πάρετε μετρό, λεωφορείο ή ταξί, η διπλή είναι μια ακόμη καλύτερη ασπίδα προστασίας!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+