Η Δράμα Υποδέχεται το 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

H αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του 43ου Φεστιβάλ Tαινιών Μικρού Δράμας ξεκίνησε. Το Φεστιβάλ γυρίζει σελίδα στην ιστορία του, με νέο καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Σακαρίδη, που ανέλαβε καθήκοντα σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία παγκοσμίως,  και μάλιστα σε μια περίοδο που οι έλληνες μικρομηκάδες διαπρέπουν στα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού. Αυτός είναι και ο λόγος που  για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Φεστιβάλ Δράμας θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και σε φυσικούς χώρους και online.

Με χαρά το φετινό Φεστιβάλ Δράμας ανακοινώνει τη συμμετοχή του διεθνούς φήμης Πολωνού σκηνοθέτη Paweł  Pawlikowski στην επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού του Προγράμματος.

Η μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων, θα πραγματοποιηθεί στις 20-26 Σεπτεμβρίου με πρωταγωνιστές τους κινηματογραφιστές και το κοινό που αγαπά και στηρίζει την ταινία μικρού μήκους. Η Δράμα, ετοιμάζεται και φέτος να υποδεχθεί τους έλληνες μικρομηκάδες στην πιο κεφάτη γιορτή του ελληνικού σινεμά, που κάθε Σεπτέμβρη μεταμορφώνει το κέντρο της πόλης και το πανέμορφο υδάτινο πάρκο της, όπου στεγάζεται το Φεστιβάλ,  σε ένα ξέφρενο κινηματογραφικό πλατό. 

Το εθνικό φεστιβάλ κινηματογράφου για τηw μικρού μήκους ταινία, είναι εδώ για να αναδείξει τα νέα κινηματογραφικά ταλέντα εν τη γενέσει τους και να ενθαρρύνει την δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους ως αυτόνομη κατηγορία που αφορά δημιουργούς κάθε ηλικίας. 

Το 43ο DISFF, θα διεξαχθεί στον ανακαινισμένο θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρο, το νέο hotspot του φεστιβάλ, την αίθουσα Ολύμπια και το Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Παράλληλα, για πρώτη φορά, θα στηθεί ένα Drive-in δίπλα στο Γήπεδο Κραχτίδη (το κλειστό γυμναστήριο της Δράμας).

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ οnline, θα πρέπει να εγγραφούν εδώ. Οι εγγραφές ξεκινούν με το άνοιγμα της πλατφόρμας, στις 20/9/20.

Συνολικά θα προβληθούν 141 ταινίες από 37 χώρες σε όλα τα προγράμματά του Φεστιβάλ.

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Σακαρίδης, «σε μια χρονιά που όλος ο κόσμος έχει κλονιστεί από τη πανδημία, ετοιμάσαμε ένα φεστιβάλ που θα υποστηρίξει τις ταινίες και θα δώσει ελπίδες στους δημιουργούς. Σε καιρούς κρίσης οι ταινίες μπορούν να προκαλέσουν, να μας μεταφέρουν σε άλλα μέρη, να ενημερώσουν, να μαγέψουν, να μας θεραπεύσουν».

Το Ελληνικό Διαγωνιστικό

Από τις 275 ελληνικές ταινίες που κατατέθηκαν φέτος (νέο ρεκόρ για το φεστιβάλ), 34 ταινίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 43ης διοργάνωσης, σε ένα «σφιχτό» και ευέλικτο πρόγραμμα. Σε αυτές συγκαταλέγονται 3 ντοκιμαντέρ, 2 animation και 2 πειραματικές. Φέτος, περίπου το ένα τέταρτο των σκηνοθετών που διαγωνίζονται είναι γένους θηλυκού (οι γυναικείες υπογραφές είναι 9).

Και φέτος κυριαρχούν οι  θεματικές που τα τελευταία  χρόνια κεντρίζουν τους έλληνες μικρομηκάδες: το προσφυγικό (και μάλιστα υπό το πρίσμα παιδιών) σε μια αφιλόξενη Αθήνα, η ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, ο πόλεμος, η διαχείριση της απώλειας, της ανημπόριας και των γηρατειών, ο έρωτας. Τους σκηνοθέτες φαίνεται να απασχολούν έντονα οι σχέσεις παιδιών και γονιών, και ιδιαίτερα οι περιπτώσεις μπαμπάδων αλλά και μαμάδων που, απόντες για διάφορους λόγους,   «σημαδεύουν» τα παιδιά τους ανεπανόρθωτα. Δεν λείπουν οι ταινίες εποχής, τα αλληγορικά παραμύθια, οι ταινίες φαντασίας και κάποιες που πειραματίζονται έντονα με την φόρμα. Eδώ θα βρείτε το τρέιλερ του ελληνικού διαγωνιστικού.

Το Διεθνές Διαγωνιστικό 

Το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 26 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει συνολικά  36  ταινίες από 30  χώρες. Θα παρουσιάσει 11 διεθνείς, 2 ευρωπαϊκές  και 19 ελληνικές  πρεμιέρες.

Για πρώτη φορά οι γυναίκες δημιουργοί υπερβαίνουν σε αριθμό τους συναδέλφους τους. Από τους  σκηνοθέτες που συμμετέχουν, 19 είναι γυναίκες  και 17 άνδρες.

Το Διεθνές Σπουδαστικό Τμήμα

Στο νέο, φιλόδοξο, διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Δράμας  επιλέχθηκαν να προβληθούν 22 ταινίες από 16 χώρες –ανάμεσά τους και 3 ελληνικές :  Violetta του Φοίβου Ήμελλου (New York College), Rosa Kairo του Jacques Simha (κινηματογραφικός τομέας Π.Ο.Φ.Π.Α.) και The Jar του Κυριάκου Ρόντση (Bournemouth Film School)

Πρόκειται για σπουδαστές  από  21 σχολές κινηματογράφου σε όλον τον κόσμο, οι 12 εξ αυτών παγκοσμίου κύρους.  Το φεστιβάλ εξασφάλισε 7 παγκόσμιες πρεμιέρες, 2  ευρωπαϊκές, 4 βαλκανικές και  9 ελληνικές.

