Φώτα, Κάμερα, Εκλογές 2023!

Εκλογές 2023 και είπαμε να χαλαρώσουμε το κλίμα, όπως κάνουν άλλωστε και οι πολιτικοί αρχηγοί πριν από τη μάχη της κάλπης. Επιλέξαμε τρεις ελληνικές ταινίες, δύο ξενόγλωσσες και τρεις σειρές που σχετίζονται με την πολιτική και ειδικότερα τις εκλογές.

Κάλπες, ίντριγκες, χειραγώγηση, δημοκρατία, έρωτες, μίση και πάθη. Ψηφοδέλτια, ονόματα, αγωνία, αριθμοί. Όλα αυτά μπερδεύονται τόσο μοναδικά στη μεγάλη ή στη μικρή οθόνη και, παρά τη δραματουργία, μας μεταφέρουν στα… behind the scenes της πολιτικής.

Άραγε, αν οι πολιτικοί μας αρχηγοί κάθονταν στο σαλόνι, τι θα επέλεγαν να δουν;

Υπάρχει και Φιλότιμο

Στα τέλη του 1965 προβάλλεται στους κινηματογράφους η ταινία «Υπάρχει και Φιλότιμο». Βασισμένη στη θεατρική παράσταση του 1950 «Ανώμαλη Προσγείωση» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, η ταινία στηλιτεύει τις πελατειακές σχέσεις, τα ρουσφέτια και τη διαφθορά, την άγνοια κάποιων πολιτικών για τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων, τους «αυλικούς» και τα συμφέροντά τους.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας είναι ο περίφημος Ανδρέας Μαυρογιαλούρος, υπουργός Αγροτικής Ανασυγκροτήσεως με καλές προθέσεις μεν, «στον κόσμο του» δε. Ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο στην ελληνική επαρχία και η αυθόρμητη γνωριμία με τους ντόπιους θα τον αναγκάσουν να συνειδητοποιήσει πόσο βαθιά… «νυχτωμένος» είναι για ό,τι συμβαίνει στην εκλογική του περιφέρεια αλλά και μέσα στο ίδιο του το υπουργείο. Οι ατάκες «Θα σας… εξαφανίσωμεν», «Θα, θα, θα…», «Κύριε Ντάντι», αλλά και το μπόλικο φασκέλωμα που έπεσε στην ταινία αυτή έχουν μείνει αξέχαστα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Τζένη – Τζένη

Την ίδια χρονιά, στις Σπέτσες, γυρίζεται από τη Finos Film η ταινία «Τζένη – Τζένη», η οποία προσπαθεί με αστείρευτο χιούμορ αλλά και πικρή ειρωνεία να καυτηριάσει τα γεγονότα και το κλίμα των ημερών (Ιουλιανά), καθώς και όλο το παρασκήνιο πίσω από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και τα κομματικά συμφέροντα.

Απολαυστικός ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος στον ρόλο του «κομματάρχη» του νησιού που αναγκάζεται να αλλάξει πολιτικό «στρατόπεδο» και, αντί του «Γκόρτσου», να υποστηρίξει την καμπάνια του αντιπάλου του «Μαντά» (Ανδρέας Μπάρκουλης), με τον οποίο η κόρη του (Τζένη Καρέζη) έχει συνάψει «λευκό γάμο», με αντάλλαγμα τη στήριξη του οικονομικά κατεστραμμένου πατέρα της. Το σχέδιο πετυχαίνει, ο Μαντάς εκλέγεται, αλλά μεγάλος … νικητής αποδεικνύεται ο έρωτας!

Η Βουλευτίνα

Η Ρένα Βλαχοπούλου «δίνει ρέστα» ως αρραβωνιαστικιά του υποψήφιου βουλευτή Περικλή Αράπη (Σταύρος Ξενίδης) στην ταινία «Η Βουλευτίνα». Ο Αράπης έχει αποτύχει 6 φορές να αποκτήσει το βουλευτικό αξίωμα, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται οικονομικά και να καθυστερεί τον γάμο του.

Η Ρένα –προκειμένου να καταφέρουν να παντρευτούν– αναλαμβάνει τις δημόσιες σχέσεις του προεκλογικού αγώνα του καλού της, ο οποίος αποτυγχάνει για μια ακόμη φορά. Ωστόσο, ένα λάθος και μια σύμπτωση θα αλλάξουν την κατάσταση και στη Βουλή θα βρεθεί, αντί του Περικλή, η Ρένα!

No | Όχι

Το «Όχι» είναι μια ταινία-πρόκληση του Pablo Larraín, που εξερευνά τον κόσμο της πολιτικής διαφήμισης και το αντίκτυπό της στη δημοκρατία. Βρισκόμαστε στη Χιλή κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του 1988. Το καθεστώς Pinochet έχει εξαναγκαστεί από τις συνθήκες να προβεί σε δημοψήφισμα για το αν ο δικτάτορας στρατηγός θα παραμείνει στην εξουσία για 8 ακόμα χρόνια.

