Αστυνομικό Σασπένς και Κουλ Γεωγραφία από τις Εκδόσεις Διόπτρα

Οι εκδόσεις Διόπτρα έχουν στιλ, δυνατό παιδικό τμήμα, αλλά και βιβλία με καταιγιστική δράση, όπως το ένα από τα δύο βιβλία που μας κέντρισαν τελευταία το ενδιαφέρον και παρουσιάζουμε εδώ. Η θεματική του δεύτερου βιβλίου είναι πολύ διαφορετική, πολύ ιδιαίτερη και, σίγουρα, πολύ κουλ.

Το Φιλί του Δεκέμβρη

Το Φιλί του Δεκέμβρη του Πάνου Αμυρά, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ολοκληρώνει την τριλογία του στην Αθήνα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τον χαρακτήρα του Νίκου Αγραφιώτη να λύνει “μυστήρια” και να ανακαλύπτει μυστικά. Προηγήθηκαν Ο Λιμός και Τα Λύτρα.

Δεκέμβριος 1944 και η Αθήνα βιώνει τις δραματικές ημέρες του Εμφυλίου. Οι φονικές συγκρούσεις μαίνονται σε όλη την πόλη. Ο Νίκος Αγραφιώτης, απότακτος πια αξιωματικός της αστυνομίας, αναλαμβάνει να εντοπίσει έναν δικαστικό υπάλληλο, υπεύθυνο για υποθέσεις δωσιλόγων, που έχει εξαφανιστεί μαζί με μια νεαρή τραγουδίστρια καμπαρέ.

Γενική ασφάλεια, αντάρτες και εγγλέζοι! Ψεύτικες ταυτότητες και αγωνία αν θα καταφέρει να εντοπίσει αυτό που ψάχνει. Συναντήσεις με ιστορικά πρόσωπα και σε κάθε του βήμα νιώθεις ότι παντού απλώνεται ο φόβος του θανάτου.

Κυνηγώντας τα ίχνη τους, θα εμπλακεί σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι που σύντομα θα ανακαλύψει ότι τον αφορά προσωπικά. Θα βρεθεί ανάμεσα σε διπλούς πράκτορες, δωσίλογους και αδίστακτους συνεργάτες των ναζί, που ψάχνουν την ευκαιρία να απαλλαγούν από το ένοχο παρελθόν τους.

Μέσα στους δρόμους του Εμφυλίου, με τον θάνατο να παραμονεύει κάθε στιγμή, θα ακροβατήσει ανάμεσα στην αγάπη και την προδοσία αναζητώντας την αλήθεια και την κάθαρση.  Πρόκειται για μια συναρπαστική περιπέτεια στην τραγικότερη περίοδο της σύγχρονης Ελλάδας, μια προσωπική αναμέτρηση του Αγραφιώτη που ισορροπεί θαυμάσια στο σχοινί που τρέμει από τον διχασμό του εμφυλίου.

Πέρα από τον ωραίο, ιντριγκαδόρικο τρόπο με τον οποίο ξεδιπλώνεται η πλοκή, αυτό που συναρπάζει χάρη στη ζωντανή αφήγηση είναι η μεταφορά του αναγνώστη στη “μαύρη” εποχή του 1944.  Οι Άγγλοι βρίσκονται παντού, η Αθήνα είναι γεμάτη ερείπια. Tο βιβλίο έχει, όμως, ένα ακόμα στοιχείο που μου αρέσει πάντα όταν αξιοποιείται από τα “αστυνομικά” μυθιστορήματα. Οι ήρωες είναι σκληροί, τί άλλο θα μπορούσαν σε μια σκληρή εποχή; Ακόμα, ο Αμυράς, σε ένα ωραίο τέχνασμα, τοποθετεί κάθε κεφάλαιο του βιβλίου στον χρόνο και στον χώρο.  Για παράδειγμα: “Κεφάλαιο 23, Κυψέλη, Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, ώρα 7 μ.μ.”. Σε κάνει να θες να συνεχίσεις την ανάγνωση σκεπασμένος με μια κουβέρτα, γιατί μόνο κρύο θα έκανε στην Κυψέλη τον Δεκέμβριο αργά το απόγευμα!

 

Γεωγραφία Για Εντελώς Αγεωγράφητους

Ο κόσμος του Facebook κρύβει μικρά διαμάντια. Ένα από αυτά είναι η σελίδα “Η Γεωγραφία Είναι Πολύ Κουλ”, η οποία έχει πλέον και άλλα παρακλάδια, ας τα πούμε αδερφές-σελίδες. Η “ιδιοκτήτριά” της έχει κρατήσει κρυφή την ταυτότητά της, κάτι που προσέδωσε μυστήριο γύρω από τη σελίδα. Να αναφέρουμε ότι έχει 336.000 ακόλουθους και κάθε post αποτελεί αφορμή για ωραίες συζητήσεις και έξυπνα σχόλια.

Το βιβλίο ουσιαστικά είναι μια σύνοψη των καλύτερων posts και όχι μόνο, με την πολύχρωμη εικονογράφηση της Ναταλίας Μαυρωτά. Στις 285 σελίδες καταγράφονται όλα τα παράδοξα του κόσμου μας, ενώ υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για μικρούς αλλά και για μεγάλους. Το ταχυδρομείο μεταξύ Σλοβενίας και Σλοβακίας, καθώς πολλοί μπερδεύουν τις δύο χώρες, γιατί υπάρχει το Σαν Μαρίνο, γιατί η Κασπία είναι θάλασσα και όχι λίμνη, για το αν η Αφρική έχει νησάκια – καθώς και πολλές άλλες λεπτομέρειες για τον πλανήτη.

Θα μπορούσε άνετα να μπει στη διδακτέα ύλη των σχολείων και να κάνει τη γεωγραφία πιο κουλ. Κατά βάθος, το βιβλίο προάγει την αγάπη για το μοναδικό μας σπίτι και στηρίζει μια συνολική προσπάθεια για να σώσουμε ό,τι μπορούμε. Παράλληλα, από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί και ένα activity book με σπαζοκεφαλιές και ερωτήσεις.

Bonus: Με ενθουσιάζει το εξώφυλλο και η εικονογράφηση που θυμίζει παλιό Καζαμία.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+