Eco-friendly Greece: Έρευνα για τον Βιώσιμο Τουρισμό

Πώς θα μπορούσε η χώρα μας να μετατραπεί σε έναν «eco-friendly» ταξιδιωτικό προορισμό μέσα στην επόμενη δεκαετία, επωφελούμενη από τις ταχέως αναπτυσσόμενες τάσεις που περιγράφονται με τον όρο «βιώσιμος τουρισμός»;

Η έρευνα που πραγματοποίησε η αθηΝΕΑ με την υποστήριξη του ομίλου Sani/Ikos «Eco-friendly Greece: Βέλτιστες Πρακτικές Βιώσιμου Τουρισμού από 21 Θέρετρα ανά τον Κόσμο» αποπειράται να ρίξει φως στο καίριο αυτό ερώτημα.

Η Κατάλληλη Έρευνα την Κατάλληλη Ώρα

Για τον ελληνικό τουρισμό, που ακόμη και στη δύσκολη περίοδο της ελληνικής κρίσης κατάφερε να λειτουργήσει ως στυλοβάτης για την οικονομία της χώρας μας, η πανδημία μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής. Παρά τα ενθαρρυντικά, προ-πανδημίας στοιχεία ανάπτυξής του, η προσέλκυση επισκεπτών με υψηλότερο εισόδημα, η επέκταση της σεζόν και ο εμπλουτισμός του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκπλήρωτοι στόχοι με τεράστια δυνητικά πλεονεκτήματα.

Το δε «reset» στο οποίο ποικιλοτρόπως εξανάγκασε τον κλάδο η πανδημία μπορεί να αποβεί καταλυτικό.

Λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από τάσεις που επηρεάζουν τις εξελίξεις διεθνώς, αναζητούνται τρόποι με τους οποίους το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, θα γίνει πιο σύνθετο, ώστε να καταστεί πιο ελκυστικό, αλλά και πιο ανθεκτικό.

Στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει ο βιώσιμος τουρισμός, δίνοντας έμφαση στο περιβάλλον, στον σεβασμό και στην αξιοποίηση των τοπικών κοινωνιών και οικοσυστημάτων, καθώς και στην παροχή ποιοτικών εμπειριών και υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Η οικολογική αφύπνιση ενός ολοένα μεγαλύτερου μέρους του δυτικού κόσμου αποτελεί επιχειρηματική ευκαιρία, καθώς πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ότι το διαρκώς αυξανόμενο κοινό του βιώσιμου τουρισμού τείνει να ξοδεύει περισσότερο, ενώ συνήθως διαμένει στον προορισμό για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Μια Πρώτη Γεύση από την Έρευνα

Παρουσιάζει χρήσιμα παραδείγματα προς μίμηση από καταλύματα σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Ελλάδα και την Ισλανδία μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Αφρική, τις Μαλδίβες και τα Νησιά Φίτζι – ανάμεσα σε αυτά το θέρετρο Sani Resort του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, που το 2021 αναδείχθηκε σε Κορυφαίο Περιβαλλοντικό Ξενοδοχειακό Συγκρότημα παγκοσμίως, καθώς και μονάδες των Ikos Resorts, που επίσης έχουν βραβευτεί για τις πράσινες πρακτικές τους σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων.

Επίσης, εντοπίζει μια σειρά από ενδιαφέρουσες τάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στις ξενοδοχειακές αλλά και σε άλλες, σχετιζόμενες με τον τουρισμό, επιχειρήσεις στην Ελλάδα, στον σχεδιασμό του δικού τους βιώσιμου μέλλοντος.

Κάποιες από τις πρακτικές που αναδεικνύονται στις σελίδες αυτής της έρευνας είναι εύκολα υλοποιήσιμες και χαμηλού κόστους, ενώ άλλα σκέλη της βιώσιμης μετάβασης εταιρειών του κλάδου είναι πιο απαιτητικά, τεχνολογικά, λειτουργικά αλλά και οικονομικά. Αν κάτι προκύπτει πάντως εμφατικά είναι ότι η «πράσινη» μετάβαση του τουριστικού κλάδου αποτελεί και αυτή ένα ταξίδι, στο οποίο μάλιστα καλούνται να συμμετάσχουν και οι ίδιοι οι επισκέπτες των προορισμών.

Στόχοι και Προσδοκίες

Φιλοδοξία της έρευνάς μας είναι να αποτελέσει έμπνευση για το πρώτο βήμα του ταξιδιού. Να αποτελέσει τροφή για σκέψη, ώστε το νέο αυτό κεφάλαιο τουριστικής ανάπτυξης που ξεκινά για τη χώρα μας, καθώς αφήνουμε πίσω την πανδημία, να έχει διάρκεια και ποιότητα, με τη φύση και τον άνθρωπο σε αρμονική, υγιή και δημιουργική συνύπαρξη.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα εδώ.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Αντωνέλα Σκιαδαρέση (antonela@a8inea.com).

Σχετικά με την αθηΝΕΑ

Η αθηΝΕΑ είναι ένας οργανισμός new media που αφουγκράζεται το σήμερα με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον. Με το flagship newsletter της, το οποίο διαβάζουν καθημερινά χιλιάδες αναγνώστες, ενημερώνει σύντομα και περιεκτικά για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο, σεβόμενη τον πολύτιμο χρόνο τους. Ως μέσο που επιλέγει μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα, εκδίδει παράλληλα μια σειρά από θεματικά newsletters και εκδόσεις (Carpe Vinum, Ex Libris, Polaris κ.ά.), ενώ διατηρεί site ποικίλης θεματολογίας. Μέσα από το τμήμα της αθηΝΕΑ Narrative συνεργάζεται με εταιρείες και οργανισμούς για να τους υποστηρίξει στις ανάγκες επικοινωνίας τους, ενώ μέσα από το τμήμα αθηΝΕΑ Research έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία υλοποίησης ερευνητικών έργων στους κλάδους του τουρισμού και της αγροδιατροφής, στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, τη γυναικεία ενδυνάμωση, αλλά και το μέλλον της εργασίας.

Σχετικά με τον Όμιλο Sani/Ikos

Ο Όμιλος Sani/Ikos είναι ένας καινοτόμος, δυναμικά αναπτυσσόμενος ξενοδοχειακός Όμιλος. Μέσω των εμπορικών σημάτων του, Sani Resort & Ikos Resorts, o Όμιλος λειτουργεί και συνεχώς αναπτύσσει 10 μοναδικά, ιδιόκτητα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα (Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κως) και την Ισπανία (Μαρμπέλα/Εστεπόνα), τα οποία συγκαταλέγονται στα κορυφαία resorts πολυτελείας παγκοσμίως.

Τη διοίκηση του Ομίλου Sani/Ikos ασκούν ως co-managing partners οι κκ. Σταύρος Ανδρεάδης, Ανδρέας Α. Ανδρεάδης και Mathieu Guillemin, με τη στήριξη κορυφαίων επενδυτικών σχημάτων.

Στόχος του Ομίλου Sani/Ikos είναι η επέκταση των Sani & Ikos Resorts και σε άλλες υψηλού προφίλ τοποθεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα από τη λειτουργία των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων του, ο Όμιλος παραμένει συνεπής στις δεσμεύσεις του για την υιοθέτηση βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών, καθώς και για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και προϊόντων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ταυτόχρονα με την επίτευξη ισχυρών αποτελεσμάτων.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+