Η ταινία ασχολείται με την επιρροή της διαφημιστικής βιομηχανίας στην κοινή γνώμη, αλλά και πώς μπορεί ένα «Όχι» να έχει θετική επιρροή και να φτάσει να ακούγεται ευχάριστο. Παρακολουθούμε λοιπόν τον René Saavedra, ένα νεαρό στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας, που υποδύεται ο Gael García Bernal, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας της αντιπολίτευσης. Ο Saavedra και η ομάδα του, μέσω έξυπνων τεχνικών μάρκετινγκ, στοχεύουν να κινητοποιήσουν τον λαό της χώρας να ψηφίσει «Όχι» στο δημοψήφισμα.

Η ταινία θέτει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις τακτικές των απολυταρχικών καθεστώτων, την ηθική της χειραγώγησης και τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Εστιάζοντας στο δημοψήφισμα, η ταινία τονίζει τη σημασία της δημοκρατίας και τον ρόλο του λαού στη διαμόρφωση της μοίρας του.

Για την ιστορία, στο δημοψήφισμα κέρδισε το «Όχι», κάτι που τελικά οδήγησε στην προκήρυξη εκλογών το 1990, τις οποίες ο Pinochet έχασε.

Τhe Ides of March | Αι Ειδοί του Μαρτίου

Το «The Ides of March» είναι ένα καθηλωτικό πολιτικό θρίλερ που σκηνοθέτησε ο George Clooney και βγήκε στις αίθουσες το 2011. Η ταινία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών των Δημοκρατικών και παρακολουθεί την προεκλογική εκστρατεία του κυβερνήτη Mike Morris (τον οποίο υποδύεται ο Clooney) και του φιλόδοξου εκπροσώπου Τύπου του, Stephen Meyers (Ryan Gosling). Καθώς ο προεκλογικός αγώνας κορυφώνεται, ο Meyers εμπλέκεται σε έναν κυκεώνα απάτης, προδοσίας, χειραγώγησης και συμβιβασμών, που δοκιμάζει τις αρχές και την ηθική του ακεραιότητα.

Η ταινία αποκαλύπτει τις παρασκηνιακές μηχανορραφίες, τους ηθικούς συμβιβασμούς που γίνονται στο όνομα της φιλοδοξίας και της νίκης, τις περίπλοκες λειτουργίες των στρατηγικών των προεκλογικών εκστρατειών, τη διεφθαρμένη φύση της εξουσίας και τις θυσίες που απαιτεί ο πολιτικός στίβος.

The West Wing | Η Δυτική Πτέρυγα

Γρήγορη, τολμηρή, ευφυής, ρεαλιστική, αυθεντική, με ένα δυνατό καστ ηθοποιών και υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Aaron Sorkin, το «The West Wing» παρουσιάζει με αιχμηρή ματιά τις εσωτερικές λειτουργίες του Λευκού Οίκου μέσα από τον φακό του φανταστικού προέδρου Josiah “Jed” Bartlett και της ομάδας του.

Η τηλεοπτική σειρά συνδυάζει επιδέξια το πολιτικό δράμα με προσωπικές ιστορίες, εμβαθύνοντας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χαρακτήρες τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική τους ζωή.

Εξερευνά πολύπλοκα θέματα όπως η ηγεσία, η ηθική και η περίπλοκη διαδικασία χάραξης πολιτικής. Όχι μόνο αποτυπώνει την ένταση και την πίεση της διακυβέρνησης της χώρας, αλλά αντιμετωπίζει και σχετικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα καθιστώντας την πέρα από ψυχαγωγική, και ευχάριστα διδακτική.

Borgen | Συνωμοσίες Εξουσίας

Το «Borgen» είναι μια βραβευμένη δανέζικη πολιτική δραματική σειρά που εξερευνά τις εσωτερικές λειτουργίες του πολιτικού συστήματος της Δανίας μέσα από τα μάτια της Birgitte Nyborg, μιας χαρισματικής και ιδεαλίστριας πολιτικού, που γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

Η σειρά εμβαθύνει στον πολύπλοκο κόσμο της πολιτικής, θίγοντας θέματα όπως η εξουσία, η χειραγώγηση και τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν κατά την επιδίωξη της πολιτικής επιτυχίας, αλλά και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις.

House of Cards

Από το αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείπει η συναρπαστική τηλεοπτική σειρά που κέρδισε το κοινό. Η υπόθεση, που διαδραματίζεται στην Ουάσινγκτον, διεισδύει στον στυγνό κόσμο της αμερικανικής πολιτικής. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Frank Underwood (Kevin Spacey), ένας πανούργος και δολοπλόκος πολιτικός, o οποίος, μαζί με την εξίσου φιλόδοξη σύζυγό του Claire (Robin Wright), χρησιμοποιεί μακιαβελικές τακτικές προκειμένου να ανέβει τη σκάλα της εξουσίας: χειραγώγηση, εκβιασμοί, στρατηγικές συμμαχίες, υπολογισμένες κινήσεις, αδίστακτες συμπεριφορές. Κι όλα αυτά σε ένα ατέρμονο παιχνίδι δύναμης, όπου αποκαλύπτονται οι θυσίες και τα διλήμματα που προκύπτουν όταν η φιλοδοξία συγκρούεται με την ηθική.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ανταπόκριση από το Λος Άντζελες. Το Χόλιγουντ Βράζει!

Οι Συναυλίες του Καλοκαιριού

Ο Γοητευτικός Μουσικός Κόσμος της Μαρίας Μαρκουλή

 

 

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια και κάποια ξεχωριστά τρυφερά χέρια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+