Ανταπόκριση από το Λος Άντζελες. Το Χόλιγουντ Βράζει!

Απεργία Σεναριογράφων στο Χόλυγουντ

Η απεργία των σεναριογράφων συνεχίζεται χωρίς προοπτική να τελειώσει σύντομα, αφού δεν έχουν προγραμματιστεί καινούργιες διαπραγματεύσεις. Η ρήξη φαίνεται να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς φημολογείται, χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ακόμα, ότι τα στούντιο έχουν ήδη αρχίσει να στέλνουν επιστολές σε παραγωγούς, ενημερώνοντάς τους ότι οι πρόσφατα εγκεκριμένες συμβάσεις νέων παραγωγών έχουν ανασταλεί.

Οι Σεναριογράφοι Χάνουν, Οι Πλατφόρμες Κερδίζουν

Επισκέφτηκα τους απεργούς στο Fox Studios στο Λος Άντζελες και οι συνομιλίες που είχα ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικές. Μιλώντας με τον Ben Smith, ο οποίος είναι ένας από τους συντονιστές της απεργίας και ένας από τους βασικούς σεναριογράφους της δημοφιλούς σειράς «Only Murders in the Building», που προβάλλεται στο streaming service Hulu, μου είπε ότι το βασικότερο αίτημα είναι η αύξηση των residuals, της αποζημίωσης δηλαδή που παίρνουν οι σεναριογράφοι –όπως και άλλοι δημιουργοί– όταν ξαναπροβάλλεται μια εκπομπή.

Πριν από την εμφάνιση των streamers, όταν τελείωνε μια τηλεοπτική σειρά και επαναλαμβανόταν σε ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια, οι συντελεστές της κέρδιζαν ένα σεβαστό ποσό ως αποζημίωση πνευματικών δικαιωμάτων.

Απεργία Σεναριογράφων στο Χόλυγουντ

Τώρα, οι επαναλήψεις μιας τηλεοπτικής σειράς που έχει ολοκληρώσει την πρώτη της προβολή γίνεται συνήθως σε κάποια πλατφόρμα. Όπως μου εξήγησε ο Ben Smith, «η αμοιβή που δίνουν αυτές οι πλατφόρμες αντιστοιχούν το πολύ στο ένα δέκατο από αυτές που έδιναν τα τηλεοπτικά κανάλια, με αποτέλεσμα το εισόδημά μας να έχει μειωθεί σημαντικά, παρότι η σειρά είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή σε μεγάλο αριθμό θεατών σε όλο τον κόσμο».

H φορολογία είναι το 50% επειδή εργαζόμαστε ως ανεξάρτητοι επαγγελματίες και, επιπλέον, το 10-25% της υπόλοιπης αμοιβής μας πηγαίνει υποχρεωτικά σε ατζέντηδες, μάνατζερ και δικηγόρους.

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό αίτημα των σεναριογράφων του Χόλιγουντ, αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμη προς επίλυση ζητήματα. Τα 11.500 μέλη του  Writers Guild of America (WGA) είναι χωρισμένα σε εννέα διαφορετικές βαθμίδες, διαχωρισμός που αντιστοιχεί και στις απολαβές τους.

Οι τρεις πρώτες βαθμίδες είναι οι πιο καλοπληρωμένες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι και όσοι ανήκουν στις θέσεις με τις υψηλότερες αμοιβές δεν έχουν διεκδικήσεις. Τα μέλη του WGA που ανήκουν στις υπόλοιπες 6 μισθολογικές βαθμίδες, ωστόσο, έχουν τα πιο ζωτικά προβλήματα.

Μάχη Επιβίωσης

Μιλώντας με την Olga Lexell, που ήταν για 2 χρόνια βοηθός σεναριογράφου και είχε προβιβαστεί σε σεναριογράφο στο σόου του Netflix «Cobra Kai» μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, καταλαβαίνεις ότι πολλοί σεναριογράφοι δίνουν μάχη επιβίωσης.

«Ο τίτλος μου είναι staff writer», λέει η Olga Lexell, που ανήκει στις τελευταίες τρεις κατηγορίες σεναριογράφων. Οι αποδοχές μας είναι ο βασικός μισθός που ορίζει το σωματείο. Δηλαδή, περίπου 4.500 δολάρια την εβδομάδα. Ακούγονται πολύ καλά λεφτά, αλλά εάν υπολογίσεις ότι η φορολογία είναι το 50% επειδή εργαζόμαστε ως ανεξάρτητοι επαγγελματίες, και, επιπλέον, το 10-25% της υπόλοιπης αμοιβής μας πηγαίνει υποχρεωτικά σε ατζέντηδες, μάνατζερ και δικηγόρους, καταλαβαίνεις ότι το καθαρό εισόδημά μας είναι πολύ μικρό.