Η δημιουργία του καινούργιου αυτού Προγράμματος, στόχο έχει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ελληνικής και παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής σπουδαστικών ταινιών μικρού μήκους, ενώ συνδέεται με το όραμα του Φεστιβάλ για την επικείμενη δημιουργία της Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα.

Drama Pitching Lab, για πρώτη φορά online 

Το Φεστιβάλ Δράμας συνεχίζει να υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και να επιμορφώνει τους νέους σκηνοθέτες: Στο  πλαίσιο  της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας  Drama Mini Talent Lab, διοργανώνει  και φέτος εργαστήριο Pitching Lab για την παροχή τεχνικών pitching σε σκηνοθέτες / παραγωγούς, ενώ στο Pitching Forum νέοι σκηνοθέτες και παραγωγοί από όλο τον κόσμο παρουσιάζουν το project τους, σε ένα pitch διάρκειας 5’, σε παραγωγούς και πιθανούς χρηματοδότες.

Στο τέλος του Pitching Forum, οι συμμετέχοντες έχουν επίσης την ευκαιρία να οργανώσουν μεμονωμένες συναντήσεις με ενδιαφερόμενους παραγωγούς ή διευθυντές φεστιβάλ , για την πιθανή προώθηση των έργων τους. 

Το Pitching Lab, φέτος, αποφάσισε να δεχθεί 15 σχέδια, καθώς η διαδικτυακή πλατφόρμα, μπορεί να επιτρέψει τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Εδώ θα βρείτε τα πρότζεκτ που συμμετέχουν.

Το Υπόλοιπο Πρόγραμμα  

-Κινηματογραφοθεραπεία  με τον Pawel Pawlikovski: O σπουδαίος σκηνοθέτης θα συμμετάσχει σε μια ανοιχτή συζήτηση για την τελευταία του ταινία Ψυχρός πόλεμος. Την συζήτηση θα συντονίσει η κινηματογραφοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάκου. Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Δράμας φιλοξενεί το εν λόγω εγχείρημα με στόχο να αναδείξει την ψυχοθεραπευτική επίδραση που μπορεί να ασκήσει ένα κινηματογραφικό έργο στον θεατή μέσω του cinematherapy (Παρασκευή 25/9, 16.00, Δημοτικό Ωδείο).

-Προβολή δύο προγραμμάτων μικρού μήκους με ταινίες που γυρίστηκαν κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας:

Enter  σε συνεργασία με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: δεν είναι ένα ακόμη ημερολόγιο καραντίνας, αλλά μια σειρά από πρωτότυπα έργα που δημιουργήθηκαν μέσα στις συνθήκες του «εδώ και τώρα». Από το Μανχάταν στο Μπρούκλιν, από την Αθήνα  μέχρι το Βερολίνο και από τα Καραντινάτα της Κεφαλονιάς έως το Λονδίνο, καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο μας υποδέχονται σπίτι τους. Μεταξύ αυτών οι Bασίλης Κεκάτος, Γιώργος Ζώης και Ευθύμης Φιλίππου. 

Spaces 1  σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οκτώ έλληνες σκηνοθέτες γύρισαν, μετά από ανάθεση του φεστιβάλ, μια ολιγόλεπτη μικρού μήκους ταινία μέσα στο σπίτι τους, καταθέτοντας το δικό τους επίκαιρο κινηματογραφικό σχόλιο για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώσαμε την Άνοιξη. Τις ταινίες υπογράφουν οι: Γιώργος Γεωργόπουλος, Ρηνιώ Δραγασάκη, Ζαχαρίας Μαυροειδής, Μίνως Νικολακάκης, Μαριάννα Οικονόμου, Σταύρος Παμπαλλής, Σύλλας Τζουμέρκας και Σταύρος Ψυλλάκης. 

-Παρουσιάσεις των διαγωνιζόμενων σκηνοθετών και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό του Φεστιβάλ, καθημερινά, στον θερινό Κινηματογράφο «Αλέξανδρο» (12:00)

-Short Matters 2020. Βραβευμένες ταινίες του δικτύου κινηματογραφικών φεστιβάλ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και υποψήφιες για το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας Μικρού Μήκους EFA 2019.

Focus on Animation. “Ελληνικό animation, από την εκπαίδευση στην επαγγελματική παραγωγή μικρού μήκους” με Διαδικτυακή προβολή ελληνικών ταινιών κινουμένου σχεδίου.

-Δράσεις για παιδιά.  “Μαθήματα Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης»: το πολύπλευρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το “Νεανικό Πλάνο” έρχεται και στη Δράμα με ένα τετραήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο, για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ραντεβού (και) στην Αθήνα   

Ραντεβού στην Δράμα, λοιπόν, αλλά  τον Οκτώβριο (8-14/10) και στην Αθήνα, μια που και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς  και επιλεγμένα προγράμματα, θα προβληθούν στο «Τριανόν».

Το πρόγραμμα «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει», θα συνεχιστεί σε ακόμα περισσότερους προορισμούς. Πέρυσι οι ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ ταξίδεψαν σε 45 πόλεις και 5 χώρες (και θα ήταν πολύ περισσότερες αν δεν μεσολαβούσε η πανδημία…) αναδεικνύοντας την δυναμική του ελληνικού σινεμά εντός κι εκτός Ελλάδας.

Το Φεστιβάλ Δράμας χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, το Δήμο Δράμας και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+