Επιπλέον, πολλοί σεναριογράφοι εργαζόμαστε μόνο 20-26 εβδομάδες τον χρόνο και, εάν αναλογιστείς το υψηλό κόστος ζωής στο Λος Άντζελες, τότε τίθεται θέμα επιβίωσης. Άρα, ή πρέπει η να βρούμε δουλειά σε άλλη παραγωγή –κάτι που είναι πολύ δύσκολο– ή πρέπει να εργαστούμε σε άσχετες με το επάγγελμά μας δουλειές, όπως σε πολυκαταστήματα, εστιατόρια, στην Uber. Ο βασικός μισθός δεν έχει αυξηθεί για πολλά χρόνια, αλλά το κόστος ζωής έχει ανέβει κατακόρυφα», καταλήγει η Olga Lexell.

«Άδεια» Writing Rooms

Ένα ακόμη αίτημα των απεργών είναι να υπάρχει ένας μίνιμουμ αριθμός σεναριογράφων στις αίθουσες συγγραφέων (writing rooms). Η Ένωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης απάντησε ότι δεν είναι εφικτό και ότι κάθε παραγωγή έχει τις δικές της ανάγκες, άρα και οι προσλήψεις πρέπει να γίνονται ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Oι διαπραγματεύσεις προβλέπεται να είναι σκληρές, γιατί μετά τους σεναριογράφους έχουν σειρά τα σωματεία ηθοποιών και των σκηνοθετών, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τους επόμενους μήνες.

Το σωματείο σεναριογράφων, από την πλευρά του, θεωρεί ότι η πρόσληψη συγκεκριμένου αριθμού σεναριογράφων για κάθε writing room είναι ο μόνος τρόπος ώστε τα καινούργια μέλη να αποκτήσουν τις εμπειρίες που χρειάζεται για να εξελιχθούν.

Οι Ηθοποιοί στο Πλευρό των Σεναριογράφων

Η απεργία των σεναριογράφων εχει βρει συμπαραστάτες όχι μόνο μεταξύ των ηθοποιών και των σκηνοθετών αλλά και ανθρώπους που δουλεύουν σε διάφορα πόστα της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ο Sid Ganis, έμπειρος παραγωγός και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, είπε ότι οι σεναριογράφοι είναι πολύ βασικοί συντελεστές στη δημιουργία ταινιών και τηλεοπτικών σειρών και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν δίκαια, ενώ οι αμοιβές τους πρέπει να ανταποκρίνονται στη νέα πραγματικότητα.

Δηλώσεις συμπαράστασης και προτροπές για δίκαιη διευθέτηση της διένεξης ανάμεσα στους σεναριογράφους και τους παραγωγούς  έχουν γίνει και από τη δήμαρχο του Λος Άντζελες, τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας αλλά και τον ίδιο τον προέδρο της Αμερικής.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις προβλέπεται να είναι σκληρές, γιατί μετά τους σεναριογράφους έχουν σειρά τα σωματεία ηθοποιών και των σκηνοθετών, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τους επόμενους μήνες – το σωματείο των σκηνοθετών ξεκίνησε ήδη διαπραγματεύσεις, ενώ το σωματείο των ηθοποιών ξεκινάει στις  7 Ιουνίου.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

11.500 Συγγραφείς του Χόλιγουντ Γράφουν το Δικό τους Σενάριο: Απεργία

Ταύτιση και Αντιστοιχία του Θεατή στο Σινεμά: Τιμωρία-Απόρριψη-Απώλεια

Η Cate Blanchett, το «Tár» και η Φύση της Εξουσίας

Ο Βασίλης Παπουτσής σπούδασε Μedia Μanagement -δηλαδή κινηματογράφο, τηλεόραση και σενάριο- στο Πανεπιστήμιο του CSUN στο Λος Άντζελες. 'Εχει αρθρογραφήσει στα μεγαλύτερα ελληνοαμερικανικά έντυπα, καλύπτοντας θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, ενώ έχει ασχοληθεί και με το πολιτικό και το πολιτιστικό ρεπορτάζ. Του αρέσει επίσης να φωτογραφίζει τις διάφορες περιοχές της πόλης του Λος Άντζελες και να περπατάει στην όμορφη παραλία της Σάντα Μόνικα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+